Fotografia, cadrul de vis al unui moment unic – interviu cu fotograf Alin Mihăiță

Sursa: Arhiva personală a fotografului profesionist Alin Mihăiță
https://www.facebook.com/alin.mihaita.14606/

Înzestrat cu o curiozitate nativă, dornic să cerceteze și să transpună imaginea mentală într-una palpabilă, Alin Mihăiță, prin talentul său, reușește în mod unic și ingenios să transforme orice moment într-un cadru de vis, să ridice arta fotografică la rang de perfecțiune. Povestea sa în domeniul fotografiei debutează din dorința de a transpune povestea fiecărei ființe umane într-o imagine cu impact, întrucât pasiunea și atenția sa sunt îndreptate către tehnica detaliului și transmiterea emoției.

Ștefana Agop: Unele pasiuni debutează încă din copilărie, altele sunt descoperite pe parcursul carierei și deși toți ne dorim o carieră de succes, iată că în epoca contemporană, să lucrezi cu pasiune și dedicare completă în domeniul în care ai visat să activezi, reprezintă o adevărată provocare. Înclinat artei fotografice, ai reușit pe parcursul timpului să invoci emoție pe chipul și în sufletul clienților. Îți mai aduci aminte care a fost primul cadru realizat și cum ai cochetat cu domeniul artei fotografice?  

Alin Mihăiță: Buna Ștefana! Primul cadru realizat nu cred că îmi aduc aminte, pentru că am avut un aparat foto la mine de timpuriu, însă dorința de a face fotografii la un nivel mai ridicat a fost de când reveneam dintr-o excursie cu niște prieteni dragi și în cele din urmă nu știam cum să facem propriul business. Am ajuns la unul de fotografie, unde eu eram fotograful, prietenul nostru videograful, iar fetele să se ocupe de editarea fotografiilor.

Ștefana Agop: În esență, fotografia este o codificare a naturii, a spațiului, a mediului înconjurător, devenind un limbaj, un canal de transmitere a emoțiilor și trăirilor.  În acest sens, arta fotografică devine interfața de comunicare dintre ființele umane, fiind o comoară a amintirilor din trecut, dar și o transpunere în jurnalul vieții a celor mai importante evenimente din viața unei familii, a unui cuplu, a unor prieteni. Prin experiența dobândită în domeniul artei fotografice, reiese în prin plan pasiunea ta pentru acest domeniu, în care regăsim profesionalismul și perfecționismul complet. Ingredientele unei fotografii reușite sunt emoțiile constructive care se îmbină, bucuria și ingeniozitatea, toate acestea lăsându-și amprenta asupra fiecărui eveniment, ce este considerat a fi o nouă provocare. Prin intermediul artei fotografice îți exprimi pasiunea și dedicarea spre adâncimea sentimentului purtat de fiecare persoană ce pășește cu emoție în studioul tău. Experiența dobândită în acest domeniu, portofoliul amplu și diversitatea evenimentelor la care ai fost părtaș atrage o anumită nișă de clienți, ținând cont de emoția pe care o transmiți prin intermediul fotografiilor realizate în cadrul ședințelor foto tematice. De cele mai multe ori, pasiunea adevărată este reliefată odată cu trecerea timpului, fiindcă fiecare fotograf este cuprins de sentimentul de satisfacție în momentul în care clientul pleacă mulțumit. Care este povestea lăuntrică a fotografului Alin Mihăiță în momentul realizării cadrelor?

Alin Mihăiță: Înainte de a începe ședința foto îmi place să mă cunosc mai bine cu clientul, să ne împrietenim cât se poate. Cunoscând faptul că fiecare persoană pășește timidă în studioul foto, atunci când descoasem clientul prin dialog, emoțiile încep să dispară, iar totul devine cât mai natural cu putință în fotografiile realizate.

Sursa: Arhiva personală a fotografului profesionist Alin Mihăiță
https://www.facebook.com/alin.mihaita.14606/
Sursa: Arhiva personală a fotografului profesionist Alin Mihăiță
https://www.facebook.com/alin.mihaita.14606/

Ștefana Agop: Descoperim în fața noastră un om comunicativ, dornic de cunoaștere, sociabil și dedicat întru totul artei fotografice profesionale. Pentru a menține și recunoaște o fotografie în timp, trebuie să ținem cont și de calitatea acesteia, dar și de tipul de echipament utilizat în cadrul ședinței foto. Tind să cred că dorești să conturezi o poveste a artei fotografice prin captarea unor cadre unice ce devin amintiri eterne în timp.  Ținând cont de tehnica detaliului, pentru a realiza cadre de neuitat este nevoie să ai sedimentate o serie de elemente de bază în arta fotografică, acestea fiind completate în mod permanent de cursurile de perfecționare și de workshop-urile organizate în acest domeniu. Cât de important devine echipamentul și bagajul informațional în formarea ta ca fotograf, dar și în procesul de realizare și prelucrare al fotografiilor?

Alin Mihăiță: Bagajul informațional este destul de important. În acest domeniu este nevoie de o permanentă investiție…atât în echipament, cât și în persoana fotografului când vine vorba de teorie, workshop-uri. Însă cel mai mult ajută exersarea fotografiei în mod practic, așa se învață cel mai bine și ușor această artă.

Ștefana Agop: Experiența acumulată pe parcursul carierei se așterne într-o poveste de succes, în care clienții sosesc cu drag la studio, unde reușești prin decoruri ingenioase și deosebite, frumos ornamentate, să conturezi povești de viață, punând accentul pe emoție și bucurie. Imaginile surprinse grăiesc povestea în imagini ale vieții împlinite de cuplu, ale familiei complete prin nașterea unui prunc, a portretului de familie în care bunicii și străbunicii reprezintă un model de candoare, ale modei contemporane, ale petrecerilor pline de fast de nuntă și botez. De unde îți extragi seva în momentul în care dorești să decorezi studioul și cum reușești an de an să reinventezi conceptul tematic?

Alin Mihăiță: Legat de ornamente, mă las purtat de val și nu întotdeauna planific din timp ceea ce am de realizat. Îmi place să fiu spontan și asta observ că mă reprezintă și mă ajută atunci când vine vorba de o anumită temă.

Sursa: Arhiva personală a fotografului profesionist Alin Mihăiță
https://www.facebook.com/alin.mihaita.14606/
Sursa: Arhiva personală a fotografului profesionist Alin Mihăiță
https://www.facebook.com/alin.mihaita.14606/

Ștefana Agop: Un cadru perfect face clienții fericiți, iar un fotograf profesionist transpune persoanele mai puțin fotogenice în adevărate portrete, ce rămân amintiri odată cu trecerea timpului. Existența unei legături între fotograf și client este imperios necesară în momentul în care mergem la o ședință foto. Încetul cu încetul, clientul privește cadrul, începe să se împrietenească cu acesta, iar fotograful reușește prin felul său de a fi să creeze o legătură emoțională între model și persoana din spatele obiectivului, care are rolul de a capta cât mai multe cadre pentru a transpune momentul prezent în amintiri de neuitat, reușind să creeze o poveste în imagini. Cum reușești să conturezi portretul clientului mai puțin fotogenic într-un mod unic?

Alin Mihăiță: Reușesc prin deschidere și comunicare să clădesc o anumită relație cu clientul înainte de a începe ședința foto, pentru a crea un cadru natural și propice fotografiilor făcute. Bineînțeles că aici este foarte important ca fotograful să vină cu un bagaj de cunoștințe legat de poziții, încadrare, cromatică; să știe cum să pună mai bine clientul în valoare în cadrele fotografice.  Mai mult decât atât, este important să stabilească din timp aspectele legate de ținute și décor,  pentru a face tot posibilul ca în ziua ședinței foto totul să fie cursiv.

Ștefana Agop: Povestea continuă și reușești să conturezi adevărate cadre unice la petrecerile de nuntă, botez, aniversări tematice, sărbători, care de cele mai multe ori aduc zâmbete pe chipul tuturor. Regăsim o atmosferă de vis, în care voia bună, bucuria și distracția își spun cuvântul. Cred cu tărie că lumea înconjurătoare este într-o continuă sărbătoare, emană energie pozitivă și creează bunăstare la nivelul societății. Care sunt cele mai importante evenimente în care depui 100%  emoție, profesionalism și perfecționism?

Alin Mihăiță: Când vine vorba de fotografie mă implic 100%, astfel încât cadrele mele să iasă cel mai bine pe cât posibil, după nivelul la care mă aflu. Caut să livrez cele mai reușite fotografii însă tot timpul când mă uit în urmă la lucrările mele, îmi dau seama că se poate și mai bine și caut să mă perfecționez cu orice zi. Deși toate evenimentele sunt importante, cele care-mi fac plăcerea mai intensă sunt evenimentele unde pot adăuga puțină artă și unde dau frâu liber creatorului din mine.

Sursa: Arhiva personală a fotografului profesionist Alin Mihăiță
https://www.facebook.com/alin.mihaita.14606/
Sursa: Arhiva personală a fotografului profesionist Alin Mihăiță
https://www.facebook.com/alin.mihaita.14606/

Ștefana Agop: În cufărul cu amintiri al paginii de facebook am regăsit o serie de cadre ce împărtășesc pasiunea fotografului contemporan. Zi de zi reușești să transpui adevărate emoții în imagini. Viziunea fotografică te determină să surprinzi aspecte ce țin de eleganță, emoție, spațiu, persoane, reușind să creezi o adevărată poveste in imagini. În acest context aș vrea să te întreb care sunt elementele primordiale pe care te axezi în momentul conturării unei ședințe foto profesionale?

Alin Mihăiță: Aici nu ține numai de mine. La o ședință foto profesională este nevoie ca tot ce ține de ea să fie ridicat la un profesionalism absolut, aici vorbind de fotomodelul care prezintă produsul respectiv, make-up, hair, ținuta modelului și ținuta vestimentară.

Sursa: Arhiva personală a fotografului profesionist Alin Mihăiță
https://www.facebook.com/alin.mihaita.14606/
Sursa: Arhiva personală a fotografului profesionist Alin Mihăiță
https://www.facebook.com/alin.mihaita.14606/

Ștefana Agop: Regăsesc în portofoliul tău o serie de imagini create cu pasiune și dedicare ce redau în detaliu oameni, obiecte și momente unice.  În esență te dedici fotografiilor din domeniul comercial reușești ca un magician să creezi lumina perfectă și să pui în valoare decorul deosebit. Ședințele foto profesionale din cadrul studioului abordează tematici variate, cum ar fi cele de prezentare de produs, ședințele foto de Crăciun sau portretele de familie. Care sunt particularitățile unei ședințe foto și care este rolul fotografului în cadrul acesteia?

Alin Mihăiță: În primul rând, eu, ca fotograf, trebuie să fiu la nivelul cerut de client, astfel încât rezultatele să fie pe placul clientului și ale privitorului de oriunde. În al doilea rând, totul ține și de spontaneitate, imaginație, creativitate, elemente ce trebuie îmbinate la orice ședință foto.

Ștefana Agop: În spatele fiecărui obiectiv se află un om, un suflet, o ființă dedicată întru totul meseriei. A fi fotograf, din punctul meu de vedere, înseamnă a crea emoție, a pune în valoare povești, a scoate în prim plan portrete într-un mod inovativ și creativ. Cine este prietenul și fotograful Alin Mihăiță în viața de zi cu zi?

Alin Mihăiță: Alin Mihăiță în viața de zi cu zi este un om responsabil și pasionat de fotografie, dornic să evolueze în mod permanent. Sunt tată și soț, am o familie frumoasă ce mă bucură și mă motivează la orice pas să zâmbesc și să fiu comunicativ.

Sursa: Arhiva personală a fotografului profesionist Alin Mihăiță
https://www.facebook.com/alin.mihaita.14606/
Sursa: Arhiva personală a fotografului profesionist Alin Mihăiță
https://www.facebook.com/alin.mihaita.14606/

Ștefana Agop: Tinerii de astăzi sunt atrași de sfera fotografică, reușind pe parcursul timpului să captureze diverse instantanee apreciate de fotografi profesioniști. Consider că într-adevăr este o pasiune, ce merită a fi dezvoltată prin perseverență, dar și printr-o muncă constantă. Dacă ai privi în ochii tânărului contemporan iubitor de fotografie, ce sfat prietenesc i-ai putea oferi?

Alin Mihăiță:  Așa cum am fost și eu la începutul carierei mele de fotograf, așa cred că sunt toți pasionații de fotografie. Nu știam mare lucru, însă în fiecare zi m-am documentat, am exersat și așa am evoluat. Dacă încropești prea multe planuri și nu ai curajul de a le începe, vei rămâne în urmă. Oricine are acum la îndemână uneltele necesare pentru a face fotografii…important este să te apuci, și când vei face acest pas, este ca și cum te-a luat valul și te duce în larg, unde vrând nevrând te trezești că știi să te descurci. Este nevoie de multa muncă, timp dedicat și constant. Dacă sunt și aceste ingrediente împreună cu pasiunea și talentul primit sau câștigat în timp, vei reuși să duci arta fotografiei la un nivel cât mai înalt. Îți mulțumesc frumos Ștefana pentru acest interviu și vă îndemn să nu uitați să fiți OAMENI, să zâmbiți, să munciți și să dăruiți dragoste și profesionalism oriunde veți păși.

Sursa: Arhiva personală a fotografului profesionist Alin Mihăiță
https://www.facebook.com/alin.mihaita.14606/

Vă invit la o incursiune alături de Alin Mihăiță, fotograf profesionist, dedicat întru totul meseriei și pasiunii sale.  În câteva rânduri v-am prezentat povestea de succes a unui om perfecționist, ce activează în domeniul artei fotografice, și care prin talentul, pasiunea și motivația sa a reușit să transforme cadrele realizate în adevărate povești de viață.

Sed efficitur sapien sit amet nisi sodales, id ornare ante aliquet. Etiam commodo tortor tempus, posuere erat at, ullamcorper lectus. Donec vehicula tempus lectus, vitae iaculis quam pharetra vel. Quisque a dui eget tellus porta volutpat. Fusce convallis, ipsum ac semper bibendum, massa justo vestibulum neque, at posuere mauris libero vel ligula.
Duis efficitur purus eget dui bibendum vehicula. Integer pharetra dolor ligula, sit amet commodo ipsum eleifend eget. Quisque ultrices vestibulum risus quis tristique. Vestibulum pulvinar eros ac metus pretium, sed finibus ante sollicitudin.
Vestibulum quis laoreet enim. Cras viverra laoreet nulla, vel efficitur ante efficitur nec. Vestibulum leo purus, posuere aliquet lectus sit amet, volutpat cursus sem. Phasellus at justo vitae augue mattis consequat. Nunc scelerisque massa laoreet purus hendrerit, vitae lobortis sapien molestie. Morbi sodales ligula in dictum tincidunt.
Proin mattis lectus ut tellus malesuada tempor. Maecenas bibendum risus ac tempus suscipit. Orci varius natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.