Minutul Intercultural este un proiect de educare, formare și dezvoltare a competențelor de comunicare, adresat elevilor din mediul gimnazial și liceal, deschiși și curioși de a descoperi tradițiile și obiceiurile altor culturi . Prin prezenta rubrică doresc să aduc un plus bagajului informațional pe care elevii mei îl dobândesc la orele de istorie. Dezideratul meu este acela de a scoate în prim plan contribuția minorităților la nivelul societății, conturând astfel o lume diversă, asemenea sloganului Uniunii Europene o „Unitate în diversitate!.”
Ce reprezintă educația interculturală?
Educaţia interculturală reprezintă modul de asigurare a unei comunicări deschise cu tine însuți, prin prisma asumării propriei identități culturale. În egală măsură se pune accentul pe procesul comunicațional eficient cu membrii grupului de apartenență prin acceptarea concepțiilor și principilor personale, dar și a tradițiilor și obiceiurilor culturale ce aparțin altor minorități.
Ce reprezintă interculturalitatea?
Interculturalitatea reprezintă contactul dintre culturi, definit prin dialogul permanent dintre acestea. În acest sens, se înmagazinează experiența de ordin social a diversității și a diferențelor observate la nivelul societății contemporane. În esență, ideea de interculturalitate implică respect și apreciere din partea culturilor componente ale societății, în care dăinuie toleranța și înțelegerea. La nivelul Uniunii Europene este vizibilă conviețuirea în deplină armonie a culturilor diverse, aspect evidențiat prin sprijinul necondiționat pe plan social, economic, cultural. La baza propagării interculturalității regăsim spiritul de toleranță și acceptare a diversității prin colaborare și cooperare.
Ce reprezintă multiculturalitatea?