Avocat Gianina Vera Poroșnicu și Ella Gondoș, amfitrioanele unui eveniment cultural ieșean de anvergură

Un eveniment de anvergură ce merită prezența dumneavoastră ține de omagierea scriitoarei, poetei și traducătoarei române, Otilia Cazimir. Supranumită și „poeta sufletelor simple”, aceasta este cunoscută la nivel național ca autoare de versuri pentru copii.  Pentru bogata sa activitate literară, Otilia Cazimir a primit numeroase premii și distincții: Premiul Academiei Române (1927), Premiul Femina (1928), Premiul Național pentru Literatură (1937), Premiul Societatea Scriitorilor Români (1942). Un model feminin exemplar din domeniul cultural și literar, ce poate fi descris în termeni ai liricii elegiace, sentimentale sau umoristice, conform spuselor marelui critic de George Călinescu: „Remarcabilă este Otilia Cazimir și în schițele în proză, mici instantanee, drame în miniatură […] în același spirit evocator și discret umanitar ce străbate toată proza moldovenească între Sadoveanu, Hogaș și Ionel Teodoreanu.”

Păstrând aceeași notă culturală, dar și acel parfum al epocii de altădată avem plăcerea de a vă invita, marți, 8 iunie 2021, începând cu orele 10.00 la Sfințirea Mormântului restaurat al Poetei Otilia Cazimir, ce va avea loc în fața Bisericii din Cimitirul Eternitatea. Dorim să îndreptăm mulțumirile către doamna avocat Gianina Vera Poroșnicu, în calitate de finanțator al procesului de restaurare. În cadrul acestui eveniment vor participa reprezentanți de marcă ale autorităților locale, cât și personalități marcante din sfera culturală ce sunt reprezentanți ai instituțiilor culturale și de educație importante ale orașului celor 7 coline.

Procesul de restaurare a fost realizat  cu sprijinul Primăriei Municipiului IașI și finanțat de doamna avocat Gianina Vera Poroșnicu. Prezentul proiect s-a materializat prin inițiativa Ateneului Național din Iași, reprezentată de domnul director Andrei Apreotesei, făcând parte din succesiunea de restaurări ale altor monumente funerare – monumente istorice din Cimitirul Eternitatea. Procesul de restaurare și refacere a mormântului marei poete s-a realizat prin atenta coordonare a artistului restaurator Ciprian Stratulat.

Prezentul eveniment de comemorare creștinească a fost realizată de Ateneul Național din Iași prin director Andrei Apreotesei, de Academia de Talente prin director Ella Gondoș și de Casa Josef Zoller prin proprietar avocat Gianina Vera Poroșnicu. Amfitrioanele acestui eveniment, modele feminine de excepție ale societății românești, cu nenumărate performanțe în domeniul artei muzicale – Ella Gondoș, dar și juridic – avocat Gianina Vera Poroșnicu , vor depune coroane de flori în semn de respect față de Otilia Cazimir, poeta care a ridicat poezia la rang de artă a scrisului. La inițiativa Ellei Gondoș, responsabilă pe partea artistică, îl vom regăsi ca invitat pe Aurelian Holera, pianist ce va interpreta lucrarea muzicală Ave Maria, în semn de recunoștință pentru cea care ne-a înfrumusețat copilăria, Otilia Cazimir.

Ziua de 8 IUNIE 2021 este reprezentativă pentru națiunea română întrucât se împlinesc 54 de ani de la trecerea în lumea spectrelor a personalității remarcabile a poetei Otiliei Cazimir.  Întregul eveniment se dorește a aduce un pios omagiu poetei ieșene, dar și operelor literare rămase ca zestre culturală ce înfrumusețează copilăria prichindeilor.