Fotografia, pasiunea născută din inimă – interviu cu fotograf Irina Mocanu

Unele pasiuni iau naștere în mod întâmplător, încă de la o vârstă fragedă, iar altele sunt descoperite și finisate pe parcursul carierei. Astăzi reușim să vă surprindem cu o poveste deosebită a artei fotografice. Apreciată la nivel local, regional și național, invitata mea, fotograf profesionist Irina Mocanu ne va dezvălui câteva secrete din meseria sa, pe care o practică cu atâta pasiune și dedicare. Este perfecționistă și dorește să transforme orice moment într-unul special, indiferent că vorbim despre o nuntă, un botez, un portret de familie sau o ședință foto în prag de sărbători.

Ștefana Agop: Încă din copilărie, fiecare dintre noi își dorește o carieră de succes. Fiind pasionată de arta frumosului ai dorit să scoți în prim plan o serie de cadre care să provoace emoție în rândul publicului larg. Îți amintești când ai realizat primul cadru și ce emoție te-a cuprins?

Irina Mocanu: Am pornit la drum cu dorința de a fi fotograf de copii. Primele persoane fotografiate de mine au fost nepoții mei. Mult timp am cochetat cu ideea de a fi fotograf, însă mi-a lipsit curajul, de aceea primele senzații/emoții care îmi vin în minte a fost  împlinirea/confirmarea că am ales drumul corect. Ar fi poetic să afirm că visam de mică să devin fotograf, dar realitatea este alta… drept dovadă – pregătirea mea academică cu specializare tehnică, fără mari tangențe cu arta și apoi un job de unde evadam, căutând liniște și relaxare în fotografiile ce le făceam nepoțeilor mei. Așa a început totul, doar că atunci îmi doream să fiu fotograf de copii. Începuturile mi-au oferit o bucurie și un echilibru, pe care de altfel le regăsesc și acum în munca mea, și asa am realizat că este drumul corect pentru mine.

Sursa: Arhiva personală – fotograf Irina Mocanu
https://irinamocanu.ro/
https://www.facebook.com/irina.mocanu.fotograf.iasi

Ștefana Agop: Pentru fiecare fotograf imaginea reprezintă un limbaj, ce nu poate fi exprimat în cuvinte, ci doar în emoții și trăiri. Fotografia devine interfața comunicațională dintre oameni, fiind în egală măsură o mărturie a trecerii ireversibile a timpului, dar și o poveste a unui eveniment plin de sentimente. Experiența dobândită în acest domeniu scoate în prim plan pasiunea ta pentru arta frumosului. Atunci când munca este realizată într-un mod perfecționist, fiecare eveniment devine o nouă provocare, dar și o împlinire sufletească a faptului că ai fost părtașă la bucuria lor. Cei care au o pasiune adevărată, odată cu trecerea anilor, sunt cuprinși de sentimentul de satisfacție în momentul în care fac clienții mulțumiți. Ce alte trăiri interioare are fotograful contemporan în momentul realizării cadrelelor?

Irina Mocanu:  Bucuria clientului când arăt fotografii în timpul ședinței foto, apoi când primește fotografiile finale. Una din cele mai mari satisfacții este că sunt părtașă la evoluția mirilor me,i de la stadiul când își pregătesc nunta, emoțiile din ziua cea mare, emoțiile în așteptarea copilului (ședința de maternitate), la botez, ședințele aniversare ale copilului. Practic sunt martora închegării și maturizării familiei. Pe de o parte, sunt acele satisfacții imediate, la evenimentele private în mod special, când reușești să prinzi o grimasă, un moment, o milisecundă,o lacrimă, care în fotografii/album se vor traduce într-o poveste minunată (spusă sau nespusă) pentru protagoniști. Și apoi sunt emoțiile și satisfacțiile de cale lungă. De multe ori mă simt ca un biograf pentru mirii mei, pentru că arhivez/documentez/ le sunt alături într-o călătorie de metamorfozare, începand cu ședința “save the date”, apoi la cununia civilă și religioasă, petrecere, ședința de maternitate, primul Crăciun împreună și tot așa, dezvoltând o relație specialp pe de-o parte … și pe de altă parte, observându-i cum din tineri și nelinistiti devin adulți grijulii și responsabili, modele pentru puii lor.

Ștefana Agop: Pentru a menține și recunoaște fotografia profesională, pentru a păstra calitatea în timp a acesteia, trebuie să utilizăm un echipament profesional. Când tindem ca povestea să capete contur prin arta fotografică, când dorim ca amintirile să rămână veșnice și perfecte, trebuie să ținem cont de elementele de bază în fotografie, de perfecționarea continuă, de experiența dobândită în carieră, dar și de aparatura utilizată de fotograf. Cât de importante devin echipamentul și cunoștințele (dobândite în timp la cursuri de perfecționare și workshop-uri) în formarea cadrelor perfecte?

Irina Mocanu: Perfecționarea continuă este esențială pentru a oferi clienților o experiență nouă la fiecare întâlnire. Echipamentul este important deoarece ne poate ușura sau îngreuna munca, deopotrivă. Toate aceste aspecte sunt complementare. Perfecționarea continuă este mai mult decât importantă, fiind vorba despre un domeniu în care n-ai voie să te plafonezi dacă vrei să livrezi calitate, dacă vrei să reziști pe piață, iar clienții să vină, și ulterior, să revină. Consumând tot mai mult astfel de servicii și produse, din fericire, lumea se autoeducă în această privință și basic-ul nu mai este suficient, se caută acel “altceva”/“wau” în produsul final. Exemplul cu tablourile de la începuturi? Pe lângă cursuri și workshopuri, într-adevăr investesc considerabil și în echipament performant (aparat, obiective, lumini, calculator, etc)  care să-mi ușureze munca, dar care nu funcționează pe pilot automat, așa că indiferent de valoarea lor, contează și cum sunt valorificate efectiv, pe principiul “degeaba ai Ferrari dacă nu știi să-l conduci”. Prin urmare, toate aceste aspecte (experiență, skilluri, informații actualizate/pregătire constantă și scule/instrumente bune, marketing și management de calitate etc.) sunt interconectate pentru a da randament și performanță.

Ștefana Agop: Anii de experiență se aștern, iar clienții sosesc la dragul tău studio, unde crezi adevărate decoruri. Iubești fotografia, reușind prin muncă și perseverență să creezi un spațiu dedicat artei fotografice. Imaginile surprinse de tine parcă grăiesc o poveste în imagini a vieții fericite de cuplu, a familiei împlinite prin nașterea unui copil, a portretului de familie cu bunici și străbunici, a modei contemporane, a petrecerilor deosebite. Care este sursa de inspirație la care apelezi în momentul în care decorezi studio-ul și cum reușești să reinventezi conceptul an de an?

Irina Mocanu: Din fericire am o colaborare strânsă cu o firmă specializată pe decorațiuni și organizări evenimente. Stabilim împreună tematica, detaliile decorurilor cu mult timp î nainte de crearea lor și încercăm să fie cât mai diferite/atractive. Inspirația poate veni de oriunde și sub diferite forme, dar mereu am grijă să țin cont de vreme și vremuri, ca să zic așa.  Las o amprentă personală în tot ce fac, dar am mare grijă să nu mă limitez doar la ceea ce-mi place mie, ci să anticipez și preferințele clienților. Din fericire, am o colaborare strânsă cu o firmă specializată pe decorațiuni și organizări evenimente, care mă ajută să-mi materializez viziunea și ideile. Stabilim împreună tematica, detaliile decorurilor cu mult timp înainte de crearea lor și urmărim să fie cât mai diferite sau spectaculoase, în funcție de finalitatea lor.

Sursa: Arhiva personală – fotograf Irina Mocanu
https://irinamocanu.ro/
https://www.facebook.com/irina.mocanu.fotograf.iasi

Ștefana Agop: Cu siguranță ai întâlnit clienți diferiți, unii mai fotogenici sau nu, care reușeau să cocheteze cu aparatul sau nu, care fugeau în momentul în care erau surprinși în cadru sau care zâmbeau și își evidențiau fericirea în cadrele instantanee. Cred cu tărie în existența unei comunicări între fotograf și client, în această împrietenire între cel care realizează fotografia și cel surprins în ea. Clientul capătă astfel încredere, decorațiunile, aranjamentele și ornamentele din studio creează o atmosferă destinsă în care modelul și persoana din spatele obiectivului comunică cu scopul de a crea cadre de neuitat în care clientul se redescoperă prin oglindire, devenind astfel mai  expresiv. Cum sprijini aceste persoane și ce sfaturi le oferi pentru a fi mulțumite în cadrele fotografice realizate?

Irina Mocanu: Comunicarea între client și fotograf este esențială. Atenția la detalii oferă siguranță clientului că se află pe mâini bune și mă străduiesc ca acesta să aibă o experiență completă în cadrul ședinței foto: de la make-up, ținute, atmosfera din timpul ședinței. Unul dintre avantajele mele este că sunt femeie și mare parte din doamnele care ajung la mine spun că asta este unul din criteriile în alegerea fotografului.Într-adevăr, cu unele persoane pot avea o chimie imediată și lucrurile se desfășoară de la sine, dar sunt și situații când pun la treabă și psihologul din  mine. Glumesc desigur. Dar cred că fiecare fotograf are secretele și tehnicile sale, le am și eu pe ale mele. În primul rând, este foarte important ca cei care mă aleg să rezoneze cu stilul meu. Pentru activitatea din studio, mizez întotdeauna pe o ofertă completă și complexă, din punct de vedere logistic, de la make-up și ținute, la întreaga atmosferă din timpul ședinței. Cât ține de stare și comunicare, aici sunt alte atuuri/calități pe care mizez, am învățat în timp să ascult oamenii, să-i citesc și să le anticipez nevoile, astfel mă mulez după personalitățile lor, respect spațiul personal al fiecăruia, argumentez propunerile/ideile mele pe intelesul lor.

Ștefana Agop: Rostim cuvinte precum nuntă, botez, copii, sărbători, care de cele mai multe ori ne trimit cu gândul la un cadru de poveste, în care regăsim o atmosferă feerică cu voie bună, zâmbete și distracție. Îmi place să cred că lumea din jurul nostru este bine dispusă, dansează, emană energie pozitivă și creează bunăstare la nivelul societății. Care sunt evenimentele în care te regăsești 100% și în care îți maximizezi profesionalismul și perfecționismul?

Irina Mocanu: Îmi este greu să aleg un tip de eveniment sau ședință foto anume, fiecare are farmecul și provocările sale și îmi oferă o experiență diferită. Însă proiectul meu de suflet este Portret de femeie frumoasă – pentru că surprinde și prezintă  frumusețea și forța feminină sub toate formele ei, o combinație între ședințe foto de portret, mommy & me, personal branding și boudoir. Acest proiect anual este o binecuvântare pentru mine, deoarece îmi oferă șansa să cunosc femei extraordinare – oameni cu povești de viață desprinse parcă  din filme inspiraționale. Sunt profund recunoscătoare că am acest privilegiu, că ele mă aleg pe mine ca să ilustrez câteva frânturi din povestea/aventura lor.

Sursa: Arhiva personală – fotograf Irina Mocanu
https://irinamocanu.ro/
https://www.facebook.com/irina.mocanu.fotograf.iasi

Ștefana Agop: Răsfoind paginile virtuale ale site-ului am regăsit următoarea mărturie: „Sunt convinsă că am una din meseriile cele mai frumoase din lume, împărtășesc cu oameni dragi cele mai frumoase momente din viața lor.” Viziunea fotografică, talentul și pasiunea, te determină pe tine ca fotograf să surprinzi mai multe aspecte ce țin de atitudine, stare, emoții, trăiri, aspecte ce pot contura un cadru deosebit. Care sunt elementele pe care te axezi în momentul realizării unei ședințe foto profesionale?

Irina Mocanu: Reușita unei ședinte foto este condiționată de starea interioară a persoanei din fața obiectivului. În mare parte lucrez cu femei, iar în cazul lor încrederea în sine și  mulțumirea sinceră vor radia prin fiecare por și vor aduce un plus de valoare muncii mele/rezultatului final. Odată bifat acest obiectiv/aspect, nu-mi rămane decât să le obțin și încrederea în mine, iar pentru asta trebuie să conving/impresionez cu experiența mea, cu sfaturile și sugestiile referitoare la tematica ședinței, ca mai apoi să stabilim decorul, ținutele, accesoriile și posing-ul.

Sursa: Arhiva personală – fotograf Irina Mocanu
https://irinamocanu.ro/
https://www.facebook.com/irina.mocanu.fotograf.iasi
Sursa: Arhiva personală – fotograf Irina Mocanu
https://irinamocanu.ro/
https://www.facebook.com/irina.mocanu.fotograf.iasi
Sursa: Arhiva personală – fotograf Irina Mocanu
https://irinamocanu.ro/
https://www.facebook.com/irina.mocanu.fotograf.iasi

Ștefana Agop: Arta fotografică este produsul creativității, talentului și pasiunii. Mi-a atras atenția una dintre mărturiile tale cu privire la pasiunea pentru arta fotografică: „Fotografiile mele vorbesc despre cine sunt eu, iar dacă acestea încep să spună o poveste și noi creștem împreună, înseamnă că puterea mea de a imortaliza ceea ce ochii văd și sufletul iubește, duce la capturarea emoțiilor pentru o viață.” Ce reprezintă pentru tine fotografia?

Irina Mocanu: Acea afirmatie a rămas la fel de valabilă și acum. Fiecare dintre noi are un canal/mijloc de comunicare preferențial, de exemplu, tu ai cuvintele, iar eu am fotografia. Fotografiile mele vor da contur trăirilor și emoțiilor pe care altfel niciodată nu aș reuși să le transpun. A început ca hobby, s-a transformat în job, iar acum este mai mult decât cele două la un loc, e propriul meu sanctuar/e copilul meu născut din inimă……

Ștefana Agop: Amintirile de excepție se formează și în cazul fotografiilor de nuntă ce fac trimitere directă la emoția invitațiilor, la detaliile pregătite cu migală, dar și la locurile deosebite alese cu atenție pentru ședința foto. Fiecare etapă reprezintă un basm modern, creat și conturat în funcție de chipul și asemănarea mirilor. Cum reușești să conturezi fotografia de nuntă ca o poveste a unei zile unice?

Sursa: Arhiva personală – fotograf Irina Mocanu
https://irinamocanu.ro/
https://www.facebook.com/irina.mocanu.fotograf.iasi

Irina Mocanu: Îmi place stilul luminos și curat în ceea ce privește fotografia de nuntă. Iar prin editare vreau doar să potențez căldura și intesitatea momentulu/celei mai frumoase zile din viața de cuplu.  Țin foarte mult la pregătire și atenția pentru detalii, de aceea sprijin mirii mei încă de la prima discuție, stabilim împreună programul nunții și le ofer consiliere permanentă de la momentul semnării contractului. Îi incurajez mereu să facă alegeri care să-i reprezinte, pentru ca nimic nu este mai convingător/ atrăgător și mai frumos decât naturalețea sinceră.

Sursa: Arhiva personală – fotograf Irina Mocanu
https://irinamocanu.ro/
https://www.facebook.com/irina.mocanu.fotograf.iasi

Ștefana Agop: Pasiunea și dedicarea au scos în evidență captarea unor momente unice cum ar fi fotografiile de botez. Acest eveniment poate fi considerat unul special pentru întreaga familie întrucât i se urează bun venit noului membru al familiei. Pe ce elemente pui accentul atunci când surprinzi în cadre un astfel de eveniment?

Irina Mocanu: Ceremonia religioasă de botez este unul din cele mai emoționante evenimente pentru toți cei implicați, chiar și pentru mine. Țin neaparat să surprind momentele cheie din ritualul religios al acestei taine. Dar pe lângă acestea, pentru o poveste fără cusur contează drăgălășenia detaliilor, ipostazele cu cel mic, pregătirile, însă peste toate vor domina emoțiile părinților, a nașilor, a bunicilor. Fără îndoială, aproape toate fotografiile de botez sunt scăldate în dragoste necondiționată, laitmotivul unui astfel de eveniment atât de spiritual și intim.

Sursa: Arhiva personală – fotograf Irina Mocanu
https://irinamocanu.ro/
https://www.facebook.com/irina.mocanu.fotograf.iasi
Sursa: Arhiva personală – fotograf Irina Mocanu
https://irinamocanu.ro/
https://www.facebook.com/irina.mocanu.fotograf.iasi

Ștefana Agop: Regăsesc în portofoliul tău o serie de fotografii realizate cu pasiune ce redau în detaliu oameni, obiecte și momente unice. În esență te dedici și fotografiilor de studio în care controlezi până la cel mai mic detaliu lumina și decorul, în așa fel încât să transformi realitatea înt-un cadrul inovativ. Ședințele foto realizate în cadrul studio-ului profesional abordează tematici multiple cum ar fi fotografiile de familie sau cu prietenii, fotografiile de produs, fotografiile portret de tip business și fotografiile pentru însoțitorii de bord. Mai mult decât atât, fiind cu spirit inovativ ai creat campanii dedicate sărbătorilor de iarnă „CrăciuFIM” și zilei de 8 martie „Portret de Femeie Frumoasă”. Sunt curioasă să aflu care sunt particularitățile fiecărui tip de ședință foto de studio? Ai putea să ne oferi mai multe detalii?

Sursa: Arhiva personală – fotograf Irina Mocanu
https://irinamocanu.ro/
https://www.facebook.com/irina.mocanu.fotograf.iasi

Irina Mocanu: Acest subiect este foarte amplu și fiecare tip de ședință ar merita câte un articol separat, dar voi încerca să sintetizez. Ședințele de studio sunt, într-adevăr, foarte diferite între ele. Mare parte din munca mea nu ajunge să fie publicată, în special fotografia de boudoir. Sunt ședințele realizate în lenjerie intimă și ador să fotografiez acest stil, deoarece prin ele reușesc să redau feminitatea și senzualitatea la nivelul cel mai înalt. Ședintele de maternitate se adresează mămicilor în devenire, iar pentru ele am pregătite o  serie de ținute (ce îmi place la acest stil este împlinirea și strălucirea femeii). Ședintele de personal branding sunt foarte diferite între ele, în funcție de domeniul în care lucrează persoana din fața obiectivului. Acestea le realizez în studio sau locația clientului. Am fotografiat medici, programatori, consultanți vocaționali, traineri, dansatori, artiști și pot să zic că nu a semănat o ședință cu cealaltă.Ședințele de familie sunt emoționante, de regulă sunt realizate pentru a marca un moment important. Preferatele mele sunt cele cu familia extinsă, unde apar și bunicii, etc (studioul și decorurile permit realizarea acestor ședințe).Fotografia de produs este și ea diferită, de la fotografia tehnică pe un fundal alb la fotografia tip lifestyle, unde produsul este pus în diferite elemente de decor. Și pentru că este mai emoțională, preferința mea este către fotografia de produs lifestyle.

Sursa: Arhiva personală – fotograf Irina Mocanu https://irinamocanu.ro/
https://www.facebook.com/irina.mocanu.fotograf.iasi
Sursa: Arhiva personală – fotograf Irina Mocanu
https://irinamocanu.ro/
https://www.facebook.com/irina.mocanu.fotograf.iasi

Ștefana Agop: Un decor deosebit ce pune în prim plan frumusețea feminină, astfel pot defini fotografia de boudoir. Femeia, indiferent de etapa vârstei, dorește să își redescopere încrederea de sine prin frumusețea ei expusă în fața obiectivului foto. Cum poți reliefa în fotografie vocea unică a femeii pe de o parte prin limbajul corpului, dar pe de altă parte și prin sufletul acesteia?

Irina Mocanu: Cine alege o astfel de ședință deja și-a (re)descoperit îincrederea în sine și fotografiile de boudoir vor fi doar o confirmare a maturității emoționale la care a ajuns/ pe care a reușit să o atingă și o asumare totală a sinelui. Iar eu prin intermediul imaginilor/fotografiilor nu fac decât să validez și să aplaud feminitatea și senzualitatea autentică a acestor super femei.

Sursa: Arhiva personală – fotograf Irina Mocanu
https://irinamocanu.ro/
https://www.facebook.com/irina.mocanu.fotograf.iasi

Ștefana Agop: Fiecare dintre noi are pasiuni ascunse în afara programului de lucru: să fim parteneri fideli într-o căsnicie, să fim părinți responsabili, să fim ființe umane inovative și creative, să iubim călătoriile și necunoscutul. Mi-ai stârnit curiozitatea și mi-aș dori să aflu cine este omul din spatele obiectivului în viața de zi cu zi?

Irina Mocanu: Recunosc, că aceasta mi se pare cea mai grea întrebare… pentru că introspecția mă blochează. La nivel social, prefer să vorbească munca mea despre mine, iar în rest, iau foarte în serios noțiunea de “viață privată”, de aceea, de exemplu, am ales să  nu-mi expun copii în online, pentru căă fericirea vreau să mi-o trăiesc și s-o savurez pe deplin în intimitate/în bula mea personală, și nu s-o demonstrez …Da, sunt soție și sunt mamă, mamă de 2 băieți chiar, consider că această informație este importantă, ca să înțelegeți de ce simt nevoia să mă înconjor de fete și femei la muncă. Mă alint eu, dar sunt o norocoasă, pentru că în tot ce fac am susținerea lor, a soțului și a copiilor. Și apoi, în fiecare zi descopăr noi trepte și provocări în calitatea de părinte, și mă călesc cu fiecare reușită/achiziție/victorie dobandită în acest sens, devenind pentru și cu băieții mei o variantă mai bună a mea și mai înțeleaptă, mai iubitoare, si mai răbdătoare, mai creativă și mai visătoare. Cresc odată cu ei și sper că pregătesc oameni buni și frumoși pentru această lume/societate.

Ștefana Agop: Deschiderea manifestată față de latura interculturală, aspect evidențiat prin pasiunea de a călători m-a determinat să analizez și să-ți sugerez posibilitatea de a crea un proiect fotografic intercultural în care să expui în cadre unice tradițiile și obiceiurile altor culturi. Cred că fiecare călătorie din țară sau de peste hotare s-a diferențiat prin anumite elemente specifice, care surprinse prin obiectiv conduc la adevărate comori turistice. Care sunt cele mai frumoase destinații pe care le-ai vizitat și ce elemente tradiționale din cultură ți-au rămas în minte și suflet?

Irina Mocanu: Deși am avut proiecte în deplasare, prefer totuși ca ieșirile și vacanțele să fie de deconectare, deoarece acasă se pare că sunt “workacholic”. Cu toate acestea, chiar dacă au rămas doar pentru arhiva personală, locațiile unde nu am putut lăsa aparatul din mână au fost Italia și Croația, atât de ofertante pe peisaje, gastronomie și culoare locală.

Ștefana Agop: Adolescenții din ziua de astăzi cochetează cu arta fotografică, dorind să se specializeze în acest domeniu. Este de apreciat faptul că își descoperă astfel de pasiuni încă de timpuriu, și că prin muncă asiduă și perseverență reușeșc să creeze cadre de poveste. Care ar fi sfaturile pe care ai putea să le oferi tinerilor ce doresc să urmeze o carieră în domeniul artei fotografice?

Irina Mocanu: Faptul că acum toată lumea deține un telefon care musai are și o cameră bună favorizează cumva explorarea abilităților spre un astfel de domeniu. Am observat și eu că tot mai  mulți tineri cu un stil personal interesant se alătura breslei și nu pot decât să mă bucur. Sfatul meu/Important este să experimenteze toate stilurile fotografice pentru a-l găsi pe cel apropiat inimii lor și neaparat să rămână originali. Și  le-aș mai recomanda să-și găsească nișa, să-și găsească “locul” în acest ofertant domeniu, să-și definească cu exactitate tipul de fotografie pe care vor să-l practice și să exceleze, fără a căuta/urmări/ încerca să facă “de toate” pentru toți, cum se practică frecvent la noi, pentru că așa se naște mediocritatea/ așa riscă să devină mediocri.

„Te invit la o poveste!” este  îndemnul prin care Irina Mocanu, fotograf profesionist ne invită să descoperim lumea artei fotografice. „Când vrei să strălucești în imagini și să îți aduci aminte de momentele esențiale din viața ta într-un mod cât mai autentic, vino la o poveste despre voi. Despre dragoste.” – Fotograf Irina Mocanu Vă prezint povestea de succes a unei perfecționiste în arta fotografică, care prin talentul, pasiunea, motivația și dedicarea sa, reușește să transforme fotografiile realizate în cadrul ședinței foto de zi cu zi, în adevărate comori dedicate sufletului.

Sed efficitur sapien sit amet nisi sodales, id ornare ante aliquet. Etiam commodo tortor tempus, posuere erat at, ullamcorper lectus. Donec vehicula tempus lectus, vitae iaculis quam pharetra vel. Quisque a dui eget tellus porta volutpat. Fusce convallis, ipsum ac semper bibendum, massa justo vestibulum neque, at posuere mauris libero vel ligula.
Duis efficitur purus eget dui bibendum vehicula. Integer pharetra dolor ligula, sit amet commodo ipsum eleifend eget. Quisque ultrices vestibulum risus quis tristique. Vestibulum pulvinar eros ac metus pretium, sed finibus ante sollicitudin.
Vestibulum quis laoreet enim. Cras viverra laoreet nulla, vel efficitur ante efficitur nec. Vestibulum leo purus, posuere aliquet lectus sit amet, volutpat cursus sem. Phasellus at justo vitae augue mattis consequat. Nunc scelerisque massa laoreet purus hendrerit, vitae lobortis sapien molestie. Morbi sodales ligula in dictum tincidunt.
Proin mattis lectus ut tellus malesuada tempor. Maecenas bibendum risus ac tempus suscipit. Orci varius natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.