Frumusețea naturală a Armeniei pune în valoare vestigiile istorice, mânăstirile semețe ce se înalță pe culmile muntoase și culturile agricole de rodii, struguri și caise pe care le întâlnim la intersecția drumurilor ce leagă localitățile limitrofe de capitală. Călătorind pe meleagurile armenești, am realizat că există numeroase construcții create pe versanții muntoși, la câțiva kilometri de inima patriei mamă, care pun în valoare imaginea unei lumi și a unei civilizații milenare. Armenia ne rostește o poveste despre un drum al evoluției, despre oameni ai locului ce cred în divinitate și despre peisaje divine ce pun în valoare zona muntoasă. Persoane prietenoase și binevoitoare ne întâmpină, iar peisajele devin principalii ghizi turistici ai spațiului pe care îl vom vizita în următoarele minute. O serie de sculpturi și pietre cresc brusc în curtea mănăstirii, unde arhitectura impunătoare laconică, inteligentă și frumoasă parcă dezvăluie misterele unei culturi în aer liber. Poți considera acest spațiu un muzeu al alfabetului armean, un loc în care fiecare turist își scrie propria scrisoare a vieții prin reflectarea sculpturilor din tuf vulcanic, în care gânditorii armenii te înalță în plan ontologic. Încă din timpuri străvechi, acest loc a devenit un monument istoric apreciat la nivel mondial, în care ruinele pitorești se destăinuie prin prisma credinței metamorfozate în literele primului stat ce a adoptat creștinismul drept religie oficială.
Una dintre cele mai remarcabile bijuterii arhitecturale este Biserica Sfântului Mesrob Mashtots, ce reprezintă un locaș de cult aflat în localitatea Oshakan, fiind unul dintre cele mai importante situri de pelerinaj. O bazilică boltită din tuf vulcanic negru, o clădire de talie medie ce prezintă un stil arhitectural nobil pentru zona rurală ce datează din anii 1870. Interiorul acestei biserici este acoperit cu fresce, cea mai cunoscută fiind „Gloria literelor și literaturii armene” ce pune în lumină alfabetul armean. În spatele bisericii fondatorul armean își supraveghează creația prin prezența literelor armenești. Mi-am dorit nespus să vizitez acest loc întrucât dezideratul meu era acela de a descoperi tainele limbii orientale armene.
Fondator al limbii armene, teolog, lingvist, un caucazian perfecționist, Mesrob Mashtots a tradus Biblia în limba armeană contribuind în mod semnificativ la fundamentul monahal. Considerat a fi părintele literaturii armene, acesta a tradus împreună cu discipolii săi opere importante ale scriitorilor greci și sirieni în limba armeană clasică, denumită krapar. În Republica Democrată Armenia, fiecare oraș are o stradă ce îi poartă numele.
În inima civilizației asiatice, în Yerevan, Mesrob Poghoț devine una dintre cele mai importante artere ale metropolei. Un muzeu complet, care se înalță la capătul acestei străzi, este Institutul Matenadaran din Erevan, Armenia, fiind unul dintre cele mai bogate depozite de manuscrise și cărți la nivel global. Într-adevăr, Matenadaran este sanctuarul cunoașterii armene, fiind mândria acestei culturi orientale. În centrul Yerevan-ului, s-a creat un loc ce pune în valoare o colecție de manuscrise ce reprezintă baza științifică și istorică neprețuită pentru studiul amănunțit al istoriei și culturii armene, dar și a oamenilor din Caucaz și Orientul Mijlociu. Din dorința de a reflecta contribuția semnificativă a gânditorului antic, statul armean a creat un timbru ce reflectă povestea tărâmului mirific al rodiilor, strugurilor și caiselor. În omagiul marelui fondator, la data de 26 iulie 1993, a fost instituit Ordinul Sf. Mesrob Mashtots ce era acordat persoanelor cu realizări semnificative în dezvoltarea economică a statului armean, dar și în domenii precum științele naturale și sociale, invenții, cultură, educație, asistență medicală și servicii publice. Statul armean, prin implicațiile sale la nivel mondial, își manifestă astfel recunoașterea și respectul față de personalitățile marcante ale epocii contemporane.
Surse foto: https://en.wikipedia.org/wiki/Saint_Mesrop_Mashtots_Church
https://www.shutterstock.com/image-photo/russia-circa-1962-stamp-printed-by-283236125
https://en.wikipedia.org/wiki/Orders,_decorations,_and_medals_of_Armenia#St._Mesrop_Mashtots_Order
https://simple.wikipedia.org/wiki/Matenadaran
Pentru a descoperi frumusețile Armeniei vă invit să accesați ș platforma online a Revistei In Society: https://insociety.ro/discover/istorie-si-cultura-biserica-mesrob-mashtots-sanctuarul-literelor-si-literaturii-armene/
Dacă doriți să citiți mai multe informații despre Armenia puteți vizita platforma online a Revistei In Society: https://insociety.ro/discover/armenia-si-ale-sale-lucruri-mai-putin-stiute-marturie-a-unui-patrimoniu-impresionant/***