Dialogul intercultural reflectat în arta contemporană – interviu cu prof. Cătălin Alexandru Chifan

Sursa: Arhiva personală – artist plastic Cătălin Alexandru Chifan
Sursa: Arhiva personală – artist plastic Cătălin Alexandru Chifan

Prof. dr. Cătălin Alexandru Chifan, creator de contur și frumos, reușește prin deosebită minuțiozitate să surprindă publicul larg prin operele sale. Pasionat de cromatica vie a artei abstracte și realiste, dar și de sfera interculturală, a încercat de-a lungul timpului să transpună în artă simbolurile etnice. Într-un mod aparte, conturează pe pânză simbolurile armenești ce scot în prim plan latura interculturală reflectată în sfera artelor inclusiv prin simbolul fructului de rodie, a instrumentului muzical duduk și a costumului tradițional taraz. Lumea galeriilor de artă reprezintă un univers ce te atrage involuntar, o lume creionată de artiști, dar deschisă spre vizualizare iubitorilor de frumos și culoare, un tărâm care ni se descoperă cu fiecare nou tablou privit, întrucât fiecare dintre acestea redă o poveste. Despre cum reușim să iubim prin artă, despre valorile împărtășite de artiști prin mesajul lor cretiv, despre diferențele dintre tipurile de artă relatăm astăzi cu prof. dr. Cătălin-Alexandru Chifan.

Ștefana Agop: În atelierul dumneavoastră resimt parfumul trecutului istoric, pe de o parte prin prisma operelor de artă, dar pe de altă parte și prin apetența și pasiunea față de sfera artelor. Ce v-a determinat să alegeți o carieră în domeniul artistic?

Cătălin Alexandru Chifan: Nu m-am gândit vreodată că voi fi artist, deși când eram copil realizam desenele la prietenii cu care mă jucam, iar ei îmi spuneau „pictorul”. Am început să pictez mai mult în clasa a-VIII-a, iar înainte să dau la liceu mi-am propus să pictez, pentru că din totdeauna m-au pasionat culorile și tablourile. Mi-am propus să devin artist plastic din momentul în care am văzut într-un album o pictură de-a maestrului Sabin Bălașa, pe care l-am cunoscut ulterior, în anul 2003, pe vremea când eram student la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași și care mi-a marcat toată carierea artistică până în prezent.

Sursa: Arhiva personală – artist plastic Cătălin Alexandru Chifan
Sursa: Arhiva personală – artist plastic Cătălin Alexandru Chifan

Ștefana Agop: Orașul Iași reprezintă sanctuarul interculturalității, aspect reliefat de contribuțiile semnificative de ordin cultural, arstistic și architectural ale comunității armene. Povestea „orașului celor 7 coline” dezvăluie simbolurile armenești, emblematice pentru regiunea Moldovei. Ce deschidere oferă Iașul eminescian pentru iubitorii de artă?

Cătălin Alexandru Chifan: Este o întrebare la care ar trebui să răspund în câteva pagini, dar mă voi rezuma doar la câteva aspecte esențiale. În Iași s-a format adevărata cultură română. Ea este și va rămâne capitala culturală a României. În Iași s-au format adevăratele valori despre care învățăm și astăzi. De la Eminescu la Ion Creangă în literatură sau  Camil Ressu și Dan Hatmanu în artele vizuale, iar exemplele pot continua până în zilele noastre. În acest  context întâlnim multe simboluri armenești la Biserica  Armeană din Iași care datează din anul 1935. În secolele al XI-lea și al XII-lea au fost mulți armeni la Iași, dar odată cu perioada comunismului aceștia au plecat. În perioada 2005-2008, curtea bisericii a fost restaurată, iar aceasta se aseamănă foarte mult cu o biserică ortodoxă, din punct de vedere architectural. Ce a evidențiat într-adevăr armenii de restul etnicilor ține de simbolurile întâlnite pe vasele de ceramică sau pe costumul național armenesc.

Ștefana Agop: Dezvoltarea sferei artistice implică studiu individual, autoperfecționare, viziune cromatică autentică. Lumea pictorilor se învârte în jurul galeriilor de artă, unde tablourile sunt apreciate de publicul larg. Care au fost etapele de evoluție în carieră la nivel ontologic?

Cătălin Alexandru Chifan: După finalizarea studiilor la Facultatea Națională de Arte Vizuale din Iași în 2003, am început să realizez expoziții mai întâi în orașul natal, Suceava, apoi, treptat, am participat la mai multe expoziții în țară la Iași, București, Bacău, Piatra Neamț.etc,  apoi peste hotare în Bulgaria, Franța, Grecia, SUA, Elveția. Ca orice început nu a fost deloc ușor. N-aveam bani nici pentru culori sau pânze pentru a porni la acest drum, dar am crezut în totdeauna în pasiunea de a picta din plăcere. Artiștii n-au fost din totdeauna prea înstăriți, dar s-au dedicat pasiunii lor, iar acest lucru este cel mai important în viața unui artist plastic. Am crezut în visul de a merge mai departe cu puțini bani și pot spune că am reușit. Pictura mi-a adus stisfacții foarte mari, mai mari decât toți banii din lume. Am pictat din pasiune și plăcere. Un singur lucru care nu mi-a plăcut niciodată în artă, a fost faptul că odată cu încercarea de a evolua, s-au găsit mulți oameni care să mă împiedice de la drumul pe care mi l-am ales. Din această cauză am preferat  în ultimii ani să fiu un pictor mai solitar, aspect care m-a făcut să mă simt mult mai bine.

Ștefana Agop: Comunicarea și organizarea, perfecționalismul și profesionalismul, dedicarea și pasiunea, inovarea și creația, sunt doar câteva dintre elementele ce stau la baza succesului în domeniul artelor vizuale. De unde vă extrageți seva revelației artistice?

Cătălin Alexandru Chifan: În general mă inspir din albumele de artă dar și de pe internet. Mă inspiră zilele cu soare senin afară, care îmi dau puterea să pictez cât mai liber, fără constrângeri. Inspirația apare odată cu realizarea unui tablou. Îmi doresc să pictez un copac, iar în minte simt nevoia să pictez un portret de femeie frumoasă. Multe dintre tablorile pe care le-am realizat au fost pictate având inspirația în operele anterioare. O pictură deja finalizată, mi-a dat putere mai mare să o pictez pe următoarea și tot așa. Marea m-a inspirat totdeauna să conturez peisaje care să mă liniștească. Mă inspir adesea din filme sau din poveștile de viață ale altor artiști care nu mai sunt printre noi, dar care și-au lăsat amprenta în artă prin tablourile pictate.

Sursa: Arhiva personală – artist plastic Cătălin Alexandru Chifan

Ștefana Agop: În epoca aceasta a globalizării și a rapidității informaționale, suntem mereu captați de cromatica vie și arta realistă, pe care adesea o exprimați pe pânză într-o manieră fabuloasă în portretizarea genului feminin. Redate într-o manieră unică, prin prezența elementelor marine, arta Chifan devine un simbol al gingășiei, al purtității, al meditației, al iubirii, al pasiunii față de prezența feminină în viața cotidiană. Care este motivul ce stă la baza reprezentării atât de detaliate a prezenței feminine în arta contemporană?

Sursa: Arhiva personală – artist plastic Cătălin Alexandru Chifan
Sursa: Arhiva personală – artist plastic Cătălin Alexandru Chifan

Cătălin Alexandru Chifan: Femeia a fost din totdeauna una din temele mele preferate. Ea a fost și fa fi pentru toate generațiile de poeți, pictori sau muzicieni o muză care le va marca operele. Pentru mine femeia este un templu al frumosului. A fost venerată în Egiptul Antic și Grecia Antică prin numeroasele picturi și sculpturi care simbolizează un ideal al frumosului și al iubirii. Am asociat femeia cu personajele marine (pești, caracatițe) sau alte ființe. Genul feminin reprezintă pentru mine, ca artist, o adevărată mitologie ce nu se sfârșește niciodată. Femeia este frumoasă, vicleană, bună sau rea, și întruchipează o multitudine de stări sufletești pe care le putem asocia cu unele creaturi mitologice cum este Gorgona sau unele personaje poetice din ”Infernul’’ lui Dante Alghieri, „Beatrice’’. Există o mulțime de motive pentru care pictez personaje feminine în tablourile mele. Întotdeauna m-am gândit la faptul că oamenii trebuie să vadă ceva frumos, ceva care le place cu adevărat. Cu toate acestea, femeia reprezintă un simbol al pasiunii și al fericirii. Fiecare artist a reprezentat-o altfel și a elogiat-o în felul său. Este un subiect inepuizabil ca sursă de inspirație pentru artiști. 

Sursa: Arhiva personală – artist plastic Cătălin Alexandru Chifan
Sursa: Arhiva personală – artist plastic Cătălin Alexandru Chifan

Ștefana Agop: „Înțelepciunea înseamnă a ști ce să faci în continuare; virtutea înseamnă să faci efectiv acel lucru.” – David Starr Jordan. O experiență vastă în domeniul academic vă recomandă, aspect evidențiat și prin multiplele proiecte de artă în parteneriat cu alte instituții culturale și prin multitudinea de vernisaje artistice. Sunt dornică de a afla care este motto-ul după care v-ați ghidat în viață și ce v-a motivat să continuați călătoria în sfera artei vizuale?

Cătălin Alexandru Chifan: Din totdeauna am crezut în lucrurile pe care pot să le fac. Pliniu cel Bătrân spunea; „Nicio zi fără o linie’’. Asta înseamnă faptul că artistul trebuie să lucreze necontenit fără să se abată de la drumul său. Toți cei care încearcă reușesc, chiar dacă greșesc de cele mai multe ori. Niciodată nu m-a interesat ce fac alții. În viață m-am ghidat după visurile mele și am ajuns la destinația pe care mi-am propus-o.

Ștefana Agop: Creator de frumos și iubitor al artelor cromatice, puneți suflet în tot ceea ce realizați în carieră. În jurul dumneavoastră ați reușit să atrageți oameni de valore, ce se implică în mod activ în zona organizării de evenimente culturale, vernisaje, serate artistice. Cu ce proiecte doriți să încântați publicul larg anul acesta?

Cătălin Alexandru Chifan: De regulă nu-mi fac planuri pe termen lung. În general lucrez la proiecte mai mult timp, fără să mă grăbesc să le realizez prea repede. Când consider că sunt suficient de pregătit atunci ies în fața publicului. Nu fac prea multe promisiuni în general. Încerc ca totul să fie la timp și când totul este pregătit am să arăt și oamenilor ceea ce am pregătit.

Sursa: Arhiva personală – artist plastic Cătălin Alexandru Chifan
Sursa: Arhiva personală – artist plastic Cătălin Alexandru Chifan

Ștefana Agop: Pătrunzând în lumea plină de culoare a artelor vizuale rămân uimită de complexitatea activităților culturale pe care le organizați în parteneriat cu Uniunea Armenilor din România – Sucursala Iași?

Cătălin Alexandru Chifan: M-am bucurat din totdeauna când am organizat evenimente atât cu Uniunea Armenilor din România, cât și cu alte instituții. În anumite situații n-am reușit să fac față tuturor invitațiilor din cauza multitudinii de proiecte la care am lucrat și am fost implicat. În general sunt foarte pozitiv și încerc să fac față cerințelor. A face un parteneriat cu o anumită instituție, este de cele mai multe ori o onoare, mai ales când acest parteneriat este pe termen lung.

Ștefana Agop: Am povestit despre domeniul artelor vizuale, despre activitățile de anvergură pe care le organizați, dar dincolo de viața de artist plastic, fiecare dintre noi este o ființă inovativă și creativă, ce merită a fi cunoscută prin prisma călătoriei prin viață. Cum este artistul din spatele șevaletului, profesorul și mentorul Cătălin Alexandru Chifan în viața de zi cu zi?

Cătălin Alexandru Chifan: De când a început școala, programul este mult mai aglomerat decât de obicei. Pe lângă faptul că încerc să-i ajut pe viitorii artiști să aibă o cultură vizuală cu care să se descurce în viață, mai lucrez și la alte proiecte. Ca orice om, trebuie să am grijă de soție și de familie, și încerc pe toate să le împac în așa fel ca totul să fie bine. Se întâmplă să nu reușesc de fiecare dată, dar încerc să mențin un echilibru între familie și viața profesională.

Ștefana Agop: Interculturalitatea este cheia către un viitor promițător. Motto-ul promovat la nivelul Uniunii Europene este „Unitate în diversitate”, societatea contemporană punând accentul pe zona artelor și pe dezvoltarea spiritului creativ, inovativ și dornic de cunoaștere. Cum poate artistul contemporan să își valorifice munca în mediul real, dar de a asemenea și în cel virtual?

Cătălin Alexandru Chifan: Odată cu Pandemia sau chiar și înainte, foarte mulți artiști plastici și-au retras lucrările din galerii și le-au integrat în galeriile de artă online de pe internet. Mediul online  a devenit o a doua „galerie de artă’’, iar artiștii contemporani sunt mult mai activi pe aceste rețele decât în mediul real din galeriile fizice. Viitorul artei va fi cred, „online’’ iar galeriile de artă proriu-zise vor dispărea treptat. Este mai comod pentru iubitorul de artă contemporan să admire operele de artă de pe scaunul sau fotoliul de acasă, decât să vizioneze o galerie de artă fizică. În ultimii ani, am expus și eu, mai mult online decât în galeriile de artă obișnuite. Acum depinde de fiecare artist în parte cum gândește, dar artistul contemporan rămâne fidel Internetului.

Sursa: Arhiva personală – artist plastic Cătălin Alexandru Chifan

Povestea de succes a mentorului, profesorului și pictorului Cătălin Alexandru Chifan o dezvăluim într-un dialog intercultural, întrucât diversitatea aduce un plus de culoare lumii înconjurătoare. Vă invit la o incursiune în cultura și civilizația armeană, unde descoperim gustul dulce al rodiilor, caiselor și strugurilor, sunetul armonios al duduk-ului și talentul dansatorilor de kochari ce parcă rostesc povestea plină de dedicare a invitatului meu. O poveste de viață, în care  domină pasiunea și motivația pentru dezvoltarea profesională continuă, ce sparge adesea barierele cunoașterii prin artă.

Sed efficitur sapien sit amet nisi sodales, id ornare ante aliquet. Etiam commodo tortor tempus, posuere erat at, ullamcorper lectus. Donec vehicula tempus lectus, vitae iaculis quam pharetra vel. Quisque a dui eget tellus porta volutpat. Fusce convallis, ipsum ac semper bibendum, massa justo vestibulum neque, at posuere mauris libero vel ligula.
Duis efficitur purus eget dui bibendum vehicula. Integer pharetra dolor ligula, sit amet commodo ipsum eleifend eget. Quisque ultrices vestibulum risus quis tristique. Vestibulum pulvinar eros ac metus pretium, sed finibus ante sollicitudin.
Vestibulum quis laoreet enim. Cras viverra laoreet nulla, vel efficitur ante efficitur nec. Vestibulum leo purus, posuere aliquet lectus sit amet, volutpat cursus sem. Phasellus at justo vitae augue mattis consequat. Nunc scelerisque massa laoreet purus hendrerit, vitae lobortis sapien molestie. Morbi sodales ligula in dictum tincidunt.
Proin mattis lectus ut tellus malesuada tempor. Maecenas bibendum risus ac tempus suscipit. Orci varius natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.