Lumea magică a spiridușilor privită prin arta mânuțelor dibace ale Georgianei Antonovici

Sursa: Arhiva personală a artizanei Georgianei Antonovici

Încep cu povestea dedicată sărbătorilor de iarnă, în care cu siguranță vă gândiți la scrisorile trimise către Moș Crăciun, dar și la cadourile pe care acesta le pune sub brad în seara de Crăciun. Există la Cercul Polar niște magicieni care făuresc și împachetează cadourile, pe care îi regăsim în legende sub denumirea de spiriduși. Satul moșului, situat la Polul Nord, în celebra regiune Laponia, surprinde săniuța plină de cadouri și condusă de reni, ca prim element vestitor al Crăciunului. Un cunoscut secret este faptul că în ultima zi a sezonului rece, aceștia coboară din satul situat în vârf de munte pentru a celebra ultima zi de ninsoare.

Sursa: Arhiva personală a artizanei Georgianei Antonovici

Fiind cel mai apreciat și iubit personaj din perioada sărbătorilor de iarnă, acesta primește atenția din partea copiilor și părinților, reușind să îndeplinească dorințele tuturor. Povestea Moșului continuă și pe meleagurile românești unde Georgiana Antonovici, devine unul dintre mesagerii creativității, bucuriei și fericirii. Se zvonește că prin talentul și măiestria ei a dat contur unor adevărate căsuțe în care spiridușii pregătesc darurile pentru sărbătorile de iarnă.

Ștefana Agop: Am rămas plăcut surprinsă de modelele complexe, de aranjamente pe care le realizezi cu atâta pasiune și dedicare. Reușești să surprinzi lumea spiridușilor în cel mai mic detaliu și odată cu trecerea timpului oferi lumii înconjurătoare povestea sărbătorilor de iarnă privite prin prisma magicienilor de daruri. Cum ai fost atrasă în sfera artizanilor handmade și unde îți regăsești sursa de inspirație?

Georgiana Antonovici: Mă bucur că mi-ați adresat această întrebare. Răspunsul este unul simplu, în urmă cu ceva ani, decoram casa cu accesorii din comerț. Acestea au devenit în timp mult prea comune, așa că am hotărât să ne decorăm casa cu ceea ce putea confecționa fiecare membru al familiei. Deși la început nu au fost reușite, cu timpul mi-am perfecționat tehnica de lucru. Inspirația de zi cu zi o regăsesc în dorințele și energia copiilor mei.

Ștefana Agop: De-a lungul timpului ai creat modele variate de spiriduși având la bază mânuțele dibace, răbdarea de fier și elementele inovative. Ai pus la dispoziția copiilor pasiunea ta dovedită prin atenția și implicarea proactivă, reușind să transpui în miniatură cadrele de vis ale Laponiei. Care dintre elementele poveștii de Crăciun ți-au atras atenția și te-au determinat să duci mai departe această tradiție din generație în generație?

 Georgiana Antonovici: Singurul element care m-a motivat să duc această tradiție mai departe este bucuria tuturor oamenilor la vederea cadourilor primite de Crăciun. Mi s-a întâmplat ca o persoană căreia i-am dăruit una dintre lucrările mele să aibe o reacție pozitivă, spunându-mi că acestea reprezintă originalitate, autenticitate, dar nu în ultimul rând reflectă dragostea și interesul pe care le am față de ceea ce fac.

Ștefana Agop: Plănuiești să lucrezi la câteva ornamente de Crăciun, pentru a aduce zâmbete pe chipul copiilor de pretutindeni. Spiridușii sunt vestitorii ninsorii și cadourilor, motiv pentru care îi utilizezi în arta handmade pentru a înfrumuseța casa în prag de sărbători. Cu ce tipuri de aranjamente ne surprinzi în acest sezon?

Georgiana Antonovici: Dacă până acum confecționam diferite globuri, ornamente pentru brad, anul acesta mi-am propus să-mi întrec puțin limitele, creând drăgălășenii precum gnomii. Am observat bucuria copiilor mei la vederea acestora și am fost sigură că aceste zâmbete vor lumina chipurile mai multor persoane.

Ștefana Agop: Se apropie sărbătorile și îmi doresc să ornez casa cu produse handmade unicate, variate și diferite față de cele tradiționale. Rețelele de socializare reprezintă o sursă eligibilă de documentare întrucât am regăsit microuniversul Laponiei printre surprizele create de tine. Povestea de success a spațiului cu spiriduși debutează odată cu apariția steluțelor la ferestre, cu mirosul sărmăluțelor calde, cu bradul împodobit, cu moșul grăbit și atmosfera feerică redată de colinde. Crăciunul deschide un jurnal al vieții, în care se pune accentul pe reîntregirea familiei și reîntâlnirea cu prieteni dragi. Cum descrii sărbătorile petrecute în atelierul cu spiriduși, în casa creativității?

Georgiana Antonovici: Atmosfera pot spune ca a fost una de vis, să fiu înconjurată de toate aceste ornamente m-a făcut să-mi retrăiesc copilăria, să simt cu adevărat magia sărbătorilor.

Ștefana Agop: Pasiunea pe care o ai este dedicată sezonului de iarnă, în care ne bucurăm alături de cei dragi de sărbătorile de Crăciun. Confecționezi ornamente handmade din dorința de a face arta mânuțelor dibace apreciată pretutindeni. Cum se raportează românii la ornamentele handmade cu tematică de Crăciun?

Georgiana Antonovici: Sincer, nu multe persoane preferă să cumpere un ornament handmade, având o varietate de ornamente în comerț. Cu timpul îți dai seama că nu toți apreciază efortul depus, originalitatea și autenticitatea. Dar îi îndemn cu inima deschisă să aprecieze și această ramură, ținând cont că nu este destul de des întâlnită.

Ștefana Agop: Totul pornește ca o poveste a persoanelor cu care interacționezi, a elementelor decorative unicate, a naturii înconjurătoare, a atmosferei de sărbătoare, a ninsorii care se așterne ca o mantie albă. Ai pus în valoare produse unice, create cu suflet și iubire. Producția obiectelor handmade se află în zona de tranzit dintre orele petrecute la locul de muncă și timpul dedicat familiei, în tot acest context pasiunea pentru arta frumosului fiind singurul imbold ce te face să duci mai departe acest meșteșug. Aș vrea să te întreb de ce este mai valoros un produs unic handmade și cât de apreciate sunt acestea în epoca contemporană?

Georgiana Antonovici:  Eu mă străduiesc să pun în valoare tot ceea ce fac. Având în vedere că  pierd uneori si zile pentru a termina de confecționat anumite produse, mă dedic în totalitate cu pasiune și iubire în ceea ce fac, acestora li se conturează o valoare sentimentală. În prezent, sunt oameni ce ne apreciază munca, le mulțumim, dar și persoane ce ne critică și consideră că această pasiune nu merită valorificată.

Ștefana Agop: Munca depusă merită a fi apreciată de publicul larg, aspect pe care l-am identificat pe rețelele de socializare. Mediul online este prietenos și oferă șansa de a prezenta produsele handmade unei comunități de oameni extraordinari ce promovează unicitatea și autenticitatea. Care crezi că ar fi ingredientele esențiale ce te-ar putea remarca pe piața produselor handmade de Crăciun?

Georgiana Antonovici: Consider că m-aș putea remarca datorită imaginației mele. Da, consult surse de inspirație, însă fiecare element din colecția mea, poartă amprenta imaginației mele. Nu îmi doresc să mă fac remarcată, ci să dau glas și speranță persoanelor ce sunt pasionate de arta handmade-ului, nu trebuie să ne fie frică de eșec, creațiile noastre sunt unice și merită să fie apreciate.

Povestea de succes a Georgianei v-o redăm prin produsele handmade unicat pe care le realizează. Ornamentele de Crăciun sunt de o rară frumusețe și redau scene din casele spiridușilor, considerați adesea mesagerii cadourilor. Decorațiunile reliefează caracterul creativ și inovativ al autoarei căreia îi plac acele de brad, culorile globurilor și instalațiilor din case, scânteile focului din șemineu, aromele prăjiturilor, toate acestea împletite cu sunetele mlădioase ale colindelor.