Alina Săruleanu, creatoare de contur și frumos, reușește să ne surprindă prin propriul exemplu. Pasionată de cromatica vie, dar și de sfera interculturală, aceasta face, într-un mod parte, ca interculturalitatea să fie resimțită în sfera artelor inclusiv prin privirea blândă și zâmbetul cald pe care le poartă. Universul galeriilor de artă este o lume care te atrage involuntar, o lume creată de artiști, dar nu doar pentru artiști, un univers care ni se descoperă cu fiecare nouă vizită pe care cu drag o facem. Despre cum reușim să unim prin artă, despre valorile care ne înconjoară, despre diferențele dintre ieri și azi… despre toate acestea am discutat cu artista Alina Săruleanu, într-o conversație amicală, redată mai jos.
Ștefana Agop, revista InSociety: Atelierul dumneavoastră emană o atmosferă cu totul aparte și spun acest lucru datorită faptului că observ tablouri, opere de artă ce par că vor să aducă în prezent un parfum al trecutului istoric. Puteți să ne spuneți ce v-a determinat să alegeți o carieră în domeniul artistic?
Alina Săruleanu: Încă din copilărie am avut o apetență către sfera artelor, reușind să transpun în artă diverse personaje, cadre de natură sau portrete ale unor personalități de marcă. Exersând am reușit să mă perfecționez și astăzi am reușit să colaborez cu diverse asociații culturale alături de care îmi expun lunar operele în muzeele ieșene.
Ș.A.: Zvonurile tot curg în „orașul celor 7 coline” și am auzit printre poveștile rostite de ieșeni că sfera culturală se naște din artă. Ce deschidere oferă Iașul pentru tinerii pasionați de artă aflați la debutul carierei?
Alina Săruleanu: Iașul este un oraș multicultural, în care și-au făcut simțită prezența numeroși artiști ce au contribuit la dezvoltarea culturală a orașului. Cu timpul, sfera artiștilor plastici a început să se transforme într-o poveste rostită în cadrul galeriilor, unde operele sunt admirate de publicul larg, tinerii având posibilitatea de a-și expune operele de artă în spațiile special amenajate.
Ș.A.: Ca purtătoare a unei tradiții milenare, aceea a artei, țin să pun accentul pe latura culturală pe care ați dorit să o promovați la nivelul societății ieșene. Sunt curioasă să aflu cum ați reușit să atrageți în jurul dumneavoastră oameni de renume…
Alina Săruleanu: În cadrul atelierului am reușit să adunăm persoane din sfera artelor și din sfera artei, promovând valorile multiculturale. Am pus accentul pe seratele tematice, în care artiștii ieșeni își prezentau operele în fața publicului larg, oferindu-le astfel șansa de a avea contact cu pasionații de artă.
Ș.A.: Creatoare de frumos, puneți suflet în tot ceea ce faceți, și totuși, care este secretul? Pe ce puneți accentul în relaționarea cu cei din jur? Ați reușit să adunați în atelierele dumneavoastră oameni de valoare și să promovați aceste personalități și în rândul tinerilor. Ce activități organizați și ce proiecte aveți pe viitor?
Alina Săruleanu: Secretul ce stă la bază cred că este buna organizare și comunicarea. În esență, tinerii pot învăța din experiența unor personalități de calibrul lui Gheorghe Asachi sau Garabet Ibrăileanu, nume sonore ce au contribuit și la îmbunătățirea sistemului de învățământ, dar și din viața artiștilor sau academicienilor din epoca contemporană. Pe viitor vom avea în vedere organizarea unor vernisaje artistice ale absolvenților Universității de Artă „George Enescu” din Iași.
Ș.A.: În epoca aceasta a globalizării și a rapidității informaționale, care sunt principalele aspecte pe care ar trebui să punem accentul încă de pe băncile școlii?
Alina Săruleanu: Încă de pe băncile școlii ar trebui să punem accentul pe educația interculturală, întrucât aceasta sedimentează încă din copilărie sentimentul de toleranță față de celelalte persoane care sunt diferite de noi. A fi diferit înseamnă a fi aparte, a fi unic. Doresc să acumulez arta și știința într-un tot unitar, reușind să promovez în operele mele spiritul intercultural.
Ș.A.: Am povestit despre experiența dumneavoastră, despre activitățile de anvergură pe care le organizați dar aș vrea să știu care este motto-ul după care vă ghidați în cariera dumneavoastră?
Alina Săruleanu: „Înțelepciunea înseamnă a ști ce să faci în continuare; virtutea înseamnă să faci efectiv acel lucru.” – David Starr Jordan. Acest citat m-a ghidat în viață și astfel m-a motivat să continui călătoria mea prin tainele artei, reușind să readuc ieșenilor zâmbetul zi de zi în cadrul vernisajelor realizate.
Ș.A.: Rămân uimită de complexitatea activităților pe care le derulați și de proiectele deosebite întreprinse până acum cu instituțiile partenere. Un gând bun iubitorilor de frumos?
Alina Săruleanu: Interculturalitatea este cheia către un viitor promițător. Motto-ul Uniunii Europene este „Unitate în diversitate”, epoca contemporană punând accentul pe acest aspect care adesea este promovat în media de tineri. Sfatul meu este să vă implicați în zona de voluntariat și să promovați în continuare spiritului patriotic, inovativ și dornic de cunoaștere. Sper ca cititorii dumneavoastră să descopere în rândurile acestea esența artei: creativitatea și inovarea.
Povestea de succes a artistei Alina Săruleanu o regăsiți și pe platforma online a Revistei In Society:
Interculturalitatea, prin ochii Alinei Săruleanu, creator de contur și frumos: „Sentimentul de toleranță față de celelalte persoane care sunt diferite de noi se sedimentează încă din copilărie. A fi diferit înseamnă a fi aparte, a fi unic.”