Dialogul intercultural reflectat în arta contemporană – interviu cu prof. Cătălin Alexandru Chifan

Sursa: Arhiva personală – artist plastic Cătălin Alexandru Chifan
Sursa: Arhiva personală – artist plastic Cătălin Alexandru Chifan

Prof. dr. Cătălin Alexandru Chifan, creator de contur și frumos, reușește prin deosebită minuțiozitate să surprindă publicul larg prin operele sale. Pasionat de cromatica vie a artei abstracte și realiste, dar și de sfera interculturală, a încercat de-a lungul timpului să transpună în artă simbolurile etnice. Într-un mod aparte, conturează pe pânză simbolurile armenești ce scot în prim plan latura interculturală reflectată în sfera artelor inclusiv prin simbolul fructului de rodie, a instrumentului muzical duduk și a costumului tradițional taraz. Lumea galeriilor de artă reprezintă un univers ce te atrage involuntar, o lume creionată de artiști, dar deschisă spre vizualizare iubitorilor de frumos și culoare, un tărâm care ni se descoperă cu fiecare nou tablou privit, întrucât fiecare dintre acestea redă o poveste. Despre cum reușim să iubim prin artă, despre valorile împărtășite de artiști prin mesajul lor cretiv, despre diferențele dintre tipurile de artă relatăm astăzi cu prof. dr. Cătălin-Alexandru Chifan.

Ștefana Agop: În atelierul dumneavoastră resimt parfumul trecutului istoric, pe de o parte prin prisma operelor de artă, dar pe de altă parte și prin apetența și pasiunea față de sfera artelor. Ce v-a determinat să alegeți o carieră în domeniul artistic?

Cătălin Alexandru Chifan: Nu m-am gândit vreodată că voi fi artist, deși când eram copil realizam desenele la prietenii cu care mă jucam, iar ei îmi spuneau „pictorul”. Am început să pictez mai mult în clasa a-VIII-a, iar înainte să dau la liceu mi-am propus să pictez, pentru că din totdeauna m-au pasionat culorile și tablourile. Mi-am propus să devin artist plastic din momentul în care am văzut într-un album o pictură de-a maestrului Sabin Bălașa, pe care l-am cunoscut ulterior, în anul 2003, pe vremea când eram student la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași și care mi-a marcat toată carierea artistică până în prezent.

Sursa: Arhiva personală – artist plastic Cătălin Alexandru Chifan
Sursa: Arhiva personală – artist plastic Cătălin Alexandru Chifan

Ștefana Agop: Orașul Iași reprezintă sanctuarul interculturalității, aspect reliefat de contribuțiile semnificative de ordin cultural, arstistic și architectural ale comunității armene. Povestea „orașului celor 7 coline” dezvăluie simbolurile armenești, emblematice pentru regiunea Moldovei. Ce deschidere oferă Iașul eminescian pentru iubitorii de artă?

Cătălin Alexandru Chifan: Este o întrebare la care ar trebui să răspund în câteva pagini, dar mă voi rezuma doar la câteva aspecte esențiale. În Iași s-a format adevărata cultură română. Ea este și va rămâne capitala culturală a României. În Iași s-au format adevăratele valori despre care învățăm și astăzi. De la Eminescu la Ion Creangă în literatură sau  Camil Ressu și Dan Hatmanu în artele vizuale, iar exemplele pot continua până în zilele noastre. În acest  context întâlnim multe simboluri armenești la Biserica  Armeană din Iași care datează din anul 1935. În secolele al XI-lea și al XII-lea au fost mulți armeni la Iași, dar odată cu perioada comunismului aceștia au plecat. În perioada 2005-2008, curtea bisericii a fost restaurată, iar aceasta se aseamănă foarte mult cu o biserică ortodoxă, din punct de vedere architectural. Ce a evidențiat într-adevăr armenii de restul etnicilor ține de simbolurile întâlnite pe vasele de ceramică sau pe costumul național armenesc.

Ștefana Agop: Dezvoltarea sferei artistice implică studiu individual, autoperfecționare, viziune cromatică autentică. Lumea pictorilor se învârte în jurul galeriilor de artă, unde tablourile sunt apreciate de publicul larg. Care au fost etapele de evoluție în carieră la nivel ontologic?

Cătălin Alexandru Chifan: După finalizarea studiilor la Facultatea Națională de Arte Vizuale din Iași în 2003, am început să realizez expoziții mai întâi în orașul natal, Suceava, apoi, treptat, am participat la mai multe expoziții în țară la Iași, București, Bacău, Piatra Neamț.etc,  apoi peste hotare în Bulgaria, Franța, Grecia, SUA, Elveția. Ca orice început nu a fost deloc ușor. N-aveam bani nici pentru culori sau pânze pentru a porni la acest drum, dar am crezut în totdeauna în pasiunea de a picta din plăcere. Artiștii n-au fost din totdeauna prea înstăriți, dar s-au dedicat pasiunii lor, iar acest lucru este cel mai important în viața unui artist plastic. Am crezut în visul de a merge mai departe cu puțini bani și pot spune că am reușit. Pictura mi-a adus stisfacții foarte mari, mai mari decât toți banii din lume. Am pictat din pasiune și plăcere. Un singur lucru care nu mi-a plăcut niciodată în artă, a fost faptul că odată cu încercarea de a evolua, s-au găsit mulți oameni care să mă împiedice de la drumul pe care mi l-am ales. Din această cauză am preferat  în ultimii ani să fiu un pictor mai solitar, aspect care m-a făcut să mă simt mult mai bine.

Ștefana Agop: Comunicarea și organizarea, perfecționalismul și profesionalismul, dedicarea și pasiunea, inovarea și creația, sunt doar câteva dintre elementele ce stau la baza succesului în domeniul artelor vizuale. De unde vă extrageți seva revelației artistice?

Cătălin Alexandru Chifan: În general mă inspir din albumele de artă dar și de pe internet. Mă inspiră zilele cu soare senin afară, care îmi dau puterea să pictez cât mai liber, fără constrângeri. Inspirația apare odată cu realizarea unui tablou. Îmi doresc să pictez un copac, iar în minte simt nevoia să pictez un portret de femeie frumoasă. Multe dintre tablorile pe care le-am realizat au fost pictate având inspirația în operele anterioare. O pictură deja finalizată, mi-a dat putere mai mare să o pictez pe următoarea și tot așa. Marea m-a inspirat totdeauna să conturez peisaje care să mă liniștească. Mă inspir adesea din filme sau din poveștile de viață ale altor artiști care nu mai sunt printre noi, dar care și-au lăsat amprenta în artă prin tablourile pictate.

Sursa: Arhiva personală – artist plastic Cătălin Alexandru Chifan

Ștefana Agop: În epoca aceasta a globalizării și a rapidității informaționale, suntem mereu captați de cromatica vie și arta realistă, pe care adesea o exprimați pe pânză într-o manieră fabuloasă în portretizarea genului feminin. Redate într-o manieră unică, prin prezența elementelor marine, arta Chifan devine un simbol al gingășiei, al purtității, al meditației, al iubirii, al pasiunii față de prezența feminină în viața cotidiană. Care este motivul ce stă la baza reprezentării atât de detaliate a prezenței feminine în arta contemporană?

Sursa: Arhiva personală – artist plastic Cătălin Alexandru Chifan
Sursa: Arhiva personală – artist plastic Cătălin Alexandru Chifan

Cătălin Alexandru Chifan: Femeia a fost din totdeauna una din temele mele preferate. Ea a fost și fa fi pentru toate generațiile de poeți, pictori sau muzicieni o muză care le va marca operele. Pentru mine femeia este un templu al frumosului. A fost venerată în Egiptul Antic și Grecia Antică prin numeroasele picturi și sculpturi care simbolizează un ideal al frumosului și al iubirii. Am asociat femeia cu personajele marine (pești, caracatițe) sau alte ființe. Genul feminin reprezintă pentru mine, ca artist, o adevărată mitologie ce nu se sfârșește niciodată. Femeia este frumoasă, vicleană, bună sau rea, și întruchipează o multitudine de stări sufletești pe care le putem asocia cu unele creaturi mitologice cum este Gorgona sau unele personaje poetice din ”Infernul’’ lui Dante Alghieri, „Beatrice’’. Există o mulțime de motive pentru care pictez personaje feminine în tablourile mele. Întotdeauna m-am gândit la faptul că oamenii trebuie să vadă ceva frumos, ceva care le place cu adevărat. Cu toate acestea, femeia reprezintă un simbol al pasiunii și al fericirii. Fiecare artist a reprezentat-o altfel și a elogiat-o în felul său. Este un subiect inepuizabil ca sursă de inspirație pentru artiști. 

Sursa: Arhiva personală – artist plastic Cătălin Alexandru Chifan
Sursa: Arhiva personală – artist plastic Cătălin Alexandru Chifan

Ștefana Agop: „Înțelepciunea înseamnă a ști ce să faci în continuare; virtutea înseamnă să faci efectiv acel lucru.” – David Starr Jordan. O experiență vastă în domeniul academic vă recomandă, aspect evidențiat și prin multiplele proiecte de artă în parteneriat cu alte instituții culturale și prin multitudinea de vernisaje artistice. Sunt dornică de a afla care este motto-ul după care v-ați ghidat în viață și ce v-a motivat să continuați călătoria în sfera artei vizuale?

Cătălin Alexandru Chifan: Din totdeauna am crezut în lucrurile pe care pot să le fac. Pliniu cel Bătrân spunea; „Nicio zi fără o linie’’. Asta înseamnă faptul că artistul trebuie să lucreze necontenit fără să se abată de la drumul său. Toți cei care încearcă reușesc, chiar dacă greșesc de cele mai multe ori. Niciodată nu m-a interesat ce fac alții. În viață m-am ghidat după visurile mele și am ajuns la destinația pe care mi-am propus-o.

Ștefana Agop: Creator de frumos și iubitor al artelor cromatice, puneți suflet în tot ceea ce realizați în carieră. În jurul dumneavoastră ați reușit să atrageți oameni de valore, ce se implică în mod activ în zona organizării de evenimente culturale, vernisaje, serate artistice. Cu ce proiecte doriți să încântați publicul larg anul acesta?

Cătălin Alexandru Chifan: De regulă nu-mi fac planuri pe termen lung. În general lucrez la proiecte mai mult timp, fără să mă grăbesc să le realizez prea repede. Când consider că sunt suficient de pregătit atunci ies în fața publicului. Nu fac prea multe promisiuni în general. Încerc ca totul să fie la timp și când totul este pregătit am să arăt și oamenilor ceea ce am pregătit.

Sursa: Arhiva personală – artist plastic Cătălin Alexandru Chifan
Sursa: Arhiva personală – artist plastic Cătălin Alexandru Chifan

Ștefana Agop: Pătrunzând în lumea plină de culoare a artelor vizuale rămân uimită de complexitatea activităților culturale pe care le organizați în parteneriat cu Uniunea Armenilor din România – Sucursala Iași?

Cătălin Alexandru Chifan: M-am bucurat din totdeauna când am organizat evenimente atât cu Uniunea Armenilor din România, cât și cu alte instituții. În anumite situații n-am reușit să fac față tuturor invitațiilor din cauza multitudinii de proiecte la care am lucrat și am fost implicat. În general sunt foarte pozitiv și încerc să fac față cerințelor. A face un parteneriat cu o anumită instituție, este de cele mai multe ori o onoare, mai ales când acest parteneriat este pe termen lung.

Ștefana Agop: Am povestit despre domeniul artelor vizuale, despre activitățile de anvergură pe care le organizați, dar dincolo de viața de artist plastic, fiecare dintre noi este o ființă inovativă și creativă, ce merită a fi cunoscută prin prisma călătoriei prin viață. Cum este artistul din spatele șevaletului, profesorul și mentorul Cătălin Alexandru Chifan în viața de zi cu zi?

Cătălin Alexandru Chifan: De când a început școala, programul este mult mai aglomerat decât de obicei. Pe lângă faptul că încerc să-i ajut pe viitorii artiști să aibă o cultură vizuală cu care să se descurce în viață, mai lucrez și la alte proiecte. Ca orice om, trebuie să am grijă de soție și de familie, și încerc pe toate să le împac în așa fel ca totul să fie bine. Se întâmplă să nu reușesc de fiecare dată, dar încerc să mențin un echilibru între familie și viața profesională.

Ștefana Agop: Interculturalitatea este cheia către un viitor promițător. Motto-ul promovat la nivelul Uniunii Europene este „Unitate în diversitate”, societatea contemporană punând accentul pe zona artelor și pe dezvoltarea spiritului creativ, inovativ și dornic de cunoaștere. Cum poate artistul contemporan să își valorifice munca în mediul real, dar de a asemenea și în cel virtual?

Cătălin Alexandru Chifan: Odată cu Pandemia sau chiar și înainte, foarte mulți artiști plastici și-au retras lucrările din galerii și le-au integrat în galeriile de artă online de pe internet. Mediul online  a devenit o a doua „galerie de artă’’, iar artiștii contemporani sunt mult mai activi pe aceste rețele decât în mediul real din galeriile fizice. Viitorul artei va fi cred, „online’’ iar galeriile de artă proriu-zise vor dispărea treptat. Este mai comod pentru iubitorul de artă contemporan să admire operele de artă de pe scaunul sau fotoliul de acasă, decât să vizioneze o galerie de artă fizică. În ultimii ani, am expus și eu, mai mult online decât în galeriile de artă obișnuite. Acum depinde de fiecare artist în parte cum gândește, dar artistul contemporan rămâne fidel Internetului.

Sursa: Arhiva personală – artist plastic Cătălin Alexandru Chifan

Povestea de succes a mentorului, profesorului și pictorului Cătălin Alexandru Chifan o dezvăluim într-un dialog intercultural, întrucât diversitatea aduce un plus de culoare lumii înconjurătoare. Vă invit la o incursiune în cultura și civilizația armeană, unde descoperim gustul dulce al rodiilor, caiselor și strugurilor, sunetul armonios al duduk-ului și talentul dansatorilor de kochari ce parcă rostesc povestea plină de dedicare a invitatului meu. O poveste de viață, în care  domină pasiunea și motivația pentru dezvoltarea profesională continuă, ce sparge adesea barierele cunoașterii prin artă.

Fotografia, pasiunea născută din inimă – interviu cu fotograf Irina Mocanu

Unele pasiuni iau naștere în mod întâmplător, încă de la o vârstă fragedă, iar altele sunt descoperite și finisate pe parcursul carierei. Astăzi reușim să vă surprindem cu o poveste deosebită a artei fotografice. Apreciată la nivel local, regional și național, invitata mea, fotograf profesionist Irina Mocanu ne va dezvălui câteva secrete din meseria sa, pe care o practică cu atâta pasiune și dedicare. Este perfecționistă și dorește să transforme orice moment într-unul special, indiferent că vorbim despre o nuntă, un botez, un portret de familie sau o ședință foto în prag de sărbători.

Ștefana Agop: Încă din copilărie, fiecare dintre noi își dorește o carieră de succes. Fiind pasionată de arta frumosului ai dorit să scoți în prim plan o serie de cadre care să provoace emoție în rândul publicului larg. Îți amintești când ai realizat primul cadru și ce emoție te-a cuprins?

Irina Mocanu: Am pornit la drum cu dorința de a fi fotograf de copii. Primele persoane fotografiate de mine au fost nepoții mei. Mult timp am cochetat cu ideea de a fi fotograf, însă mi-a lipsit curajul, de aceea primele senzații/emoții care îmi vin în minte a fost  împlinirea/confirmarea că am ales drumul corect. Ar fi poetic să afirm că visam de mică să devin fotograf, dar realitatea este alta… drept dovadă – pregătirea mea academică cu specializare tehnică, fără mari tangențe cu arta și apoi un job de unde evadam, căutând liniște și relaxare în fotografiile ce le făceam nepoțeilor mei. Așa a început totul, doar că atunci îmi doream să fiu fotograf de copii. Începuturile mi-au oferit o bucurie și un echilibru, pe care de altfel le regăsesc și acum în munca mea, și asa am realizat că este drumul corect pentru mine.

Sursa: Arhiva personală – fotograf Irina Mocanu
https://irinamocanu.ro/
https://www.facebook.com/irina.mocanu.fotograf.iasi

Ștefana Agop: Pentru fiecare fotograf imaginea reprezintă un limbaj, ce nu poate fi exprimat în cuvinte, ci doar în emoții și trăiri. Fotografia devine interfața comunicațională dintre oameni, fiind în egală măsură o mărturie a trecerii ireversibile a timpului, dar și o poveste a unui eveniment plin de sentimente. Experiența dobândită în acest domeniu scoate în prim plan pasiunea ta pentru arta frumosului. Atunci când munca este realizată într-un mod perfecționist, fiecare eveniment devine o nouă provocare, dar și o împlinire sufletească a faptului că ai fost părtașă la bucuria lor. Cei care au o pasiune adevărată, odată cu trecerea anilor, sunt cuprinși de sentimentul de satisfacție în momentul în care fac clienții mulțumiți. Ce alte trăiri interioare are fotograful contemporan în momentul realizării cadrelelor?

Irina Mocanu:  Bucuria clientului când arăt fotografii în timpul ședinței foto, apoi când primește fotografiile finale. Una din cele mai mari satisfacții este că sunt părtașă la evoluția mirilor me,i de la stadiul când își pregătesc nunta, emoțiile din ziua cea mare, emoțiile în așteptarea copilului (ședința de maternitate), la botez, ședințele aniversare ale copilului. Practic sunt martora închegării și maturizării familiei. Pe de o parte, sunt acele satisfacții imediate, la evenimentele private în mod special, când reușești să prinzi o grimasă, un moment, o milisecundă,o lacrimă, care în fotografii/album se vor traduce într-o poveste minunată (spusă sau nespusă) pentru protagoniști. Și apoi sunt emoțiile și satisfacțiile de cale lungă. De multe ori mă simt ca un biograf pentru mirii mei, pentru că arhivez/documentez/ le sunt alături într-o călătorie de metamorfozare, începand cu ședința “save the date”, apoi la cununia civilă și religioasă, petrecere, ședința de maternitate, primul Crăciun împreună și tot așa, dezvoltând o relație specialp pe de-o parte … și pe de altă parte, observându-i cum din tineri și nelinistiti devin adulți grijulii și responsabili, modele pentru puii lor.

Ștefana Agop: Pentru a menține și recunoaște fotografia profesională, pentru a păstra calitatea în timp a acesteia, trebuie să utilizăm un echipament profesional. Când tindem ca povestea să capete contur prin arta fotografică, când dorim ca amintirile să rămână veșnice și perfecte, trebuie să ținem cont de elementele de bază în fotografie, de perfecționarea continuă, de experiența dobândită în carieră, dar și de aparatura utilizată de fotograf. Cât de importante devin echipamentul și cunoștințele (dobândite în timp la cursuri de perfecționare și workshop-uri) în formarea cadrelor perfecte?

Irina Mocanu: Perfecționarea continuă este esențială pentru a oferi clienților o experiență nouă la fiecare întâlnire. Echipamentul este important deoarece ne poate ușura sau îngreuna munca, deopotrivă. Toate aceste aspecte sunt complementare. Perfecționarea continuă este mai mult decât importantă, fiind vorba despre un domeniu în care n-ai voie să te plafonezi dacă vrei să livrezi calitate, dacă vrei să reziști pe piață, iar clienții să vină, și ulterior, să revină. Consumând tot mai mult astfel de servicii și produse, din fericire, lumea se autoeducă în această privință și basic-ul nu mai este suficient, se caută acel “altceva”/“wau” în produsul final. Exemplul cu tablourile de la începuturi? Pe lângă cursuri și workshopuri, într-adevăr investesc considerabil și în echipament performant (aparat, obiective, lumini, calculator, etc)  care să-mi ușureze munca, dar care nu funcționează pe pilot automat, așa că indiferent de valoarea lor, contează și cum sunt valorificate efectiv, pe principiul “degeaba ai Ferrari dacă nu știi să-l conduci”. Prin urmare, toate aceste aspecte (experiență, skilluri, informații actualizate/pregătire constantă și scule/instrumente bune, marketing și management de calitate etc.) sunt interconectate pentru a da randament și performanță.

Ștefana Agop: Anii de experiență se aștern, iar clienții sosesc la dragul tău studio, unde crezi adevărate decoruri. Iubești fotografia, reușind prin muncă și perseverență să creezi un spațiu dedicat artei fotografice. Imaginile surprinse de tine parcă grăiesc o poveste în imagini a vieții fericite de cuplu, a familiei împlinite prin nașterea unui copil, a portretului de familie cu bunici și străbunici, a modei contemporane, a petrecerilor deosebite. Care este sursa de inspirație la care apelezi în momentul în care decorezi studio-ul și cum reușești să reinventezi conceptul an de an?

Irina Mocanu: Din fericire am o colaborare strânsă cu o firmă specializată pe decorațiuni și organizări evenimente. Stabilim împreună tematica, detaliile decorurilor cu mult timp î nainte de crearea lor și încercăm să fie cât mai diferite/atractive. Inspirația poate veni de oriunde și sub diferite forme, dar mereu am grijă să țin cont de vreme și vremuri, ca să zic așa.  Las o amprentă personală în tot ce fac, dar am mare grijă să nu mă limitez doar la ceea ce-mi place mie, ci să anticipez și preferințele clienților. Din fericire, am o colaborare strânsă cu o firmă specializată pe decorațiuni și organizări evenimente, care mă ajută să-mi materializez viziunea și ideile. Stabilim împreună tematica, detaliile decorurilor cu mult timp înainte de crearea lor și urmărim să fie cât mai diferite sau spectaculoase, în funcție de finalitatea lor.

Sursa: Arhiva personală – fotograf Irina Mocanu
https://irinamocanu.ro/
https://www.facebook.com/irina.mocanu.fotograf.iasi

Ștefana Agop: Cu siguranță ai întâlnit clienți diferiți, unii mai fotogenici sau nu, care reușeau să cocheteze cu aparatul sau nu, care fugeau în momentul în care erau surprinși în cadru sau care zâmbeau și își evidențiau fericirea în cadrele instantanee. Cred cu tărie în existența unei comunicări între fotograf și client, în această împrietenire între cel care realizează fotografia și cel surprins în ea. Clientul capătă astfel încredere, decorațiunile, aranjamentele și ornamentele din studio creează o atmosferă destinsă în care modelul și persoana din spatele obiectivului comunică cu scopul de a crea cadre de neuitat în care clientul se redescoperă prin oglindire, devenind astfel mai  expresiv. Cum sprijini aceste persoane și ce sfaturi le oferi pentru a fi mulțumite în cadrele fotografice realizate?

Irina Mocanu: Comunicarea între client și fotograf este esențială. Atenția la detalii oferă siguranță clientului că se află pe mâini bune și mă străduiesc ca acesta să aibă o experiență completă în cadrul ședinței foto: de la make-up, ținute, atmosfera din timpul ședinței. Unul dintre avantajele mele este că sunt femeie și mare parte din doamnele care ajung la mine spun că asta este unul din criteriile în alegerea fotografului.Într-adevăr, cu unele persoane pot avea o chimie imediată și lucrurile se desfășoară de la sine, dar sunt și situații când pun la treabă și psihologul din  mine. Glumesc desigur. Dar cred că fiecare fotograf are secretele și tehnicile sale, le am și eu pe ale mele. În primul rând, este foarte important ca cei care mă aleg să rezoneze cu stilul meu. Pentru activitatea din studio, mizez întotdeauna pe o ofertă completă și complexă, din punct de vedere logistic, de la make-up și ținute, la întreaga atmosferă din timpul ședinței. Cât ține de stare și comunicare, aici sunt alte atuuri/calități pe care mizez, am învățat în timp să ascult oamenii, să-i citesc și să le anticipez nevoile, astfel mă mulez după personalitățile lor, respect spațiul personal al fiecăruia, argumentez propunerile/ideile mele pe intelesul lor.

Ștefana Agop: Rostim cuvinte precum nuntă, botez, copii, sărbători, care de cele mai multe ori ne trimit cu gândul la un cadru de poveste, în care regăsim o atmosferă feerică cu voie bună, zâmbete și distracție. Îmi place să cred că lumea din jurul nostru este bine dispusă, dansează, emană energie pozitivă și creează bunăstare la nivelul societății. Care sunt evenimentele în care te regăsești 100% și în care îți maximizezi profesionalismul și perfecționismul?

Irina Mocanu: Îmi este greu să aleg un tip de eveniment sau ședință foto anume, fiecare are farmecul și provocările sale și îmi oferă o experiență diferită. Însă proiectul meu de suflet este Portret de femeie frumoasă – pentru că surprinde și prezintă  frumusețea și forța feminină sub toate formele ei, o combinație între ședințe foto de portret, mommy & me, personal branding și boudoir. Acest proiect anual este o binecuvântare pentru mine, deoarece îmi oferă șansa să cunosc femei extraordinare – oameni cu povești de viață desprinse parcă  din filme inspiraționale. Sunt profund recunoscătoare că am acest privilegiu, că ele mă aleg pe mine ca să ilustrez câteva frânturi din povestea/aventura lor.

Sursa: Arhiva personală – fotograf Irina Mocanu
https://irinamocanu.ro/
https://www.facebook.com/irina.mocanu.fotograf.iasi

Ștefana Agop: Răsfoind paginile virtuale ale site-ului am regăsit următoarea mărturie: „Sunt convinsă că am una din meseriile cele mai frumoase din lume, împărtășesc cu oameni dragi cele mai frumoase momente din viața lor.” Viziunea fotografică, talentul și pasiunea, te determină pe tine ca fotograf să surprinzi mai multe aspecte ce țin de atitudine, stare, emoții, trăiri, aspecte ce pot contura un cadru deosebit. Care sunt elementele pe care te axezi în momentul realizării unei ședințe foto profesionale?

Irina Mocanu: Reușita unei ședinte foto este condiționată de starea interioară a persoanei din fața obiectivului. În mare parte lucrez cu femei, iar în cazul lor încrederea în sine și  mulțumirea sinceră vor radia prin fiecare por și vor aduce un plus de valoare muncii mele/rezultatului final. Odată bifat acest obiectiv/aspect, nu-mi rămane decât să le obțin și încrederea în mine, iar pentru asta trebuie să conving/impresionez cu experiența mea, cu sfaturile și sugestiile referitoare la tematica ședinței, ca mai apoi să stabilim decorul, ținutele, accesoriile și posing-ul.

Sursa: Arhiva personală – fotograf Irina Mocanu
https://irinamocanu.ro/
https://www.facebook.com/irina.mocanu.fotograf.iasi
Sursa: Arhiva personală – fotograf Irina Mocanu
https://irinamocanu.ro/
https://www.facebook.com/irina.mocanu.fotograf.iasi
Sursa: Arhiva personală – fotograf Irina Mocanu
https://irinamocanu.ro/
https://www.facebook.com/irina.mocanu.fotograf.iasi

Ștefana Agop: Arta fotografică este produsul creativității, talentului și pasiunii. Mi-a atras atenția una dintre mărturiile tale cu privire la pasiunea pentru arta fotografică: „Fotografiile mele vorbesc despre cine sunt eu, iar dacă acestea încep să spună o poveste și noi creștem împreună, înseamnă că puterea mea de a imortaliza ceea ce ochii văd și sufletul iubește, duce la capturarea emoțiilor pentru o viață.” Ce reprezintă pentru tine fotografia?

Irina Mocanu: Acea afirmatie a rămas la fel de valabilă și acum. Fiecare dintre noi are un canal/mijloc de comunicare preferențial, de exemplu, tu ai cuvintele, iar eu am fotografia. Fotografiile mele vor da contur trăirilor și emoțiilor pe care altfel niciodată nu aș reuși să le transpun. A început ca hobby, s-a transformat în job, iar acum este mai mult decât cele două la un loc, e propriul meu sanctuar/e copilul meu născut din inimă……

Ștefana Agop: Amintirile de excepție se formează și în cazul fotografiilor de nuntă ce fac trimitere directă la emoția invitațiilor, la detaliile pregătite cu migală, dar și la locurile deosebite alese cu atenție pentru ședința foto. Fiecare etapă reprezintă un basm modern, creat și conturat în funcție de chipul și asemănarea mirilor. Cum reușești să conturezi fotografia de nuntă ca o poveste a unei zile unice?

Sursa: Arhiva personală – fotograf Irina Mocanu
https://irinamocanu.ro/
https://www.facebook.com/irina.mocanu.fotograf.iasi

Irina Mocanu: Îmi place stilul luminos și curat în ceea ce privește fotografia de nuntă. Iar prin editare vreau doar să potențez căldura și intesitatea momentulu/celei mai frumoase zile din viața de cuplu.  Țin foarte mult la pregătire și atenția pentru detalii, de aceea sprijin mirii mei încă de la prima discuție, stabilim împreună programul nunții și le ofer consiliere permanentă de la momentul semnării contractului. Îi incurajez mereu să facă alegeri care să-i reprezinte, pentru ca nimic nu este mai convingător/ atrăgător și mai frumos decât naturalețea sinceră.

Sursa: Arhiva personală – fotograf Irina Mocanu
https://irinamocanu.ro/
https://www.facebook.com/irina.mocanu.fotograf.iasi

Ștefana Agop: Pasiunea și dedicarea au scos în evidență captarea unor momente unice cum ar fi fotografiile de botez. Acest eveniment poate fi considerat unul special pentru întreaga familie întrucât i se urează bun venit noului membru al familiei. Pe ce elemente pui accentul atunci când surprinzi în cadre un astfel de eveniment?

Irina Mocanu: Ceremonia religioasă de botez este unul din cele mai emoționante evenimente pentru toți cei implicați, chiar și pentru mine. Țin neaparat să surprind momentele cheie din ritualul religios al acestei taine. Dar pe lângă acestea, pentru o poveste fără cusur contează drăgălășenia detaliilor, ipostazele cu cel mic, pregătirile, însă peste toate vor domina emoțiile părinților, a nașilor, a bunicilor. Fără îndoială, aproape toate fotografiile de botez sunt scăldate în dragoste necondiționată, laitmotivul unui astfel de eveniment atât de spiritual și intim.

Sursa: Arhiva personală – fotograf Irina Mocanu
https://irinamocanu.ro/
https://www.facebook.com/irina.mocanu.fotograf.iasi
Sursa: Arhiva personală – fotograf Irina Mocanu
https://irinamocanu.ro/
https://www.facebook.com/irina.mocanu.fotograf.iasi

Ștefana Agop: Regăsesc în portofoliul tău o serie de fotografii realizate cu pasiune ce redau în detaliu oameni, obiecte și momente unice. În esență te dedici și fotografiilor de studio în care controlezi până la cel mai mic detaliu lumina și decorul, în așa fel încât să transformi realitatea înt-un cadrul inovativ. Ședințele foto realizate în cadrul studio-ului profesional abordează tematici multiple cum ar fi fotografiile de familie sau cu prietenii, fotografiile de produs, fotografiile portret de tip business și fotografiile pentru însoțitorii de bord. Mai mult decât atât, fiind cu spirit inovativ ai creat campanii dedicate sărbătorilor de iarnă „CrăciuFIM” și zilei de 8 martie „Portret de Femeie Frumoasă”. Sunt curioasă să aflu care sunt particularitățile fiecărui tip de ședință foto de studio? Ai putea să ne oferi mai multe detalii?

Sursa: Arhiva personală – fotograf Irina Mocanu
https://irinamocanu.ro/
https://www.facebook.com/irina.mocanu.fotograf.iasi

Irina Mocanu: Acest subiect este foarte amplu și fiecare tip de ședință ar merita câte un articol separat, dar voi încerca să sintetizez. Ședințele de studio sunt, într-adevăr, foarte diferite între ele. Mare parte din munca mea nu ajunge să fie publicată, în special fotografia de boudoir. Sunt ședințele realizate în lenjerie intimă și ador să fotografiez acest stil, deoarece prin ele reușesc să redau feminitatea și senzualitatea la nivelul cel mai înalt. Ședintele de maternitate se adresează mămicilor în devenire, iar pentru ele am pregătite o  serie de ținute (ce îmi place la acest stil este împlinirea și strălucirea femeii). Ședintele de personal branding sunt foarte diferite între ele, în funcție de domeniul în care lucrează persoana din fața obiectivului. Acestea le realizez în studio sau locația clientului. Am fotografiat medici, programatori, consultanți vocaționali, traineri, dansatori, artiști și pot să zic că nu a semănat o ședință cu cealaltă.Ședințele de familie sunt emoționante, de regulă sunt realizate pentru a marca un moment important. Preferatele mele sunt cele cu familia extinsă, unde apar și bunicii, etc (studioul și decorurile permit realizarea acestor ședințe).Fotografia de produs este și ea diferită, de la fotografia tehnică pe un fundal alb la fotografia tip lifestyle, unde produsul este pus în diferite elemente de decor. Și pentru că este mai emoțională, preferința mea este către fotografia de produs lifestyle.

Sursa: Arhiva personală – fotograf Irina Mocanu https://irinamocanu.ro/
https://www.facebook.com/irina.mocanu.fotograf.iasi
Sursa: Arhiva personală – fotograf Irina Mocanu
https://irinamocanu.ro/
https://www.facebook.com/irina.mocanu.fotograf.iasi

Ștefana Agop: Un decor deosebit ce pune în prim plan frumusețea feminină, astfel pot defini fotografia de boudoir. Femeia, indiferent de etapa vârstei, dorește să își redescopere încrederea de sine prin frumusețea ei expusă în fața obiectivului foto. Cum poți reliefa în fotografie vocea unică a femeii pe de o parte prin limbajul corpului, dar pe de altă parte și prin sufletul acesteia?

Irina Mocanu: Cine alege o astfel de ședință deja și-a (re)descoperit îincrederea în sine și fotografiile de boudoir vor fi doar o confirmare a maturității emoționale la care a ajuns/ pe care a reușit să o atingă și o asumare totală a sinelui. Iar eu prin intermediul imaginilor/fotografiilor nu fac decât să validez și să aplaud feminitatea și senzualitatea autentică a acestor super femei.

Sursa: Arhiva personală – fotograf Irina Mocanu
https://irinamocanu.ro/
https://www.facebook.com/irina.mocanu.fotograf.iasi

Ștefana Agop: Fiecare dintre noi are pasiuni ascunse în afara programului de lucru: să fim parteneri fideli într-o căsnicie, să fim părinți responsabili, să fim ființe umane inovative și creative, să iubim călătoriile și necunoscutul. Mi-ai stârnit curiozitatea și mi-aș dori să aflu cine este omul din spatele obiectivului în viața de zi cu zi?

Irina Mocanu: Recunosc, că aceasta mi se pare cea mai grea întrebare… pentru că introspecția mă blochează. La nivel social, prefer să vorbească munca mea despre mine, iar în rest, iau foarte în serios noțiunea de “viață privată”, de aceea, de exemplu, am ales să  nu-mi expun copii în online, pentru căă fericirea vreau să mi-o trăiesc și s-o savurez pe deplin în intimitate/în bula mea personală, și nu s-o demonstrez …Da, sunt soție și sunt mamă, mamă de 2 băieți chiar, consider că această informație este importantă, ca să înțelegeți de ce simt nevoia să mă înconjor de fete și femei la muncă. Mă alint eu, dar sunt o norocoasă, pentru că în tot ce fac am susținerea lor, a soțului și a copiilor. Și apoi, în fiecare zi descopăr noi trepte și provocări în calitatea de părinte, și mă călesc cu fiecare reușită/achiziție/victorie dobandită în acest sens, devenind pentru și cu băieții mei o variantă mai bună a mea și mai înțeleaptă, mai iubitoare, si mai răbdătoare, mai creativă și mai visătoare. Cresc odată cu ei și sper că pregătesc oameni buni și frumoși pentru această lume/societate.

Ștefana Agop: Deschiderea manifestată față de latura interculturală, aspect evidențiat prin pasiunea de a călători m-a determinat să analizez și să-ți sugerez posibilitatea de a crea un proiect fotografic intercultural în care să expui în cadre unice tradițiile și obiceiurile altor culturi. Cred că fiecare călătorie din țară sau de peste hotare s-a diferențiat prin anumite elemente specifice, care surprinse prin obiectiv conduc la adevărate comori turistice. Care sunt cele mai frumoase destinații pe care le-ai vizitat și ce elemente tradiționale din cultură ți-au rămas în minte și suflet?

Irina Mocanu: Deși am avut proiecte în deplasare, prefer totuși ca ieșirile și vacanțele să fie de deconectare, deoarece acasă se pare că sunt “workacholic”. Cu toate acestea, chiar dacă au rămas doar pentru arhiva personală, locațiile unde nu am putut lăsa aparatul din mână au fost Italia și Croația, atât de ofertante pe peisaje, gastronomie și culoare locală.

Ștefana Agop: Adolescenții din ziua de astăzi cochetează cu arta fotografică, dorind să se specializeze în acest domeniu. Este de apreciat faptul că își descoperă astfel de pasiuni încă de timpuriu, și că prin muncă asiduă și perseverență reușeșc să creeze cadre de poveste. Care ar fi sfaturile pe care ai putea să le oferi tinerilor ce doresc să urmeze o carieră în domeniul artei fotografice?

Irina Mocanu: Faptul că acum toată lumea deține un telefon care musai are și o cameră bună favorizează cumva explorarea abilităților spre un astfel de domeniu. Am observat și eu că tot mai  mulți tineri cu un stil personal interesant se alătura breslei și nu pot decât să mă bucur. Sfatul meu/Important este să experimenteze toate stilurile fotografice pentru a-l găsi pe cel apropiat inimii lor și neaparat să rămână originali. Și  le-aș mai recomanda să-și găsească nișa, să-și găsească “locul” în acest ofertant domeniu, să-și definească cu exactitate tipul de fotografie pe care vor să-l practice și să exceleze, fără a căuta/urmări/ încerca să facă “de toate” pentru toți, cum se practică frecvent la noi, pentru că așa se naște mediocritatea/ așa riscă să devină mediocri.

„Te invit la o poveste!” este  îndemnul prin care Irina Mocanu, fotograf profesionist ne invită să descoperim lumea artei fotografice. „Când vrei să strălucești în imagini și să îți aduci aminte de momentele esențiale din viața ta într-un mod cât mai autentic, vino la o poveste despre voi. Despre dragoste.” – Fotograf Irina Mocanu Vă prezint povestea de succes a unei perfecționiste în arta fotografică, care prin talentul, pasiunea, motivația și dedicarea sa, reușește să transforme fotografiile realizate în cadrul ședinței foto de zi cu zi, în adevărate comori dedicate sufletului.

Avocat Gianina Vera Poroșnicu și Ella Gondoș, amfitrioanele unui eveniment cultural ieșean de anvergură

Un eveniment de anvergură ce merită prezența dumneavoastră ține de omagierea scriitoarei, poetei și traducătoarei române, Otilia Cazimir. Supranumită și „poeta sufletelor simple”, aceasta este cunoscută la nivel național ca autoare de versuri pentru copii.  Pentru bogata sa activitate literară, Otilia Cazimir a primit numeroase premii și distincții: Premiul Academiei Române (1927), Premiul Femina (1928), Premiul Național pentru Literatură (1937), Premiul Societatea Scriitorilor Români (1942). Un model feminin exemplar din domeniul cultural și literar, ce poate fi descris în termeni ai liricii elegiace, sentimentale sau umoristice, conform spuselor marelui critic de George Călinescu: „Remarcabilă este Otilia Cazimir și în schițele în proză, mici instantanee, drame în miniatură […] în același spirit evocator și discret umanitar ce străbate toată proza moldovenească între Sadoveanu, Hogaș și Ionel Teodoreanu.”

Păstrând aceeași notă culturală, dar și acel parfum al epocii de altădată avem plăcerea de a vă invita, marți, 8 iunie 2021, începând cu orele 10.00 la Sfințirea Mormântului restaurat al Poetei Otilia Cazimir, ce va avea loc în fața Bisericii din Cimitirul Eternitatea. Dorim să îndreptăm mulțumirile către doamna avocat Gianina Vera Poroșnicu, în calitate de finanțator al procesului de restaurare. În cadrul acestui eveniment vor participa reprezentanți de marcă ale autorităților locale, cât și personalități marcante din sfera culturală ce sunt reprezentanți ai instituțiilor culturale și de educație importante ale orașului celor 7 coline.

Procesul de restaurare a fost realizat  cu sprijinul Primăriei Municipiului IașI și finanțat de doamna avocat Gianina Vera Poroșnicu. Prezentul proiect s-a materializat prin inițiativa Ateneului Național din Iași, reprezentată de domnul director Andrei Apreotesei, făcând parte din succesiunea de restaurări ale altor monumente funerare – monumente istorice din Cimitirul Eternitatea. Procesul de restaurare și refacere a mormântului marei poete s-a realizat prin atenta coordonare a artistului restaurator Ciprian Stratulat.

Prezentul eveniment de comemorare creștinească a fost realizată de Ateneul Național din Iași prin director Andrei Apreotesei, de Academia de Talente prin director Ella Gondoș și de Casa Josef Zoller prin proprietar avocat Gianina Vera Poroșnicu. Amfitrioanele acestui eveniment, modele feminine de excepție ale societății românești, cu nenumărate performanțe în domeniul artei muzicale – Ella Gondoș, dar și juridic – avocat Gianina Vera Poroșnicu , vor depune coroane de flori în semn de respect față de Otilia Cazimir, poeta care a ridicat poezia la rang de artă a scrisului. La inițiativa Ellei Gondoș, responsabilă pe partea artistică, îl vom regăsi ca invitat pe Aurelian Holera, pianist ce va interpreta lucrarea muzicală Ave Maria, în semn de recunoștință pentru cea care ne-a înfrumusețat copilăria, Otilia Cazimir.

Ziua de 8 IUNIE 2021 este reprezentativă pentru națiunea română întrucât se împlinesc 54 de ani de la trecerea în lumea spectrelor a personalității remarcabile a poetei Otiliei Cazimir.  Întregul eveniment se dorește a aduce un pios omagiu poetei ieșene, dar și operelor literare rămase ca zestre culturală ce înfrumusețează copilăria prichindeilor.

Ella Gondoș, actrița în personaj negativ! Artista joacă în cel mai nou serial pentru adolescenți!

Sursa: Arhiva personală a artistei și actriței Ella Gondoș

În ceea ce o privește pe Ella Gondoș, nimic nu pare imposibil! Acceptă orice provocare și o joacă la cel mai înalt nivel! Un proiect deosebit la care ia parte, pornit exclusiv în mediul online este „6ASE”, un serial produs de actorul Vlad Baba., care s-a bucurat de un succes absolut, intrând în Trending pe Youtube Top 10, într-un timp foarte scurt. Rulat pe canalul Roton Music, serialul reunește mai multe personaje din showbiz, ce aparțin unor diverse domenii precum: muzică, teatru, sport, cinematografie și televiziune. Printre rolurile importante regăsim personalități emblematice precum: Dan Negru, Cătălin Moroșanu, Mircea Eremia, Lino Gold, Ella Gondoș, Ion Paladi, Vlad Baba, Răzvan Popescu și Erica Moldovan.

Ella Gondoș, personalitate marcantă a societății ieșene, recunoscută și premiată la nivel național, deține calități artistice deosebite, aspect surprins și în cadrul serialului „6ASE”. Nu este o surpriză să aflăm că se descurcă excelent în calitate de director al Academiei de Talente, mamă a prețiosului Carol, dar și de actriță. Zona de actorie reprezintă o adevărată provocare pentru artistă, acest rol fiind asumat și greu de jucat. Ella, surprinde publicul țintă prin rolul de inspector de poliție, Lorelay Clarck. Drumul scurt de la muzică la actorie, este demonstrat de frumoasa și talentata interpretă, prin apariția sa distinsă. Ambiția a determinat-o să își creeze propria afacere, să devină antreprenor, reușind să-și transforme visul în realitate. Totul a pornit din dorința de a deveni independentă și de a duce mai departe meseria de pedagog, care pentru Ella Gondoș, reprezintă o vocație, dar în egală măsură  și un dar moștenit și cultivat de-a lungul carierei. Vă prezint cu drag parcursul culminant al Ellei Gondoș, o tânără care prin muncă asiduă, dedicare și dragoste pentru frumos reușește să șlefuiască diamante muzicale și să transmită publicului larg mesaje motivaționale, acum și prin intermediul actoriei.

Sursa: Arhiva personală a artistei și actriței Ella Gondoș

Ștefana Agop: Tot ce faci este recunoscut la cel mai înalt nivel! Cum reușești să creezi un echilibru în viața familială, dar și în cea profesională?

Ella Gondoș: Mereu mă amuză întrebarea aceasta. Probabil că încă nu am întalnit peștișorul auriu, deși aș avea o singură dorință: echilibrul. Acesta este greu de atins, dar lucrez în a mă apropia de el. Uneori atenția îmi este canalizată spre o anumită parte, iar apoi încerc să recuperez cu celelalte. Așadar, echilibrul în viața mea este o alergare continuă în a fi prezentă total ori de câte ori am ocazia, atât profesional cât și familial.

Ștefana Agop: Cum definești motivația pentru perfomanța în domeniul artistic?

Ella Gondoș: Sunt omul din mijlocul acțiunii și îmi place gustul reușitei! Concentrându-mă pe asta, iau în considerare că orice îmi propun se poate realiza indiferent de ceea ce întâmpin pe drum. Rezultatul final îmi aduce satisfacție și îmi dă putere constant să reîncep proiecte cu mai multă determinare.

Ștefana Agop: Ce specializări ai urmat pe parcusul carierei?

Ella Gondoș: Curioasă din fire, am trecut prin specializări care să îmi răspundă tuturor întrebărilor pe plan muzical, astfel încât să pot oferi la rândul meu informații corecte celor ce mă creditează ca mentor. Așadar, am finalizat specializări precum: pian principal, canto muzică ușoară-jazz, canto clasic și muzical.

Ștefana Agop: Cum te regăsești în contemporaneitate tu, ca om de poveste, ca director al Academiei de Talente, dar și ca protagonistă în serialul „6ASE” într-un rol negativ?

Ella Gondos: Cred cu tărie în femeia modernă a secolului XXI, în mixul perfect al feminității combinat cu determinare masculină. Rolul a fost o provocare asumată întru totul. Oamenii au nevoie de diversitate, iar artistul complet trebuie să îndeplinească și această condiție, iar rolul negativ din serial m-a scos din zona de confort, ambiționându-mă reacțiile celor ce ne urmăresc. Scopul a fost să creadă în personajul meu și l-am atins!

Ștefana Agop: Cum ai caracteriza atractiv serialul „6ASE” pentru publicul țintă?

Ella Gondoș: Este serialul perfect pentru a-ți reaminti esențele vieții: prietenia, iubirea și umorul.

Ștefana Agop: Ce informații ne poți dezvălui despre Lorelay Clarck, personajul interpretat de tine cu atâta măiestrie?

Ella Gondoș: Bazat pe experiența unei femei care a trăit viața dură din Afganistan, Lorelay se impune prin seriozitate, jonglând însă cu emoțiile feminine care o împing să recurgă și la lucruri mai puțin etice, în numele iubirii.

Ștefana Agop: Ce criterii au stat la baza alegerii rolului negativ și cum de ai acceptat?

Ella Gondoș: Puterea de adaptabilitate este cheia, iar rolul mi-a zguduit simțurile! Contrastul dintre bine și rău ne este cunoscut tuturor. Unii aleg o parte, iar alții o evită. În serial explorez acțiuni și repercursiuni ale unei atitudini pe care o evit în viața de zi cu zi. Mă bucură faptul că pot înțelege fictiv ce înseamnă o decizie luată impulsiv, cum mă poate afecta un proces imoral și ce deznodământ îți aduce gândirea malefică.

Sursa: Arhiva personală a artistei și actriței Ella Gondoș

Ștefana Agop: Cum poți descrie o zi de filmări, trăită din spatele cortinei?

Ella Gondoș: Am aflat că minutul nu are 60 de secunde, iar ceea ce vedem montat în varianta finală presupune ore de repetiții, rugăciuni să țină vremea cu noi, râsete și bâlbe plus o reactualizare a stărilor potrivite rolului, ceea ce nu este deloc ușor.

Sursa: Arhiva personală a artistei și actriței Ella Gondoș

Ștefana Agop: Cât de receptivi sunt tinerii de astăzi în a urma o carieră în domeniul artistic?

Ella Gondoș: Noua generație este cunoscută pentru creativitate. Tinerii sunt mai curajoși în a se expune față de generația trecută, asta datorită platformelor virtuale. Diferența este că puțini au determinarea de a-și asuma până la final riscul vizibilității. Receptivi dar leneși.

Ștefana Agop: Ce mesaj dorești să le transmiți celor care încă n-au suficientă încredere că își pot urma visul?

Ella Gondoș: Încrederea vine doar atunci cand îți este materializată munca. Procesul este lung și anevoios, dar trebuie îmbrățișat atât cu lacrimi, cât și cu fericire. Viața e făcută din alegeri, cele bune sunt mai greu de îndeplinit, dar sigure pe termen lung. Îi sfătuiesc să facă doar ceea ce iubesc cu adevărat și să nu se oprească la primul eșec. Din greșeli învățăm și pe baza lor ne dezvoltăm.

Povestea de success a Ellei Gondoș

Sursa: Arhiva personală a artistei și actriței Ella Gondoș

O poveste de viață care începe cu pasiunea pentru muzică și pian, încă din copilărie. Povestim așadar despre o călătorie în lumea frumoasă a portativului, în care papirusul vieții muzicale și artistice, devine modelat de emoțiile lăuntrice și aplauzele de pe scenă. Drumul artistei și actriței Ella Gondoș este pavat de numeroase reușite, acestea fiind marcate de obținerea unor distincții la nivel național, printre care evidențiem „Topul celor 100 de oameni de succes din România” fiind premiată doi ani consecutivi. Povestea de succes a Ellei Gondoș a fost scrisă pe pergamentul vieții prin efort, determinare, perseverență, dar în egală măsură și ambiție. Prin pasiune și dedicare pentru muzică și cinematografie, artista și-a trasat traiectoria ascendentă în cariera sa. Triada om-profesor-artist este formula ce definește profesionalismul și calitatea umană a sa, întrucât a reușit să șlefuiască diamante muzicale de neprețuit.  Implicarea sa în domeniul artistic este reliefată și prin muncă asiduă, credință și dragoste nemărginită pentru arta frumosului.

Povestea serialului  “6ASE”

Sursa: Arhiva personală a artistei și actriței Ella Gondoș
Sursa: Arhiva personală a artistei și actriței Ella Gondoș

În cadrul acestei producții se abordează teme actuale cu privire la impactul bullying-ului asupra generației tinere, punându-se accentul și pe zona socială de prietenie. Ne este prezentat un colectiv unit de elevi ce doresc să pună accentul pe bazele educației, reliefând existența unui  sistem de învățământ modern, centrat pe nevoile elevilor. În esență, este vorba despre povestea unor tineri ce trec printr-o serie de peripeții, fiind răpiți de membrii unei agenții secrete.  Vicisitudinile vieții îi prezintă pe tineri în fața publicului drept supereroi, capabili să soluționeze orice situație în baza puterii prieteniei. În căutarea tinerilor, pornesc organele legii, părinții și profesorii, pentru a soluționa cazul dispariției acestora. În acest context, prin crearea acestui serial se scoate în prim plan frumusețile orașului celor șapte coline, prin prisma cinematografică, conturând astfel factorul social, reprezentat de prietenie, dar și cel tehnologic, reprezentat prin digitalizare. Prietenia strânsă este demonstrată de tânăra generație ce reușește să ofere un exemplu de moralitate și profesionalism în cadrul serialului, fiecare elev reprezentând un adevărat model demn de urmat. Mai mult decât atât, acest periplu în sfera cinematografică ne-a oferit șansa de a cunoaște pasiunile ascunse ale artistei și actriței Ella Gondoș, un adevărat model demn de urmat la nivelul societății ieșene.

Descoperim secretele din culisele vieții pasionaților de vlogging, mașini, imobiliare și drept, într-un interviu exclusiv cu Angelo Timofte

Sursa: Arhiva personală a lui Angelo Timofte

Un subiect deosebit de important și extrem de apreciat al epocii contemporane este vlogging-ul. Astăzi stăm de vorbă cu Angelo Timofte pentru a descoperi viața din spatele camerei, experiența din domeniul video, pasiunea pentru zona auto și motivația pe care o are în vederea realizării unor videoclipuri atât de complexe și interesante. Multe idei, documentare, cadre filmate în mod profesionist și toate acestea sunt realizate din dorința de a oferi pe piață un clip informativ plin de substanță. De profesie consilier juridic, Angelo Timofte, și-a descoperit o nouă pasiune, cea a vlogging-ului, pe langa domeniul de bază, pentru perfecționarea în domeniul online. Deține un canal de youtube în plină ascensiune, acest aspect datorat perfecționismului și profesionalismului de care dă dovadă în realizarea clipurilor.

Tranziția de la mediul oficial, juridic, spre cel social, de business, reprezintă  provocarea momentului. Încă din tinerețe a obținut performanțe, reușind să termine cu brio facultatea de drept. Profesează ca și consilier juridic, dar dorind să se supraspecializeze a studiat și fluctuațiile pieței imobiliare, devenind investitor. Totuși, fiind însetat de cunoaștere, sparge barierele mentalității tradiționale ale mult ravnitului loc de muncă stabil, reușind să dețină un job flexibil, ținând cont de bagajul informațional vast și de pasiunile sale. Prin definiție a fi vlogger pasionat indică deprinderea unor abilități deosebit de importante precum comunicarea, eficiența și rigurozitatea muncii asumate. Odată ce pătrunzi în această lume înveți să fii eficient, să realizezi totul cu drag, să te documentezi permanent, să filmezi cadre unicate, să editezi profesionist videoclipurile. Vorbim aici de arta frumosului, o artă expusă într-o variantă modernă pe platformele online. Din dorința de a împărtăși trăirile lăuntrice cu familia, prietenii și publicul larg, și-a început activitatea de vlogging, fiecare element video reprezentând un element din viața cotidiană– participări la evenimente, călătorii în țări deosebite, pasiuni ascunse.

Ștefana Agop: Vlogul a devenit o formă de artă și aș fi curioasă cum ai pătruns în acest univers și ce te-a inspirat?

Angelo Timofte: Fiind un urmăritor al mediului online, am renunțat să mă mai uit la tv în urmă cu cațiva ani. Mi-am dat seama că în acest domeniu lucrurile evoluează constant în atentia publicului tânăr și nu numai, l-am considerat un domeniu care ia amploare rapid, și mi-am dorit să fac parte din el.

Sursa: Arhiva personală a lui Angelo Timofte

Ștefana Agop: Ce presupune să fii vlogger pasionat, ai timp să te bucuri de experiențele din cadrul videoclipurilor sau totul reprezintă doar o călătorie spre sufletul și mintea publicului?

Angelo Timofte: Având în vedere că totul a pornit din pură curiozitate, am ajuns să descopăr totul treptat. O pasiune pe care am fructificat-o și de care m-am bucurat în toate experiențele fără nici o așteptare financiară, motivându-mă permanent să descopăr lucruri noi cu fiecare filmare realizată.

Ștefana Agop: Care a fost momentul în care ai luat decizia de a trece de la domeniul juridic la cel video, prin realizarea vlog-urilor?

Angelo Timofte: Sunt deschis noilor experiențe, motiv pentru care am început și facultatea de psihologie, acum fiind în an terminal. Nu am renunțat niciodată la domeniul juridic, doar îmbin utilul cu plăcutul. Dacă uneori îmi petrec timpul în acte, în momentul în care filmez, mă eliberez de stresul cotidian și îmi dau frâu liber creativității.

Ștefana Agop: Care sunt elementele importante pe care dorești să le scoți în evidență în vlog-uri?

Angelo Timofte: Gândesc un conținut calitativ, reprezentat printr-o filmare profesionistă, montată pe înțelesul tuturor, acestea ajutându-mă să mă diferențiez de alți creatori de conținut aflați la început de drum.

Sursa: Arhiva personală a lui Angelo Timofte
Sursa: Arhiva personală a lui Angelo Timofte

Ștefana Agop: Cât timp durează procesul de documentare și planificare pentru crearea unui videoclip reușit?

Angelo Timofte: Trebuie să țin cont și de programul colaboratorilor mei (cameraman, editor, proprietar auto, locații și vreme) de cele mai multe ori îmi programez filmările la disponibilitatea numitorului comun. Circumstanțele îmi permit să mă documentez cu scurt timp înaintea filmărilor, de regulă, planificare următorului vlog sau documentarea acestora este spontană, în cel mai bun caz cu câteva zile înainte, alte ori se întâmplă să îmi culeg informații din mediul online chiar înaintea apăsării butonului REC.

Ștefana Agop: Care este feedback-ul primit de la public și ce vlog se regăsește în topul preferințelor?

Angelo Timofte: Cei care urmăresc vlogurile sunt oameni din toate categoriile sociale sau de orice vârstă, majoritatea mă încurajează! Asta mă impulsionează să devin din ce în ce mai bun după fiecare video. În topul preferințelor mele, sunt filmările în care nu sunt singur și interacționez cu invitații.

Ștefana Agop: Care este vlog-ul la care ai depus cel mai mult efort pentru a-l realiza și care a fost feedback-ul obținut din partea publicului larg?

Angelo Timofte: Sunt sigur că urmăritorii mei apreciează orice efort depus. Dacă vorbim despre efort, mă raportez la cel fizic și da, e cu adevărat o provocare să filmezi în condiții neprietenoase, acum îmi vin în minte ipostaze în care cameramanului i-au înghețat degetele în timpul filmărilor, sau acel moment cu pauze lungi pentru a putea respira din cauza căldurii strânse din mașină.

Sursa: Arhiva personală a lui Angelo Timofte

Ștefana Agop: Ce planuri strategice de dezvoltare a canalului de vlogging ai ca perspectivă pentru viitor?

Angelo Timofte: În anul 2021 vreau să mă focusez pe colaborări cu alți vlogări și în egală măsură să îmi perfecționez conținutul.

Ștefana Agop: Cine este omul Angelo Timofte, din spatele camerei și care este povestea sa?

Angelo Timofte: Aș putea să îți răspund într-o 1000 de cuvinte, dar mai simplu pentru toți cei care nu au văzut deja vlogul cu titlul ,,Cine sunt eu” de pe canalul de youtube, cred că acum este momentul să urmărească povestea mea!

Ștefana Agop: Cum poți aprecia performanța în viața ta, care au fost momentele tale de glorie?

Angelo Timofte: Singurul moment din viața mea care m-a făcut cu adevărat să mă simt minunat, a fost cel în care am devenit părinte, restul nu le consider glorioase ci rezultatul muncii, a perseverenței și a inspirației de a fi omul potrivit la momentul potrivit.

Ștefana Agop: Ce activitate te reprezintă 100% pe tine ca om și creator de conținut video?

Angelo Timofte: Mă reprezintă dorința de a exploata necunoscutul în toate formele sale. Deocamdată sunt axat pe conținutul auto însă nu e lege că voi rămăne focusat doar pe acest domeniu.

Ștefana Agop: Ce ai învățat din fiecare experiență profesională juridică, imobiliară și video?

Angelo Timofte: Lecția cea mai importantaă pe care am deprins-o este aceea că trebuie cu adevăarat să crezi în visul tău. Muncind consecvent, nimic nu te poate opri.

Ștefana Agop: Ce modele din viața ta te-au influențat în alegerea carierei și ce formulă a succesului ai descoperit la fiecare?

Angelo Timofte: Model în viață, tot timpul mi-a fost tatăl. Formula succesului învățată de la el este garantată prin respectul pe care îl primești atunci când ești serios și corect în lucrul individual, cât și colectiv.

Sursa: Arhiva personală a lui Angelo Timofte
Sursa: Arhiva personală a lui Angelo Timofte

Ștefana Agop: Consideri că tinerii sunt deschiși către cunoașterea domeniului de vlogging?

Angelo Timofte: Absolut! Drept dovadă, este noua generație! În momentul deschiderii unui cont, deja visează să creeze conținut. De aici și numărul zilnic impresionant de noi vlogări.

Ștefana Agop: Cum au îmbrățisat ieșenii materialele video realizate de tine cu minuțiozitate?

Angelo Timofte: Vlog-urile mele nu sunt vizionate doar de ieșeni, numărul vizualizărilor îmi crește de la o lună la alta, de aici și frumusețea Youtube-ului, un spațiu nelimitat de cunoaștere.

Ștefana Agop: Ce sfat ai putea să le oferi tinerilor pasionați de vlogging sau persoanelor ce cochetează cu această zonă?

Angelo Timofte: În momentul în care se apucă de vlog, trebuie să știe că vor putea crește doar fiind perseverenți. De exemplu, eu postez săptamânal, în fiecare miercuri, la ora 18:00. Este necesar să îți alegi o zi în care te întâlnești cu urmăritorii tăi. De asemenea, iubitorii de vlog au nevoie de o cameră decentă, microfon pentru un sunet bun, idei inovative și câteva noțiuni de editing.

Sursa: Arhiva personală a lui Angelo Timofte

Toate aceste aspecte le discutăm într-un dialog one to one cu Angelo Timofte, vlogger, investitor imobiliar și consilier juridic, un profesionist în adevăratul sens al cuvântului. Vlog-ul reprezintă acum o parte a vieții sale, căreia i se dedică cu pasiune zi de zi. Livrează informație și emoție, acestea fiind principalele elemente ale unui vlog reușit. Venit din domeniul strict al ariei juridice, vlogging-ul a reprezentat o metodă de relaxare, un antidot care te ajută să te deconectezi de locul de muncă. A fi consilier juridic reprezintă o adevărată provocare întrucât oferi soluții optime în baza legii, acest aspect reprezentând un montagne russe emoțional, pe care Angelo Timofte l-a fructificat și l-a transformat într-o șansă de a-și dezvolta pasiunea. Vlogging-ul a apărut în viața sa ca o alternativă a locului de muncă, în cadrul clipurilor sale reușind să transmită informații prețioase publicului.

Fotografia, cadrul de vis al unui moment unic – interviu cu fotograf Alin Mihăiță

Sursa: Arhiva personală a fotografului profesionist Alin Mihăiță
https://www.facebook.com/alin.mihaita.14606/

Înzestrat cu o curiozitate nativă, dornic să cerceteze și să transpună imaginea mentală într-una palpabilă, Alin Mihăiță, prin talentul său, reușește în mod unic și ingenios să transforme orice moment într-un cadru de vis, să ridice arta fotografică la rang de perfecțiune. Povestea sa în domeniul fotografiei debutează din dorința de a transpune povestea fiecărei ființe umane într-o imagine cu impact, întrucât pasiunea și atenția sa sunt îndreptate către tehnica detaliului și transmiterea emoției.

Ștefana Agop: Unele pasiuni debutează încă din copilărie, altele sunt descoperite pe parcursul carierei și deși toți ne dorim o carieră de succes, iată că în epoca contemporană, să lucrezi cu pasiune și dedicare completă în domeniul în care ai visat să activezi, reprezintă o adevărată provocare. Înclinat artei fotografice, ai reușit pe parcursul timpului să invoci emoție pe chipul și în sufletul clienților. Îți mai aduci aminte care a fost primul cadru realizat și cum ai cochetat cu domeniul artei fotografice?  

Alin Mihăiță: Buna Ștefana! Primul cadru realizat nu cred că îmi aduc aminte, pentru că am avut un aparat foto la mine de timpuriu, însă dorința de a face fotografii la un nivel mai ridicat a fost de când reveneam dintr-o excursie cu niște prieteni dragi și în cele din urmă nu știam cum să facem propriul business. Am ajuns la unul de fotografie, unde eu eram fotograful, prietenul nostru videograful, iar fetele să se ocupe de editarea fotografiilor.

Ștefana Agop: În esență, fotografia este o codificare a naturii, a spațiului, a mediului înconjurător, devenind un limbaj, un canal de transmitere a emoțiilor și trăirilor.  În acest sens, arta fotografică devine interfața de comunicare dintre ființele umane, fiind o comoară a amintirilor din trecut, dar și o transpunere în jurnalul vieții a celor mai importante evenimente din viața unei familii, a unui cuplu, a unor prieteni. Prin experiența dobândită în domeniul artei fotografice, reiese în prin plan pasiunea ta pentru acest domeniu, în care regăsim profesionalismul și perfecționismul complet. Ingredientele unei fotografii reușite sunt emoțiile constructive care se îmbină, bucuria și ingeniozitatea, toate acestea lăsându-și amprenta asupra fiecărui eveniment, ce este considerat a fi o nouă provocare. Prin intermediul artei fotografice îți exprimi pasiunea și dedicarea spre adâncimea sentimentului purtat de fiecare persoană ce pășește cu emoție în studioul tău. Experiența dobândită în acest domeniu, portofoliul amplu și diversitatea evenimentelor la care ai fost părtaș atrage o anumită nișă de clienți, ținând cont de emoția pe care o transmiți prin intermediul fotografiilor realizate în cadrul ședințelor foto tematice. De cele mai multe ori, pasiunea adevărată este reliefată odată cu trecerea timpului, fiindcă fiecare fotograf este cuprins de sentimentul de satisfacție în momentul în care clientul pleacă mulțumit. Care este povestea lăuntrică a fotografului Alin Mihăiță în momentul realizării cadrelor?

Alin Mihăiță: Înainte de a începe ședința foto îmi place să mă cunosc mai bine cu clientul, să ne împrietenim cât se poate. Cunoscând faptul că fiecare persoană pășește timidă în studioul foto, atunci când descoasem clientul prin dialog, emoțiile încep să dispară, iar totul devine cât mai natural cu putință în fotografiile realizate.

Sursa: Arhiva personală a fotografului profesionist Alin Mihăiță
https://www.facebook.com/alin.mihaita.14606/
Sursa: Arhiva personală a fotografului profesionist Alin Mihăiță
https://www.facebook.com/alin.mihaita.14606/

Ștefana Agop: Descoperim în fața noastră un om comunicativ, dornic de cunoaștere, sociabil și dedicat întru totul artei fotografice profesionale. Pentru a menține și recunoaște o fotografie în timp, trebuie să ținem cont și de calitatea acesteia, dar și de tipul de echipament utilizat în cadrul ședinței foto. Tind să cred că dorești să conturezi o poveste a artei fotografice prin captarea unor cadre unice ce devin amintiri eterne în timp.  Ținând cont de tehnica detaliului, pentru a realiza cadre de neuitat este nevoie să ai sedimentate o serie de elemente de bază în arta fotografică, acestea fiind completate în mod permanent de cursurile de perfecționare și de workshop-urile organizate în acest domeniu. Cât de important devine echipamentul și bagajul informațional în formarea ta ca fotograf, dar și în procesul de realizare și prelucrare al fotografiilor?

Alin Mihăiță: Bagajul informațional este destul de important. În acest domeniu este nevoie de o permanentă investiție…atât în echipament, cât și în persoana fotografului când vine vorba de teorie, workshop-uri. Însă cel mai mult ajută exersarea fotografiei în mod practic, așa se învață cel mai bine și ușor această artă.

Ștefana Agop: Experiența acumulată pe parcursul carierei se așterne într-o poveste de succes, în care clienții sosesc cu drag la studio, unde reușești prin decoruri ingenioase și deosebite, frumos ornamentate, să conturezi povești de viață, punând accentul pe emoție și bucurie. Imaginile surprinse grăiesc povestea în imagini ale vieții împlinite de cuplu, ale familiei complete prin nașterea unui prunc, a portretului de familie în care bunicii și străbunicii reprezintă un model de candoare, ale modei contemporane, ale petrecerilor pline de fast de nuntă și botez. De unde îți extragi seva în momentul în care dorești să decorezi studioul și cum reușești an de an să reinventezi conceptul tematic?

Alin Mihăiță: Legat de ornamente, mă las purtat de val și nu întotdeauna planific din timp ceea ce am de realizat. Îmi place să fiu spontan și asta observ că mă reprezintă și mă ajută atunci când vine vorba de o anumită temă.

Sursa: Arhiva personală a fotografului profesionist Alin Mihăiță
https://www.facebook.com/alin.mihaita.14606/
Sursa: Arhiva personală a fotografului profesionist Alin Mihăiță
https://www.facebook.com/alin.mihaita.14606/

Ștefana Agop: Un cadru perfect face clienții fericiți, iar un fotograf profesionist transpune persoanele mai puțin fotogenice în adevărate portrete, ce rămân amintiri odată cu trecerea timpului. Existența unei legături între fotograf și client este imperios necesară în momentul în care mergem la o ședință foto. Încetul cu încetul, clientul privește cadrul, începe să se împrietenească cu acesta, iar fotograful reușește prin felul său de a fi să creeze o legătură emoțională între model și persoana din spatele obiectivului, care are rolul de a capta cât mai multe cadre pentru a transpune momentul prezent în amintiri de neuitat, reușind să creeze o poveste în imagini. Cum reușești să conturezi portretul clientului mai puțin fotogenic într-un mod unic?

Alin Mihăiță: Reușesc prin deschidere și comunicare să clădesc o anumită relație cu clientul înainte de a începe ședința foto, pentru a crea un cadru natural și propice fotografiilor făcute. Bineînțeles că aici este foarte important ca fotograful să vină cu un bagaj de cunoștințe legat de poziții, încadrare, cromatică; să știe cum să pună mai bine clientul în valoare în cadrele fotografice.  Mai mult decât atât, este important să stabilească din timp aspectele legate de ținute și décor,  pentru a face tot posibilul ca în ziua ședinței foto totul să fie cursiv.

Ștefana Agop: Povestea continuă și reușești să conturezi adevărate cadre unice la petrecerile de nuntă, botez, aniversări tematice, sărbători, care de cele mai multe ori aduc zâmbete pe chipul tuturor. Regăsim o atmosferă de vis, în care voia bună, bucuria și distracția își spun cuvântul. Cred cu tărie că lumea înconjurătoare este într-o continuă sărbătoare, emană energie pozitivă și creează bunăstare la nivelul societății. Care sunt cele mai importante evenimente în care depui 100%  emoție, profesionalism și perfecționism?

Alin Mihăiță: Când vine vorba de fotografie mă implic 100%, astfel încât cadrele mele să iasă cel mai bine pe cât posibil, după nivelul la care mă aflu. Caut să livrez cele mai reușite fotografii însă tot timpul când mă uit în urmă la lucrările mele, îmi dau seama că se poate și mai bine și caut să mă perfecționez cu orice zi. Deși toate evenimentele sunt importante, cele care-mi fac plăcerea mai intensă sunt evenimentele unde pot adăuga puțină artă și unde dau frâu liber creatorului din mine.

Sursa: Arhiva personală a fotografului profesionist Alin Mihăiță
https://www.facebook.com/alin.mihaita.14606/
Sursa: Arhiva personală a fotografului profesionist Alin Mihăiță
https://www.facebook.com/alin.mihaita.14606/

Ștefana Agop: În cufărul cu amintiri al paginii de facebook am regăsit o serie de cadre ce împărtășesc pasiunea fotografului contemporan. Zi de zi reușești să transpui adevărate emoții în imagini. Viziunea fotografică te determină să surprinzi aspecte ce țin de eleganță, emoție, spațiu, persoane, reușind să creezi o adevărată poveste in imagini. În acest context aș vrea să te întreb care sunt elementele primordiale pe care te axezi în momentul conturării unei ședințe foto profesionale?

Alin Mihăiță: Aici nu ține numai de mine. La o ședință foto profesională este nevoie ca tot ce ține de ea să fie ridicat la un profesionalism absolut, aici vorbind de fotomodelul care prezintă produsul respectiv, make-up, hair, ținuta modelului și ținuta vestimentară.

Sursa: Arhiva personală a fotografului profesionist Alin Mihăiță
https://www.facebook.com/alin.mihaita.14606/
Sursa: Arhiva personală a fotografului profesionist Alin Mihăiță
https://www.facebook.com/alin.mihaita.14606/

Ștefana Agop: Regăsesc în portofoliul tău o serie de imagini create cu pasiune și dedicare ce redau în detaliu oameni, obiecte și momente unice.  În esență te dedici fotografiilor din domeniul comercial reușești ca un magician să creezi lumina perfectă și să pui în valoare decorul deosebit. Ședințele foto profesionale din cadrul studioului abordează tematici variate, cum ar fi cele de prezentare de produs, ședințele foto de Crăciun sau portretele de familie. Care sunt particularitățile unei ședințe foto și care este rolul fotografului în cadrul acesteia?

Alin Mihăiță: În primul rând, eu, ca fotograf, trebuie să fiu la nivelul cerut de client, astfel încât rezultatele să fie pe placul clientului și ale privitorului de oriunde. În al doilea rând, totul ține și de spontaneitate, imaginație, creativitate, elemente ce trebuie îmbinate la orice ședință foto.

Ștefana Agop: În spatele fiecărui obiectiv se află un om, un suflet, o ființă dedicată întru totul meseriei. A fi fotograf, din punctul meu de vedere, înseamnă a crea emoție, a pune în valoare povești, a scoate în prim plan portrete într-un mod inovativ și creativ. Cine este prietenul și fotograful Alin Mihăiță în viața de zi cu zi?

Alin Mihăiță: Alin Mihăiță în viața de zi cu zi este un om responsabil și pasionat de fotografie, dornic să evolueze în mod permanent. Sunt tată și soț, am o familie frumoasă ce mă bucură și mă motivează la orice pas să zâmbesc și să fiu comunicativ.

Sursa: Arhiva personală a fotografului profesionist Alin Mihăiță
https://www.facebook.com/alin.mihaita.14606/
Sursa: Arhiva personală a fotografului profesionist Alin Mihăiță
https://www.facebook.com/alin.mihaita.14606/

Ștefana Agop: Tinerii de astăzi sunt atrași de sfera fotografică, reușind pe parcursul timpului să captureze diverse instantanee apreciate de fotografi profesioniști. Consider că într-adevăr este o pasiune, ce merită a fi dezvoltată prin perseverență, dar și printr-o muncă constantă. Dacă ai privi în ochii tânărului contemporan iubitor de fotografie, ce sfat prietenesc i-ai putea oferi?

Alin Mihăiță:  Așa cum am fost și eu la începutul carierei mele de fotograf, așa cred că sunt toți pasionații de fotografie. Nu știam mare lucru, însă în fiecare zi m-am documentat, am exersat și așa am evoluat. Dacă încropești prea multe planuri și nu ai curajul de a le începe, vei rămâne în urmă. Oricine are acum la îndemână uneltele necesare pentru a face fotografii…important este să te apuci, și când vei face acest pas, este ca și cum te-a luat valul și te duce în larg, unde vrând nevrând te trezești că știi să te descurci. Este nevoie de multa muncă, timp dedicat și constant. Dacă sunt și aceste ingrediente împreună cu pasiunea și talentul primit sau câștigat în timp, vei reuși să duci arta fotografiei la un nivel cât mai înalt. Îți mulțumesc frumos Ștefana pentru acest interviu și vă îndemn să nu uitați să fiți OAMENI, să zâmbiți, să munciți și să dăruiți dragoste și profesionalism oriunde veți păși.

Sursa: Arhiva personală a fotografului profesionist Alin Mihăiță
https://www.facebook.com/alin.mihaita.14606/

Vă invit la o incursiune alături de Alin Mihăiță, fotograf profesionist, dedicat întru totul meseriei și pasiunii sale.  În câteva rânduri v-am prezentat povestea de succes a unui om perfecționist, ce activează în domeniul artei fotografice, și care prin talentul, pasiunea și motivația sa a reușit să transforme cadrele realizate în adevărate povești de viață.

Lumea magică a spiridușilor privită prin arta mânuțelor dibace ale Georgianei Antonovici

Sursa: Arhiva personală a artizanei Georgianei Antonovici

Încep cu povestea dedicată sărbătorilor de iarnă, în care cu siguranță vă gândiți la scrisorile trimise către Moș Crăciun, dar și la cadourile pe care acesta le pune sub brad în seara de Crăciun. Există la Cercul Polar niște magicieni care făuresc și împachetează cadourile, pe care îi regăsim în legende sub denumirea de spiriduși. Satul moșului, situat la Polul Nord, în celebra regiune Laponia, surprinde săniuța plină de cadouri și condusă de reni, ca prim element vestitor al Crăciunului. Un cunoscut secret este faptul că în ultima zi a sezonului rece, aceștia coboară din satul situat în vârf de munte pentru a celebra ultima zi de ninsoare.

Sursa: Arhiva personală a artizanei Georgianei Antonovici

Fiind cel mai apreciat și iubit personaj din perioada sărbătorilor de iarnă, acesta primește atenția din partea copiilor și părinților, reușind să îndeplinească dorințele tuturor. Povestea Moșului continuă și pe meleagurile românești unde Georgiana Antonovici, devine unul dintre mesagerii creativității, bucuriei și fericirii. Se zvonește că prin talentul și măiestria ei a dat contur unor adevărate căsuțe în care spiridușii pregătesc darurile pentru sărbătorile de iarnă.

Ștefana Agop: Am rămas plăcut surprinsă de modelele complexe, de aranjamente pe care le realizezi cu atâta pasiune și dedicare. Reușești să surprinzi lumea spiridușilor în cel mai mic detaliu și odată cu trecerea timpului oferi lumii înconjurătoare povestea sărbătorilor de iarnă privite prin prisma magicienilor de daruri. Cum ai fost atrasă în sfera artizanilor handmade și unde îți regăsești sursa de inspirație?

Georgiana Antonovici: Mă bucur că mi-ați adresat această întrebare. Răspunsul este unul simplu, în urmă cu ceva ani, decoram casa cu accesorii din comerț. Acestea au devenit în timp mult prea comune, așa că am hotărât să ne decorăm casa cu ceea ce putea confecționa fiecare membru al familiei. Deși la început nu au fost reușite, cu timpul mi-am perfecționat tehnica de lucru. Inspirația de zi cu zi o regăsesc în dorințele și energia copiilor mei.

Ștefana Agop: De-a lungul timpului ai creat modele variate de spiriduși având la bază mânuțele dibace, răbdarea de fier și elementele inovative. Ai pus la dispoziția copiilor pasiunea ta dovedită prin atenția și implicarea proactivă, reușind să transpui în miniatură cadrele de vis ale Laponiei. Care dintre elementele poveștii de Crăciun ți-au atras atenția și te-au determinat să duci mai departe această tradiție din generație în generație?

 Georgiana Antonovici: Singurul element care m-a motivat să duc această tradiție mai departe este bucuria tuturor oamenilor la vederea cadourilor primite de Crăciun. Mi s-a întâmplat ca o persoană căreia i-am dăruit una dintre lucrările mele să aibe o reacție pozitivă, spunându-mi că acestea reprezintă originalitate, autenticitate, dar nu în ultimul rând reflectă dragostea și interesul pe care le am față de ceea ce fac.

Ștefana Agop: Plănuiești să lucrezi la câteva ornamente de Crăciun, pentru a aduce zâmbete pe chipul copiilor de pretutindeni. Spiridușii sunt vestitorii ninsorii și cadourilor, motiv pentru care îi utilizezi în arta handmade pentru a înfrumuseța casa în prag de sărbători. Cu ce tipuri de aranjamente ne surprinzi în acest sezon?

Georgiana Antonovici: Dacă până acum confecționam diferite globuri, ornamente pentru brad, anul acesta mi-am propus să-mi întrec puțin limitele, creând drăgălășenii precum gnomii. Am observat bucuria copiilor mei la vederea acestora și am fost sigură că aceste zâmbete vor lumina chipurile mai multor persoane.

Ștefana Agop: Se apropie sărbătorile și îmi doresc să ornez casa cu produse handmade unicate, variate și diferite față de cele tradiționale. Rețelele de socializare reprezintă o sursă eligibilă de documentare întrucât am regăsit microuniversul Laponiei printre surprizele create de tine. Povestea de success a spațiului cu spiriduși debutează odată cu apariția steluțelor la ferestre, cu mirosul sărmăluțelor calde, cu bradul împodobit, cu moșul grăbit și atmosfera feerică redată de colinde. Crăciunul deschide un jurnal al vieții, în care se pune accentul pe reîntregirea familiei și reîntâlnirea cu prieteni dragi. Cum descrii sărbătorile petrecute în atelierul cu spiriduși, în casa creativității?

Georgiana Antonovici: Atmosfera pot spune ca a fost una de vis, să fiu înconjurată de toate aceste ornamente m-a făcut să-mi retrăiesc copilăria, să simt cu adevărat magia sărbătorilor.

Ștefana Agop: Pasiunea pe care o ai este dedicată sezonului de iarnă, în care ne bucurăm alături de cei dragi de sărbătorile de Crăciun. Confecționezi ornamente handmade din dorința de a face arta mânuțelor dibace apreciată pretutindeni. Cum se raportează românii la ornamentele handmade cu tematică de Crăciun?

Georgiana Antonovici: Sincer, nu multe persoane preferă să cumpere un ornament handmade, având o varietate de ornamente în comerț. Cu timpul îți dai seama că nu toți apreciază efortul depus, originalitatea și autenticitatea. Dar îi îndemn cu inima deschisă să aprecieze și această ramură, ținând cont că nu este destul de des întâlnită.

Ștefana Agop: Totul pornește ca o poveste a persoanelor cu care interacționezi, a elementelor decorative unicate, a naturii înconjurătoare, a atmosferei de sărbătoare, a ninsorii care se așterne ca o mantie albă. Ai pus în valoare produse unice, create cu suflet și iubire. Producția obiectelor handmade se află în zona de tranzit dintre orele petrecute la locul de muncă și timpul dedicat familiei, în tot acest context pasiunea pentru arta frumosului fiind singurul imbold ce te face să duci mai departe acest meșteșug. Aș vrea să te întreb de ce este mai valoros un produs unic handmade și cât de apreciate sunt acestea în epoca contemporană?

Georgiana Antonovici:  Eu mă străduiesc să pun în valoare tot ceea ce fac. Având în vedere că  pierd uneori si zile pentru a termina de confecționat anumite produse, mă dedic în totalitate cu pasiune și iubire în ceea ce fac, acestora li se conturează o valoare sentimentală. În prezent, sunt oameni ce ne apreciază munca, le mulțumim, dar și persoane ce ne critică și consideră că această pasiune nu merită valorificată.

Ștefana Agop: Munca depusă merită a fi apreciată de publicul larg, aspect pe care l-am identificat pe rețelele de socializare. Mediul online este prietenos și oferă șansa de a prezenta produsele handmade unei comunități de oameni extraordinari ce promovează unicitatea și autenticitatea. Care crezi că ar fi ingredientele esențiale ce te-ar putea remarca pe piața produselor handmade de Crăciun?

Georgiana Antonovici: Consider că m-aș putea remarca datorită imaginației mele. Da, consult surse de inspirație, însă fiecare element din colecția mea, poartă amprenta imaginației mele. Nu îmi doresc să mă fac remarcată, ci să dau glas și speranță persoanelor ce sunt pasionate de arta handmade-ului, nu trebuie să ne fie frică de eșec, creațiile noastre sunt unice și merită să fie apreciate.

Povestea de succes a Georgianei v-o redăm prin produsele handmade unicat pe care le realizează. Ornamentele de Crăciun sunt de o rară frumusețe și redau scene din casele spiridușilor, considerați adesea mesagerii cadourilor. Decorațiunile reliefează caracterul creativ și inovativ al autoarei căreia îi plac acele de brad, culorile globurilor și instalațiilor din case, scânteile focului din șemineu, aromele prăjiturilor, toate acestea împletite cu sunetele mlădioase ale colindelor. 

Profesorul de istorie Andi Dașchievici, de la deviza „Prin dificultăți spre stele” la pasiunea pentru genealogie și heraldică: „Când știi ce au făcut strămoșii tăi pentru acest popor, simți că ai de dus mai departe aceste valori și caut să le urmez mai departe exemplul”

Sursa: Arhiva personală a domnului prof. Andi Marius Dașchievici

Sfera interculturală scoate în evidență implicarea proactivă a cadrelor didactice și a elevilor pregătiți cu iscusință de aceștia. Este și cazul unui profesor de istorie din Iași, dedicat domeniului de genealogie și heraldică. Pasionat de istoria universală și cu o bogată activitate științifică vizibilă, domnul profesor Andi Dașchievici, cadru didactic la Școala Gimnazială „George Călinescu” din Iași, reușește să ne surprindă prin exemplul personal. Pătrundem cu drag în instituția școlară și observăm faptul că latura interculturală este promovată prin proiecte școlare și activități extracurriculare ce stârnesc  atenția elevilor. Pătrund în clasă alături de domnul profesor și observ numeroase zâmbete care ne întâmpină. Pe parcursul lecției, observ implicarea elevilor și curiozitatea acestora în ceea ce privește lecția de zi, ora fiind diferită de modalitățile tradiționale de predare, tehnicile utilizate de domnul profesor făcând parte din metodele didactice pe care le-a învățat la cursurile de perfecționare continuă. Astfel, vă invit să pătrundem, alături de invitatul meu, într-o incursiune școlară și de cercetare continuă!

Ștefana Agop: Sunteți o persoană organizată, implicată în activitățile școlare și extracurriculare. Observ că pentru dumneavoastră, managementul timpului este foarte bine structurat… Care ar fi secretul organizării unei agende complete și eficiente?

Andi Dașchievici: Cunoașterea în prealabil a evenimentelor și detalierea aspectelor care pregătesc fiecare eveniment îmi oferă posibilitatea de a-mi organiza timpul școlar și personal, astfel încât să pot duce la bun sfârșit fiecare eveminent cu succes.

Ș.A.: Bogata activitate științifică dezvăluie un om înțelept, aplecat studiului, cu precădere domeniului istoric. Ce v-a determinat să alegeți această specializare și la ce metode de perfecționare continuă  apelați?

Andi Dașchievici: Din adolescență am avut o aplecare spre studiul istoriei și mi-am cultivat această pasiune prin activitățile din cadrul Cercului ,,Archeos” de la Palatul Pionierilor, începând cu anul 1988. Se adaugă aici și istoria familiei, pe care am încercat să o aflu încă din strămoși, conturând încetul cu încetul un arbore geneaogic. Urmăresc perfecționarea continuă prin participarea la cursuri organizate de CCD Iași, mediul universitar, Ministerul Eudcației și Cercetării și, desigur, studiu individual pe temele  de cercetare.

Ș.A.: Ați ales cariera didactică pentru a împărtăși elevilor din cunoștințele dobândite de-a lungul timpului de dumneavoastră. O experiență bogată în mediul gimnazial vă recomandă, ce v-a determinat să alegeți profesia de cadru didactic?

Andi Dașchievici: Am avut în cursul ciclurilor de învățare (gimnazial și liceal) exemplul a două cadre didactice de excepție, și anume Prof. Lucia Cîmpeanu și Eugenia Hleșcu la Școala nr. 22, azi denumită „Bogdan Petriceicu Hașdeu” și Liceul  Teoretic „Alexandru Ioan Cuza”. Fără doar și poate, exemplul acestor cadre didactice m-a determinat să urmez Facultatea de Istorie și să îmbrățișez cariera didactică, motivându-mă în studiul permanent al domeniului de istorie și la munca de cercetare și publicare a muncii rezultate.

Ș.A.: Sunteți o gazdă primitoare și ne-ați invitat la ora dumneavoastră de istorie. Am rămas surprinsă de metodele și tehnicile moderne pe care le utilizați în procesul de predare al conținutului informațional. Doresc să știu care sunt elementele cheie pe care puneți accentul?

Andi Dașchievici: În primul rând, folosirea suportului documentar nemijlocit, prin care elevii au posibiliatea de a vedea și auzi detalii istorice, aspecte ale artei și culturii antice. Prin folosirea acestei metode, elevii rețin mai ușor informațiile și sunt capabili să-și amintească  după mult timp detaliile observate. Discuțiile purtate pe marginea imaginilor vizualizate sunt rodnice și antrenează un număr mare de elevi.

Ș.A.: Implicarea elevilor a fost vizibilă la nivelul activității didactice și curiozitatea acestora a fost un element cheie care mi-a tras atenția. Cum reușiți să mențineți atenția elevilor pe tot parcursul orei și cum organizați conținutul într-o manieră atractivă pentru tineri?

Andi Dașchievici: Deși nu totdeauna reușesc să-i determin pe toți elevi să fie atenți, accentul cade pe interacțiunea cu elevii și  alternarea  explicației  academice  cu  folosirea  materialelor media pentru fixarea cunoștințelor istorice.

Sursa: Arhiva personală a domnului prof. Andi Marius Dașchievici

Ș.A.: Implicarea dumneavoastră din ipostaza de cadru didactic trece de barierele orelor de istorie ținute sub forma clasică din curriculă, fiind vizibilă și în activități extracurriculare. Am observat dorința dumneavoastră de a vă axa pe latura educației interculturale și pe promovarea acesteia ca valoare modernă a societății. În ce context plasați aceste activități și ce contribuții au elevii dumneavoastră?

Andi Dașchievici: Educația interculturală ajută la înțelegerea formării și evoluției unui oraș și chiar a unui popor, aceasta regăsindu-se cu ușurință în cadrul orelor de istorie. Elevii deprind mecanismele și rostul contribuției minorităților la formarea structurilor locale administrative. Elevii mei s-au implicat activ în activitățile derulate de-a lungul anilor în parteneriat cu Uniunea Armenilor din România- Sucursala Iași.

Ș.A.: Un element cheie al activității dumneavoastră ține și de zona de genealogie și heraldică, o zonă puțin cunoscută de cititorii noștri, motiv pentru care aș dori să ne spuneți mai multe detalii. Care sunt activitățile și contribuțiile dumneavoastră în cadrul acestui cerc științific?

Andi Dașchievici: Ca descendent al unui vechi neam armeano-polon, devenit unul din stâlpii societății bucovinene după 1774, am devenit membru al Institutului Român de Genealogie și Heraldică încă din 1996 și am prezentat comunicări atât în cadrul ședințelor ordinare lunare, cât și în cadrul Congreselor de Genealogie și Heraldică desfășurate la Iași din 1997-2016.  Arborele genealogic și ascendența nobilă din familiile de boieri și răzeși, dar și filonul grecesc Placa și rudenia germană Engel. Un aspect ce întărește această pasiune constă și în inițierea de către domnul prof. Ștefan Sorin Gorovei de la Facultatea de Istorie în tainele genealogiei, toate aceste elemente explicând aplecarea spre studiul genealogic. Sfera științifică mi-a oferit numeroase posibilități de a publica în Arhiva Genealogică sau în alte reviste aspecte ce țin de spațiul Bucovinei sau istoria urbei noastre.

Ș.A.: Aspecte esențiale ale activității dumneavoastră sunt evidențiate prin parteneriatele instituționale pe care le-ați coordonat. Societatea ieșeană, în ansamblu, este una însetată de cunoaștere, fiind dornică de noutate, inovativă și deschisă laturii interetnice. Din cele mai vechi timpuri, orașul Iași a fost un oraș interetnic cu o bogată contribuție pe latura economică și culturală. Considerați că în prezent orașul Iași este un oraș dinamic în ceea ce privește latura culturală?

Andi Dașchievici: Minoritățile care au ajutat la creșterea economică și culturală ale urbei noastre sunt prezente prin comunitățile armeană, lipovenească, greacă și evreiească. Colaborarea dintre acestea conferă orașului nostru un dinamism cultural aparte evidențiat în cadrul evenimentelor organizate.

Ș.A.: O poveste de viață interesantă, cu elemente pitorești ale orașului de odinioară, încărcat de o sevă culturală, parcă înrădăcinată pe aceste meleaguri moldave, dar cu influențe orientale. Care este istoria familiei dumneavoastră?

Andi Dașchievici: Din negurile istoriei, familia de armeni stabiliți în Polonia, probabil la jumătatea secolului XVII, a pornit spre părțile Moldovei, așezându-se la Hotin și Cernăuți,  unde practicau ocupații administrative ca pisari (sau scriitori de acte). Aceștia reușesc să achiziționeze mai multe hectare de pământ, pătrunzând în lumea multietnică a Bucovinei și realizând alianțe matrimoniale cu neamuri poloneze, germane, austriece din Imperiul Austro-Ungar. Alți membrii ai familiei trec în Principatul Moldovei și se stabilesc în zonele de hotar la Mamornița sau spre Iași, la Șipote. Personalități ale vieții politice sau militare, ce sunt figuri emblematice ale Primul Război Mondial pot fi considerați: Ioan Dașchevici (1872-1942) sau viitorul chestor de Poliție, Vasile V. Dașchevici (1880-1961), eroi ai acestor barbare lupte. Odată cu instaurarea regimului comunist, aceștia vor cunoaște experiența  închisorilor comuniste.

Ș.A.: Sunteți un om remarcabil, cu numeroase proiecte derulate pe parcursul activității dumneavoastră. Care considerați că sunt cele mai reprezentative proiecte din activitatea dumneavoastră pe care le-ați coordonat sau în care v-ați implicat?

Andi Dașchievici: Dintre multitudinea de proiecte pot enumera:  „Biserica Armeană în istoria orașului Iași”, care urmărește vizitarea bisericii armene din „Orașul celor 7 coline”,  Trupa Siamanto- creată cu scopul de a promova valorile armenești prin dans și voie bună,  ,,ArmenIs – identități ale trecutului”- o competiție națională cu scopul de a promova patrimoniul cultural armenesc la nivel european, „Seratele la Cafeneaua Veche”- cu scopul de a transmite elevilor informații despre contribuția minorităților din Iași, Simpozionul științific „1 Decembrie 1918” de la Școala Gimnazială ,,Alexandru Vlahuță” și Atelierele de grafică și design vestimentar.

Ș.A.: Curiozitatea mă cuprinde și dorința de cunoaștere este incomensurabilă, motiv pentru care tind să aflu mai multe informații pentru a le împărtăși cititorilor noștri din experiența dumneavoastră. Care ar fi principalele aspecte ce v-au motivat? Aveți modele pe care doriți să le urmați ? Ce ați învățat din experiența acestor personalități?

Andi Dașchievici: Fără îndoială, istoria familiei, personalitățile familiei, dragostea lor de țară, pasiunea tatălui meu pentru istorie, experiența carcerală a acestuia în perioada 1949-1951, toate au constituit un imbold spre a îmbrățișa cariera didactică. Când știi ce au făcut strămoșii tăi pentru acest popor, simți că ai de dus mai departe aceste valori și caut să le urmez mai departe exemplul.

Ș.A.: Încă din copilărie, fiecare dintre noi, în funcție de educația parentală, de zona de proveniență, de grupul de apartenență, reușește să se ghideze după anumite zicale din popor. Care dintre acestea v-au atras atenția?

Andi Dașchievici: În familie există două devize: „Per aspera ad astra”, adică „Prin dificultăți spre stele” și „Omnia ad meliora” adică „Toate spre mai bine”, ceea ce explică continua ascensiune și determinare a membrilor familiei de a depăși toate obstacolele și a folosi fiecare oportunitate spre a extrage învățăminte din lecțiile învățate de la strămoși din dorința de a lăsa în urmă  exemple de urmat.

Ș.A.: Experiența dumneavoastră este remarcabilă și țin să aduc în atenția cititorilor noștri faptul că personalitatea deschisă laturii interculturale și activităților extracurriculare a contribuit la performanțele obținute în planul carierei. În încheiere, ați putea să ne dezvăluiți ingredientele minune ale unei astfel de evoluții?

Andi Dașchievici: În cariera mea îmbin determinarea, munca asiduă, implicarea totală, seriozitatea  expunerilor  științifice,  deschiderea spre provocările inedite, dorința de a face istoria mai ușor de înțeles atât pentru elevi, cât și pentru publicul larg, telespectator sau radioascultător. Mulțumesc pentru întrebările adresate și sper ca publicul să găsească în paginile revistei informații interesante.

Povestea de succes a domnului profesor de istorie Andi Marius Dașchievici o regăsiți și pe platforma online a Revistei In Society:

Profesorul de istorie Andi Dașchievici, de la deviza „Prin dificultăți spre stele” la pasiunea pentru genealogie și heraldică: „Când știi ce au făcut strămoșii tăi pentru acest popor, simți că ai de dus mai departe aceste valori și caut să le urmez mai departe exemplul”

Armenia, la pas: incursiunea culturală a unei lumi antice

Pas cu pas, începem călătoria noastră pe meleagurile frumoase ale Armeniei, o destinație puțin cunoscută de europeni, dar cu un potențial turistic de neegalat. Frumoasa capitală Erevan, situată în zona central-vestică a țării, este considerată a fi unul dintre cele mai antice orașe din lume. Bijuteria Armeniei a fost construită de-a lungul râului Hrazdan, ce reprezintă centrul administrativ, cultural și industrial al țării. La baza acestui oraș stă Cetatea Erebuni ce datează din 782 î.H., fiind o zonă dedicată regalității. În centrul orașului, simbolul de neegalat este Mama Armenia, o sculptură masivă din bazalt ce simbolizează independența Armeniei. Din orice colț ai privi acest monument este vizibil de impunător. Zona centrală a orașului, concentrează istoria milenară a unui popor, ce era parte a blocului sovietic. Piața Republicii este cea mai reprezentativă zonă turistică datorită clădirilor construite în roz și galben, în stil neoclasic, cu motive armenești. Acest ansamblu arhitectural cuprinde clădirea Guvernului, Galeria Națională de Artă, Hotelul Marriott și Ministerul Transporturilor. Acest spațiu civic constituie punctul arhitectural cel mai important cu edificii remarcabile ale secolului XX. Piața găzduiește, cu ocazia sărbătorilor, parade militare și manifestări culturale dedicate independenței Armeniei.

Devin tot mai curioasă și pătrund în lumea artei. Ne îndreptăm privirea către orașul istoric din punct de vedere religios, actuala reședință patriarhală de la Echmiadzin. Poporul armean este considerat a fi primul care a adoptat creștinismul ca religie oficială de stat în anul 301, sub îndemnul Sfântului Grigorie Luminătorul. Stau și meditez la tărâmul rodiilor, la frumusețea câmpiilor și la imaginea impunătoare a muntelui Ararat. Pe lângă măreția sa din punct de vedere geografic, acesta oferă un peisaj de vis, mirific și relaxant ce parcă rostește povestea unui neam greu încercat de-a lungul istoriei. Mărturie a timpurilor vitrege stau ruinele cetății Zvartnots. Dornică de cunoaștere și uimită de complexitatea tradițiilor și obiceiurilor acestui neam încerc să aflu secretele culturii și civilizației orientale.

Conservată și promovată la nivel european, cultura armeană scoate în prim plan datinile, folclorul, meșteșugurile pe care generațiile le-au păstrat încă din străbuni. Datoria noastră este să păstrăm identitatea națională prin cunoașterea istoriei și a valorilor societății.

Patriotismul este o valoare întâlnită în patria rodiilor, devenind calea prin care virtuțile clasice denotă umanitate, adevăr și frumos. Valorificarea ritualurilor strămoșești se concretizează în celebrul ansamblu numit Vernisaj, un loc în care povestea armeană este conturată de meșterii populari prin vasele de ceramică multicolore, bijuteriile realizate cu migală sau costumele armenești confecționate manual.

Capitala culturală ia viață prin frumusețea concertelor de operă. Boemul oraș Erevan devine gazda unor festivaluri internaționale de marcă în lumea artistică. Sonoritatea melodioasă a fragmentelor de duduk, pian sau vioară pot fi ascultate în inima orașului. Arta îmbracă și alte forme, cea mai originală fiind o piatră ornamentală pe care maeștrii o sculptează cu migală utilizând motive tradiționale. Trecutul istoric plasează Hacikarul sub formă comemorativă, astăzi devenind un simbol al existenței unei bogate culturi orientale.

Mai multe detalii despre obiectivele turistice din Armenia puteți regăsi și pe platforma Revistei In Society:

Armenia, la pas: incursiunea culturală a unei lumi antice

Sorana Dumitriu, interpreta de muzică populară care duce mai departe visul bunicului: „Bunicul și-a dorit să transmit tradițiile prin cânt și voie bună!”

Sursa: Arhiva personală a artistei Sorana Dumitriu

Interculturalitatea își face resimțită prezența în sfera tradițiilor și obiceiurilor interetnice prin privirea blândă și zâmbetul cald al Soranei Dumitriu, iubitoare de folclor. Pasionată de arta cântecului și portului popular, aceasta se remarcă prin bogata activitate culturală, reușind să ne surprindă prin exemplul său. N-am vrea să dezvăluim noi mai multe despre invitata noastră, ci am vrea să o cunoașteți chiar voi, prin intermediul cuvintelor cu care ne-a răspuns curiozităților cu atâta drag. Așadar, ne-a deschis ușa casei, dar și a universului jocului, Sorana Dumitriu, tânăra artistă pentru care tradiția a devenit un mod de viață.

Ștefana Agop, revista InSociety: Pentru început, vă mulțumesc pentru deschiderea pe care ați avut-o în a ne primi în incinta casei dumneavoastră, unde atmosfera este cu totul aparte și spun acest lucru datorită faptului că observ tablouri cu peisaje mioritice, opere de artă ce par că vor să aducă în prezent un parfum al vremurilor de demult, în care tradițiile și obiceiurile primează. Unde își are rădăcinile această pasiune pentru folclor?

Sorana Dumitriu: Sunt fericită și, în același timp, onorată că ați avut buna plăcere să intrați în lumea folclorului, ceea ce mă definește pe mine. Am moștenit această pasiune de la bunicul meu, care a studiat acordeonul în tinerețe. Încă din fragedă copilărie, fructificam timpul petrecut alături de el urmărind emisiuni folclorice. Marea sa dorință era ca eu sa devin interpretă de muzica populară. Am pășit cu drag pe urmele bunicului meu, îndeplinind dorința sa de a transmite mai departe tradițiile moldave prin cânt și voie bună.

Ș.A.: Zvonurile tot curg în „Orașul celor 7 coline” și am auzit printre poveștile bătrânilor că zona Moldovei reprezintă un cumul de tradiții. Ce obiceiuri se păstrează în zona capitalei moldave?

Sorana Dumitriu: Obiceiurile și tradițiile din zona Moldovei sunt păstrate în formă autentică. În universul rural se conservă cel mai bine valorile, datinile și meșteșugurile moștenite de la străbuni astfel că, pe ulițele satelor, vei descoperi o lume fascinantă. Cea mai așteptată este sărbătoarea Crăciunului în care copiii așteaptă cu nerăbdare cadouri, tinerii comunității se strâng și pornesc la colindat, iar adulții se bucură de întâlnirea cu cei dragi.

Sursa: Arhiva personală a artistei Sorana Dumitriu

Ș.A.: Încă de când am pătruns în curtea dumneavoastră, am simțit un aer pitoresc, care dorea să ne șoptească o poveste. Sunteți inițiatoarea unei incursiuni în istoria zonei multietnice ieșene. Puteți să ne spuneți cum reușiți să promovați valorile românești și cele etnice în egală măsură?

Sorana Dumitriu: Reușesc să promovez valorile românești și cele etnice prin participarea la evenimente multiculturale. Muzica joacă un rol important în viața noastră, fiind metoda cea mai des întâlnită de a ieși din rutina cotidianului. Ritmurile și sunetele melodioase mângâie sufletul, transmițând calm și voie bună. Prin intermediul acesteia am reușit să cunosc iubitori de frumos și diversitate. Astfel, am reușit să pășesc pe acest drum al interculturalității, reușind în cadrul Uniunii Armenilor din România să acumulez numeroase informații despre istoria unui neam cu o bogată zestre culturală. Promovarea cântecelor patriotice ale acestei civilizații orientale a condus la obținerea unor distincții din partea autorităților locale, aspect ce mă onorează în acest context.

Ș.A.: Cântecul și jocul sunt tradiții milenare pe care le promovați în cântecul dumneavoastră. Ce aspecte din folclorul popular și cel multietnic vă inspiră?

Sorana Dumitriu: „Cântecul popular creionează o legendă în efemeritatea vieţii omului pe pământ, exprimând trăirea, sensibilitatea şi frumuseţea morală!”, afirma doamna prof. Paraschiva Cărbunar. Cântecul popular reprezintă chintesența muzicii românești, un vechi obicei strămoșesc păstrat cu sfințenie din generație în generație. Aspectele ce au stat la baza inspirației țin de peisajul mioritic, de casele pitorești cu cerdac, de mugurul de brad prezent de sărbători și de bogăția tradițiilor de iarnă.

Ș.A.: Sunteți o artistă deschisă laturii interculturale și cu precădere v-ați implicat în proiectele lansate de Uniunea Armenilor din România – sucursala Iași. Care sunt motivele ce v-au determinat să îmbrățișați și alte tipuri de evenimente?

Sorana Dumitriu: Diversitatea culturală reprezintă o provocare a epocii contemporane în care domină tehnologia și rapiditatea informațională. Deschiderea față de alte culturi reprezintă una dintre metodele fundamentale de absorbție ale frumosului din rutina cotidianului. Muzica, în acest caz, joacă rolul de liant al sufletului pe care comunitatea armeană a pus accentul în cadrul evenimentelor organízate de-a lungul timpului. Într-adevăr, sunt o persoană ce îmbrățișează varietatea, aspect datorat contribuției minorităților la dezvoltarea cultural-artistică a Iașului. M-am alăturat demersului cultural inițiat de Uniunea Armenilor din România din dorința de a-mi îmbogăți cunoștințele despre civilizația altor popoare, dar și datorită oportunității oferite de a promova frumoasele tradiții prin cântec și voie bună.

Ș.A.: Creatoare de frumos, puneți suflet în tot ceea ce faceți, și totuși, care este secretul? Ați reușit să colaborați cu oameni de valoare și să promovați tradițiile în spațiul românesc. Ce colaborări doriți să întreprindeți pe viitor?

Sorana Dumitriu: Ca orice artist, doresc să evoluez pe plan profesional prin colaborarea cu artiștii consacrați ai muzicii populare. Muzica joacă un rol important în viața noastră, fiind metoda cea mai des întâlnită de a ieși din rutina cotidianului. Ritmurile și sunete melodioase mângâie sufletul, transmițând calm și voie bună. O interpretă dragă sufletului este doamna Mihaela Gurău, melodiile sale reprezentând o sursă infinită de inspirație pentru folclorul românesc.

Ș.A.: Am povestit despre activitățile în care sunteți implicată, de concertele pe care le-ați susținut, dar ceva care vă definește, un motto după care vă ghidați în carieră aveți?

Sorana Dumitriu: Dalai Lama, mentorul spiritualității tibetane menționa că „drumul spre fericire presupune trei secrete: hotărâre, efort și timp”. În cariera artistică, fiecare dintre aceste elemente se regăsește în egală măsură, dar aș mai adăuga talentul și disciplina.

Ș.A.: Ce le-ați transmite iubitorilor de folclor?

Sorana Dumitriu: Vreau să vă mulțumesc pentru susținerea oferită. Un sfat prețios pe care vi-l ofer este acela de a zâmbi și de a trăi orice clipă pe ritmul muzicii!

Sursa: Arhiva personală a artistei Sorana Dumitriu

Povestea de succes a artistei de muzică populară Sorana Dumitriu o puteți regăsi și pe platforma online a Revistei In Society:

Sorana Dumitriu, interpreta de muzică populară care duce mai departe visul bunicului: „Bunicul și-a dorit să transmit tradițiile prin cânt și voie bună!”