ARMENIA și ale sale lucruri mai puțin știute, mărturie a unui patrimoniu impresionant

O destinație puțin cunoscută de europeni, dar cu un potențial turistic de neegalat, Armenia, prin cultura conservată și promovată la nivel european, scoate în prim plan datinile, folclorul și meșteșugurile pe care generațiile le-au păstrat încă din străbuni. Cultura armeană reprezintă o sursă de inspirație continuă pentru toți turiștii, motiv pentru care, pe parcursul călătoriei în ținuturile îndepărtate ale Armeniei, vă propun să gustăm din bucatele specifice și să admirăm tradițiile și obiceiurile milenare ale acestei civilizații orientale. Vă invităm să descoperiți pas cu pas ținutul rodiilor!

  • ȘAHUL, materie de studiu obligatorie în școlile din Armenia

Povestea șahului începe încă din Evul Mediu Timpuriu, reușind să fie instituționalizat în epoca sovietică. Pentru Armenia, șahul a primit o recunoaștere la nivel internațional începând cu anul 1960, când maestrul armean Tigran Petrosian a devenit campion mondial la șahSupranumit „Iron Tigran” datorită strategiei sale de joc și defensivei impenetrabile prin care, din ipostaza de jucător, acesta punea siguranța pe primul loc. Armenia a devenit una dintre națiunile care a adoptat șahul ca materie obligatorie în programa școlară publică pentru a forma oameni cu o gândire analitică. Denumit și „sportul care antrenează minți”, șahul a devenit jocul preferat al copiilor din Armenia- punând în evidență abilitățile ce țin de gândirea critică, strategii, atenția la detalii, concentrarea, toate pentru a crea caractere de învingători.

  • Legătura dintre Armenia și celebrul desene animat Tom și Jerry

Încă din copilărie am privit cu toții la personajele Tom și Jerry, însă câți dintre noi știm că fuga continuă dintre cele două personaje este marcată de o coloană sonoră realizată de un muzician de origine armeană? Celebra scenă devenită virală în mediul online face parte din compoziția „Dansul săbiilor” a maestrului Aram Khachaturian. Personajul principal al actului de balet este Gayane, ce se confruntă asemenea personajelor animate cu numeroase momente de dragoste, trădare și prietenie. Personajele preferate ale copilăriei noastre, șiretul motan și inteligentul șoricel, vor reuși să-i provoace pe tinerii de astăzi să se reîntoarcă spre desene animate de odinioară.

  • Emoții care răsună din DUDUK, „oboiul armenesc”

Sunetul duduk-ului însuflețește tărâmul armenesc, sfera culturală capătând sens și devenind mai melodioasă. Astăzi vei vedea revărsând note muzicale cu mireasmă de magnolie. Astfel, între zidurile cetății pătrunde o adiere vioaie ce-ți atrage atenția. Un autentic și străvechi instrument armenesc ce reflectă sufletul unui popor cald și onest. Viața armenilor include o serie de concerte în care timbrul uman este dat de „oboiul armenesc”, un tub cilindric confecționat din lemn de cais. Meșterii populari preferă acest lemn întrucât are o sonoritate aparte, profunzimea și puterea sunetului transmițând emoție și vibrație sufletească. Rădăcinile acestei muzici se regăsesc în timpul regatului lui Tigran cel Mare (95-55 î.Hr.), devenind mai vizibil în manuscrisele Evului Mediu. În prezent, instrumentul însoțește cântece și dansuri tradiționale adresate publicului larg, care consideră că duduk-ul este mesagerul istoriei și civilizației armenești în diasporă.

  • MIG-urile, proiecția armeanului Artem Mikoyan

Un proiectant de origine armeană, Artem Mikoyan, stabilit în Rusia, a realizat un parteneriat cu Mikhail Gurevich, cu scopul de a proiecta avioanele militare MIG, denumirea acestora având la bază inițialele celor doi inventatori. Unul dintre cele mai importante avioane de vânătoare cu reacție proiectat în Uniunea Sovietică a fost MIG-29. Considerat a fi un real succes, acesta a fost introdus începând cu anul 1983 în dotarea Forțelor Aeriene Sovietice. Forțele Aeriene Române au achiziționat un astfel de model în anul 1996. Sfera aeronautică a fost evidențiață prin invenția modelului MIG, devenit o sursă de inspirație pentru artiștii plastici care au dorit să creeze o grafică pentru timbrele poștale din Armenia.

  • Tiara, coroana ereditară

Mărturiile lumii antice armenești au rămas în patrimoniul mondial, cunoscut ca muntele Nemrut. Fiind una dintre cele Șapte Minuni ale Lumii Antice, acesta reprezintă Panteonul Zeilor Armeni și a fost construit de regele Antiochus I Theos Theos de Commagene în anul 62 î.H. Coroana tradițională denumită și Tiara, prezentând simboluri și motive prezente pe costumele folclorice, este simbolul conducătorilor, al moștenitorilor ereditari ai statului Urartu, „creați” de elita nobilă a vremurilor.

  • Alimentația vegană, rădăcini în cultura armeană

Armeanul Arshavir Ter-Hovannessian este considerat întemeietorul „curentului” vegan, rapid îmbrățișat peste tot în lume. O carte care sigur îți va stârni interesul este „Raw Eating”, scrisă în anul 1960. În Armenia, conform studiilor de specialitate, numărul adepților curentului vegan crește anual.

  • Bancomatul, ideea armeanului Luther Simjian

Din dorința de a crea un sistem electronic operativ, care să permită clienților realizarea mai multor tranzacții prin autodeservire, armeanul Luther Simjian a venit cu o invenție care a revoluționat sistemul bancar modern, bancomatul. Luther Simjian deține patente a unor numeroase invenții, printre care se numără și cel de la City Bank of New York, actualmente Citibank.

  • „Banul” și superstiția legată de noroc

Limba armeană este una dintre cele mai complexe limbi indoeuropene, în care semnificația cuvântului „bani” este chiar denumirea monedei oficiale a Republicii Armenia. Adoptată la data de 22 noiembrie 1993, întâlnit sub denumirea de „dram”, aceasta a circulat în faza inițială sub forma unor monede de argint, astăzi fiind înlocuite cu bancnote de hârtie sau forme circulare metalice. În Armenia, dacă porți zilnic în portofel măcar o monedă, se spune că vei avea noroc și vei fi prosper întregul an calendaristic.

Dram - Wikipedia
  • Vartavar, sărbătoarea purificării

Una dintre cele mai frumoase sărbători este bătaia cu apă– Vartavar, celebrată pe tot teritoriul Armeniei. Oamenii aflați pe stradă, fie că sunt turiști sau merg la muncă, nu vor scăpa fără a fi udați din cap până în picioare. Semnificația acestui „ritual” este de purificare.

The wettest holiday ever - Vardavar in Armenia
  • Tănjări tsar, copacul vieții sau arborele de 2000 de ani

În civilizația orientală, arborele joacă un rol fundamental, fiind considerat a fi copacul vieții, pomul cunoașterii, axa centrală a lumii, revelator al misterelor, dătător de naștere, mesager al căsniciei roditoare. În Armenia, întâlnești un copac unic supranumit Tănjări tsar, care are peste 2000 de ani. Se înalță semeț, de circa 54 m înălțime, și prezintă o scorbură de  44m2, unde te poți adăposti dacă te simți în nesiguranță.

  • Cel mai lung traseu din lume parcurs de o telecabina

Dacă vrei să descoperi ținutul oriental al rodiilor și să privești cele mai impresionante piscuri muntoase, În Armenia ai și cel mai lung traseu din lume parcurs de o telecabină. Cu o lungime de peste 5,7 km, aceasta face legătura dintre un monument turistic al secolului al XIX-lea- mănăstirea Tatev, aflată în patrimoniul UNESCO, și vârfurile munților care aparțin teritoriului armenesc.

  • Covorul armenesc, ambasador cultural

În perioada interbelică, covorul oriental devenea „ambasadorul” care însoțea fiecare negustor sau comerciant de origine armeană. Dacă ești posesorul unui astfel de covor de calitate, poți afirma că acest obiect reprezintă un blazon recunoscut drept emblemă pentru comunitatea armeană. Atenția îți va fi răpită de cromatica vie, iar nuanțele intense de roșu karmin și mov sunt culorile care „fură” ochiul. E realizat manual de țesătorii armeni, are motive ce scot în evidență bogăția artei, iar prin acest element de decor, devii purtător al unei tradiții milenare.

  • Kochari, dansul tradițional și săltăreț

Dansul tradițional armenesc este unic în lume, fiecare regiune de pe tărâmul armenesc având propria identitate artistică. Etimologia cuvântului „kochari” pornește de la „koch”, care semnifică „genunchi” și „ari” verbul „a veni”. Pătruns de dorința de a descoperi pașii dansului tradițional, poți încerca să joci sub forma unui cerc închis. John Blacking, etnomuzicolog britanic menționa că „dansul de grup, denumit kochari este atunci când dansatorii imită caprele săritoare”. Încă de la primii pași, suntem tentați să devenim mai săltăreți în mișcări, așadar, hai cu voia bună!

Armenian Traditional Dance Kochari on UNESCO 'Intangible Cultural Heritage  of Humanity' List - Armenian National Committee of America
  • Hacikar-ul, piatra de tuf vulcanic

Prezente pe tot teritoriul Armeniei, crucile de piatră reprezintă simbolismul și măiestria artistică armenească, înscrise pe lista patrimoniului cultural al umanității UNESCO. Poți admira inscripția cu simbolul eternității și forma de cruce atribuită unelor obiecte, o reflecție a creștinătății. Oriunde ai privi în diferite colțuri ale lumii, crucea din piatră este o adevărată bijuterie arhitectonică. Sculptorii și meșterii în piatră continuă tradiția lăsată moștenire de înaintași, hacikar-ul devenind expresia culturii și civilizației armene. Arta hacikar-urilor a renăscut și înflorit în ultimele decenii.

  • Matenadaran, centrul spiritual al manuscriselor

Alfabetul armean, la început, a fost pictat și mai apoi transpus sub formă scriptică. Prin fondarea acestuia de către Sfântul Mesrob Mastots s-au pus bazele tezaurului scris. Dacă vrei să pătrunzi în lumea literelor, să te lași cuprins de inspirație, poți pătrunde în Matenadaran, locul sacru ce este considerat a fi sanctuarul scrierilor armenești datorită prezenței unui număr considerabil de manuscrise autentice.

  • Taraz, elementul cromatic armenesc

Ca să pătrunzi într-adevăr în cultura și civilizația orientală este necesar să privești vestimentaţia variată din punct de vedere cromatic. Portul popular armenesc se numeşte „taraz” şi diferă în funcţie de regiunile Armeniei istorice. Fiecare costum reprezintă o oglindire a stării sociale, o reflectare a obiceiurilor și tradiţiilor etnice.

  • Bijuteriile armenești

Bijuteria este forma prin care îți poți pune în valoare feminitatea, dar și modul prin care reușești să atragi privirile admiratorilor. Inspirată din tradițiile și obiceiurile armenești, Nariné Tchilinguirian creează adevărate opere de artă din bijuteriile ei. Motivele și simbolurile Armeniei au devenit pentru aceasta o adevărată sursă de inspirație, reușind să creeze cercei, broșe sau coliere cu motive armenești zoomorfe. Orice doamnă poate fi surprinsă cu un astfel de cadou.

Sursa foro: Atelier de bijuterie Narinee
https://www.narinee.com/
  • Rodia, simbolul renașterii

       Frunctul simbolic al civilizației antice armenești este rodia. Adesea întâlnit în tradiția orientală, rodia a devenit sinonim cu abundența, prosperitatea fertilitatea și renașterea. Tradiția laică, prezentă la nivelul Bisericii Apostolice Armeane, promovează un obicei deosebit, ce este premergător Anului Nou, prin care rodiile care vor fi împărțite enoriașilor sunt sfințite. Se spune că astfel vei deveni mai bogat spiritual în următorul an Gregorian.

  • Ceramica armenească și ale sale forme unice

Forme îndrăznețe și o coloristică variată, acestea sunt elementele care surprind ochii pasionaților de ceramica armeană. Celebre la nivel mondial pentru cromatica și design-urile tradiționale, aceste obiecte sunt pictate manual cu nuanțe vibrante, ce reliefează modelele complexe dezvoltate de maeștrii olari. Artizanii de prestigiu oferă o colecție vastă de obiecte decorative, aflată într-o continuă creștere datorită calității excepționale de la nivel de execuție.

  • Gastronomia, atelierul deliciilor

Gustul specialităților armenești îți încântă papilele gustative și prima recomandare pe care v-o fac este lavash, o pâine netedă, pregătită încă din cele mai vechi timpuri de brutarii armeni. Coacerea pâinii este un proces de durată, apreciată în cultura antică a Caucazului de Sud datorită tondirului, un cuptor subteranLavash este o pâine subțire, tradițională, care reprezintă bucătăria armenească și provine din Armenia Antică. O masă delicioasă este apreciată atunci când servești pâine crocantă, proaspăt coaptă și verdeață armenească naturală cu smântână. Matzoon este produsul lactat cel mai apreciat pe teritoriul armenesc datorită gustului său. Persoanele dornice de a se înfrupta din platourile tradiționale armenești nu trebuie să rateze nici horovațul, un mix de carne ce se prepară pe gratar.

Sursa foto: armenia.am, google.com, pinterest.com, revistacosmos.com, armeniagogo.com, worldatlas.com, historyofarmenia.com, tatever.am, flickr.com, musicofarmenia.com, aypoupen.com, wikipedia.org, telegrafonline.ro, armeniadiscovery.com, armeniatourinfo.com, suntour.am, tod.org.***

Pentru a descoperi frumusețile Armeniei vă invit să accesați ș platforma online a Revistei In Society: https://insociety.ro/discover/armenia-si-ale-sale-lucruri-mai-putin-stiute-marturie-a-unui-patrimoniu-impresionant/

Dacă doriți să citiți mai multe informații despre Armenia puteți vizita platforma online a Revistei In Society: https://insociety.ro/discover/istorie-si-cultura-biserica-mesrob-mashtots-sanctuarul-literelor-si-literaturii-armene/