Determinarea femeii de succes Ella Gondoș, top 100 în România: „Am avut un drum pavat cu binecuvântări!”

Sursa foto: Arhiva artistei Ella Gondoș

Tânără artistă, director al Academiei de Talente „Ella Gondos”, una dintre cele mai cunoscute școli private de muzică, solistă a trupei live Univers Band, Ella Gondoș ne surprinde constant atât prin talentul ei, cât și prin delicatețe. Îndrăgostită de muzică încă din copilărie, domeniu spre care și-a îndreptat atenția, s-a axat pe specializările pian și canto. A studiat din clasa I până în clasa a VIII-a la  Colegiul Național de Artă „George Apostu” Bacău, iar în anii de liceu a ales cariera de solistă vocală la clasa de jazz. Ulterior  a urmat cursurile de licență și master ale Universității de Artă „George Enescu” din Iași. Pe perioada studiilor superioare, în urma unor selecții, a fost aleasă să participe la mai multe turnee din Europa. Ella Gondos, originară din orașul Bacău, se bucură de recunoaștere națională, participând la numeroase competiții muzicale, în urma cărora a adunat în palmares peste o sută de diplome de excelență, dar și de locul I. De asemenea, a fost finalista show-ului de televiziune “X Factor”, ediția 2012. Directorul Academiei de Talente „Ella Gondos” a fost premiat în anul 2019 la Gala Celebrity Awards, desfășurată în București, cu distincția „Premiul de excelență pentru dezvoltarea talentelor din România”, nominalizarea fiind făcută la categoria celor 100 de femei de succes pe plan național. În cadrul galei, a participat alături de nume importante ale societății românești precum Andreea Marin, Oana Cuzino, Silvia Ioniță.

Sursa foto: Arhiva artistei Ella Gondoș

Academiei de Talente „Ella Gondoș” este un vis transformat în realitate, pornit din dorința unei tinere independente, energice și îndrăznețe de a realiza pe parcursul timpului faptul că meseria de a fi profesor reprezintă o vocație, o menire, dar și un dar moștenit. O poveste despre o călătorie în lumea frumoasă a portativului, un papirus al oamenilor specializați ce au modelat și impulsionat parcursul sentimentelor pe care un profesor le primește la scenă deschisă, un set de aplauze pentru munca și pasiunea pe care o promovează în rândul tinerilor. Prin muzică, Elena Gondoș Timofte, Ella cum o știm noi, reușește să transmită perfect publicului larg trăirile și sentimentele. Și are atât de multe de spus…

Ștefana Agop, revista InSociety: Te dedici pe deplin proiectelor tale, indiferent că vorbim profesional sau personal. Ești pedagog, antreprenor, mama prețiosului Carol, soție. În viață ai ales să te ghidezi după principiul „întotdeauna va câștiga cel perseverent, talentul ți-l dă Dumnezeu, garanția succesului ți-o aduce munca”. Mai exact, cine este Ella Gondoș?

Ella Gondoș Timofte: Povestea mea de succes a fost scrisă prin efort, determinare, perseverență și multe sacrificii pe care încă le manifest activ. Am avut un drum pavat cu binecuvântări. Dumnezeu mi-a ascultat rugăciunile și m-a ajutat să duc la bun sfârșit fiecare plan pe care l-am construit, găsind susținere în familie și mentori dedicați. Conform motto-ului pe care l-ai amintit mai devreme, consider că, într-adevăr, studiul și preocuparea pentru domeniul ales reprezintă garanția evoluției. Nu mi-a fost la îndemână să ajung la acest nivel de experiență, însă îmi sunt recunoascătoare pentru puterea și tăria de caracter, probabil, dobândite genetic.

Sursa foto: Arhiva artistei Ella Gondoș

Hai să vorbim despre prima ta reprezentație scenică… sunt curioasă să aflu de unde a venit dorința unei cariere în domeniul artistic, ce emoții te-au cuprins și ce a reprezentat pentru tine descoperirea ta, dar și a talentului în sine?

Ella Gondoș Timofte: Încă din primul an de studiu al pianului am aflat ce înseamnă afișarea publică, prin prisma recitalurilor impuse la nivel școlar. Crescând într-o familie cu un pronunțat spirit artistic, am preluat atât din calitățile, cât și din responsabilitățile pe care trebuie să le aibă o viitoare femeie capabilă de a obține reușită. Raportându-mă la primele reprezentații scenice, îmi amintesc perfect că întotdeauna îmi doream ca prin momentul meu muzical să încununez eforturile depuse, atât de părinți, cât și de bunici. Constat că sinele meu se află într-o continuă autocunoaștere, proces care s-a dezvoltat în primul rând în raport cu familia mea.

Sursa foto: Arhiva artistei Ella Gondoș

În anul 2012, ai intrat în lumea mondenă prin experiența X Factor. Ce ai învățat de la jurații competiției și ce anume ți-ai însușit?

Ella Gondoș Timofte: Prin puterea exemplului, jurații mi-au rămas etalon de profesionalism și dezinvoltură scenică. Un lucru important pe care l-am învățat prin recomandările constructive venite din partea lor a fost legat de gestionarea emoțiilor și afișarea scenică impecabilă. Conștientizând starea psihologică a concurenților și presiunea la care eram supuși, aceștia ne-au arătat prin propriul comportament cum trebuie să se prezinte un artist complet în fața publicului, însușire pe care o păstrez inclusiv astăzi.

Ești o persoană tandră, care transmite prin glas un mesaj plin de emoție. Pe de altă parte, într-un mod armonios și inovativ, ideile excelente pe care le-ai promovat în rândul elevilor și-au lăsat amprenta pe parcursul anilor, reușind să devii o sursă de inspirație pentru tineri. Care au fost aspectele care te-au motivat în cariera academică?

Ella Gondoș Timofte: Consider că ingredientele principale ce mă definesc sunt muzica și dragostea, dar în egală măsură ele pot fi reprezentate printr-un tot unitar de credințe, concepții, principii, gânduri și sentimente. Iubirea, credința, muzica, libertatea și familia mă determină în mod pozitiv să-mi găsesc forța de a-mi contura acest prezent strălucit. Autenticitatea proiectelor mele provine din dorința de a mă diferenția prin experiențele pe care le pot oferi cursanților mei. Inspirația o găsesc privind spre tânăra generație la a cărei șlefuire vreau să lucrez în mod constant și activ.

În cadrul Academiei de Talente „Ella Gondoș”, o serie de profesori cu o bogată experiență în domeniul muzicii oferă cursuri complete de pregătire vocală și instrumentală. Ți-ai îndeplinit un vis, ai demonstrat că orice vis poate deveni realitate. Ai tot mai mulți doritori să descopere partea aceasta artistică…

Ella Gondoș Timofte: Lumea muzicală oferă o posibilitate de exprimare profundă, un mediu în care limitele nu ne sunt cunoscute. Spre deosebire de generațiile precedente, astăzi lucrăm cu un colectiv fresh, sigur și asumat în aspirații. Profesorii mei au misiunea de a susține aceste abilități prin împărtășirea muzicii calitative, dar și prin actualizarea constantă a trendului muzical. Ca în orice parcurs, studiul constant îți va aduce beneficii atât de ordin emoțional, cât și financiar.

Care sunt criteriile de selecție a noilor elevi din cadrul academiei și ce parcurs le prevezi?

Ella Gondoș Timofte: Selecția cursanților noi se face pe baza unei testări gratuite prin care verificăm ritmul și auzul muzical. În urma acesteia, suntem siguri de colaborarea frumoasă pe care o vom avea, având în vedere că oamenii dedicați țintesc spre perfecțiune, dezvoltându-și pasiunile și înclinațiile artistice, cu scopul de a obține rezultate certificate prin prezența la numeroase spectacole, dar și competiții naționale și internaționale. Activitatea cultural-artistică implică talentul și coordonarea precisă a cadrului didactic în dezvoltarea înclinației elevului spre latura vocală sau instrumentală.

Care sunt abilitățile pe care elevii le pot deprinde în urma cursurilor din cadrul academiei?

Ella Gondoș Timofte: Zi de zi descopăr noi diamante în rândul elevilor din cadrul școlii. Procesul de selecție al potențialelor talente se realizează cu rigurozitate, elementul esențial fiind pasiunea. Drumul parcurs de cursanți în arta muzicală se va realiza treptat, elevul reușind pe parcusul timpului să își dezvolte calitățile muzicale prin studiu, răbdare și consecvență. Marea majoritate aleg o instituție de învățământ de profil, acesta fiind un plus datorită sedimentării informațiilor cu privire la teoria muzicală. Elevii formați de cadrele didactice ale academiei sunt admirați pe scenă datorită adaptabilității dobândite cu ajutorul cursurilor pe care le oferim.

Un an cu multe împliniri, distincția din cadrul Galei „I Success Celebrity Awards – Femei de Succes”, recunoaștere la nivel national, de altfel… Dragă Ella, ești un adevărat model de reușită ce îmbină în mod armonios utilul cu plăcutul. Cum poți păstra acest echilibru între viața profesională și cea personală?

Ella Gondoș Timofte: Pentru orice profesor, fiecare distincție poate fi considerată drept o confirmare a muncii depuse cu ambiție și seriozitate. Cu îngăduința soțului meu și cu ajutorul primit din partea familiilor noastre, cărora le sunt profund recunoscătoare, reușesc să rămân focusată pe proiectele aflate în desfășurare și să-mi păstrez o minte limpede, care să-mi permită menţinerea echilibrului între viață personală și profesională.

O asociere perfectă este triada om-profesor-artist. În calitate de cadru didactic, ținând cont de caracterul elevilor, consideri că răbdarea ta a fost dezvoltată în timp?

Ella Gondoș Timofte: Consider că arta pedagogică este de asemenea un har divin pe care nu și-l poate însuși oricine. Aceasta implică un cumul de calități atât native, cât și cultivate. În mod cert, toleranța pe care o manifest în raport cu elevii ia naștere din dorința de a încuraja artiștii în faza incipientă, de a-i apropia de talentul și sufletul lor, de a-i conduce în procesul de descoperire a calităților pe care le posedă și pe care își doresc să le dezvolte.

Povestești cu drag despre frumusețea naturii, generozitatea oamenilor, despre tot ce e frumos, mai simplu spus. Pe 1 decembrie ai lansat un proiect de suflet cu Marcel Pavel. Cum a fost și ce alte proiecte comune mai aveți?

Ella Gondoș Timofte: Dintotdeauna am fost o iubitoare de țară și am crescut cu acest principiu. Mi-am dorit să valorific patriotismul pe care l-am dobândit încă din copilărie, această determinare inspirându-mă în demararea proietului realizat în colaborare cu muzicianul Marcel Pavel. Am scris un proiect ce a implicat un număr de peste 350 de oameni. Ne propunem, în anul 2020, să ducem la bun sfârșit o colaborare cu marea artista Paula Selling, dacă măsurile de restricție impuse în această perioada ne vor permite.

Sursă foto: Irina Mocanu Photography

Te definesc punctualitatea, studiul amănunțit și perseverența, ai devenit solista unei cunoscute trupe, transmiți o energie pozitivă. Ești un excelent profesor de canto și pian, un iubitor al improvizațiilor, un profesionist plin de creativitate, care nu a pus accent doar pe el, ca artist, ci în proiecte și-a implicat mereu colaboratorii și elevii. Cum e, prin propriile cuvinte, omul, profesorul și artistul Elena Gondoș Timofte?

Ella Gondoș Timofte: Alături de Univers Band am trăit o gama largă și variată de sentimente. Am descoperit care sunt posibilitățile de interpretare alături de muzicieni profesionișți, libertatea pe care ți-o oferă reprezantaţia live cu band. Această colaborare a început acum 9 ani și s-a dezvoltat frumos, iar colegii mei îmi sunt de asemenea prieteni, oameni pe care mă pot baza. Interpretarea muzicii de calitate, concepută în echipă, necesită disponibilitate, înțelegere și cel mai important, încredere. Cred că asta ne și leagă într-un mod atât de frumos: încrederea pe care o avem unii în alții, atât la nivel psihologic, cât și la nivel muzical. Profesorul răbdător s-a format în același timp cu acumularea experienței. Încă de la începutul carierei pedagogice mi-am dat seama care sunt calitățile pe care le am și cum le pot valorifica. Fiecare cursant are nevoie de un stil specific de abordare – toți oamenii sunt diferiți. Dragostea pentru elevi și dorința arzătoare de a le ghida evoluția mi-a asigurat întotdeauna răbdarea. Pot spune că nu am simțit un efort, această calitate a venit de la sine. Numele pe care mi l-am format în timp mi-a amintit întotdeauna cât de binecuvântată am fost cu talent și dorință de evoluție, de studiu.

„Red Carpet”, un frumos eveniment al Academiei, n-a fost doar un spectacol ce promovează tinerele talente din Iași, ci un real succes, altceva aș spune. Sub motto-ul „Arta este fiica libertății”, evenimentul este, de fapt, un mod de a susține prestațiile cursanților Academiei. Cum a fost?

Ella Gondoș Timofte: Recitalul vocal-instrumental „Red Carpet” a avut ca tema „eleganţa”. Dacă celelalte proiecte se bazează pe o tematică specifică unei perioade a anului, acesta a fost conceput că fiind o provocare diferită. A existat și un dress code format din nuanțe – roșu pentru pasiune înfocată, alb pentru puritate, inocență și negru pentru seriozitate și eleganţă. Cursanții au avut posibilitatea de a-și pune în valoare evoluția tehnică, interpretativă, abilitățile scenice și atitudinea profesionistă față de actul artistic. Cea mai mare bucurie a unui profesor este să vadă un produs finit al implicării constante.

Sursa foto: Arhiva artistei Ella Gondoș

Observ că pui suflet în tot ceea ce te definește, iar muzica este pasiunea în care ți-ai găsit drumul, dar ai atins și succesul. A fost odată ca niciodată, aceasta este formula magică a poveștilor conturate în cadrul spectacolului de Crăciun „Christmas Fairytale”, la Ateneul Național din Iași. De unde a pornit ideea unui eveniment dedicat sărbătorilor de iarnă?

Ella Gondoș Timofte: Pun mare preț pe credința mea și pe sărbătorile creștine care îl cinstesc pe Dumnezeu. Consider că mulțumirea este o atitudine pe care trebuie să o avem înrădăcinată în suflet, iar acest lucru încerc să-l insuflu și prin proiectele desfășurate în cadrul școlii. Pornind de la acest principiu, am hotărât să concep un proiect care manifestă bucuria sărbătorilor de iarnă, bucuria sărbătorii nașterii Domnului Iisus.

De 8 Martie, Academia de talente „Ella Gondoș” a organizat „Mulțumesc, mama!”, la Teatrul „Luceafărul”. De ce un eveniment dedicat mamelor?

Ella Gondoș Timofte: Dragostea mea pentru familie este nemărginită și autentică. Consider că mama, prin definiție, este persoană care te ocrotește, îți insuflă un mod echilibrat de gândire și este dispusă să se sacrifice întotdeauna pe sine pentru binele familiei. Din dorința de a-mi arăta recunoștința, am conceput acest eveniment care întotdeauna va fi aproape de sufletul meu și prin intermediul căruia, cursanții au ocazia de a dărui familiei lor cea mai importantă dovadă de dragoste – mulțumirea.

Te-ai gândit să îți extinzi această academie și în alte orașe din Moldova?

Ella Gondoș Timofte: Consider că o evoluție armonioasă și echilibrată din punct de vedere muzical este extrem de importantă pentru fiecare copil, acest aspect fiind realizabil cu ajutorul unor colaboratori axați pe dezvoltarea calităților personale ale fiecărui artist în devenire. Da, cu siguranță, iau în calcul această variantă. Îmi doresc să găsesc oamenii dedicați, interesați de lucrul în echipă și în special, potriviți pentru arta pedagogică.

Transmiți publicului larg o emoție puternică, am tot discutat despre implicarea activă pe care o ai în zona artistică, ce le-ai spune celor care încă n-au suficientă încredere că își pot urma visul?

Ella Gondoș Timofte: Îndemn toți oamenii talentați, indiferent de vârstă, să urmeze focul din inima lor. Irosirea timpului întotdeauna va fi un regret, dar concentrarea pe propria dezvoltare nu poate fi decât motiv de mulțumire. În artă, fiecare are loc pentru exprimare, pentru a-și manifesta și dărui talentul finisat prin muncă. Sfătuiesc toți tinerii să nu piardă vreme, să facă astăzi un pas spre viitorul lor.

Povestea de succes a Ellei Gondos o puteți regăsi pe Platforma online a Revistei In Society:

Factorul X al artistei Ella Gondoș: „Am avut un drum pavat cu binecuvântări!”

Sed efficitur sapien sit amet nisi sodales, id ornare ante aliquet. Etiam commodo tortor tempus, posuere erat at, ullamcorper lectus. Donec vehicula tempus lectus, vitae iaculis quam pharetra vel. Quisque a dui eget tellus porta volutpat. Fusce convallis, ipsum ac semper bibendum, massa justo vestibulum neque, at posuere mauris libero vel ligula.
Duis efficitur purus eget dui bibendum vehicula. Integer pharetra dolor ligula, sit amet commodo ipsum eleifend eget. Quisque ultrices vestibulum risus quis tristique. Vestibulum pulvinar eros ac metus pretium, sed finibus ante sollicitudin.
Vestibulum quis laoreet enim. Cras viverra laoreet nulla, vel efficitur ante efficitur nec. Vestibulum leo purus, posuere aliquet lectus sit amet, volutpat cursus sem. Phasellus at justo vitae augue mattis consequat. Nunc scelerisque massa laoreet purus hendrerit, vitae lobortis sapien molestie. Morbi sodales ligula in dictum tincidunt.
Proin mattis lectus ut tellus malesuada tempor. Maecenas bibendum risus ac tempus suscipit. Orci varius natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *