Cum s-a văzut la Bruxelles lansarea volumului „Towards the multifractal brain by means of informational paradigm”

Sursa: Arhiva personală a domnului prof. univ. dr. Maricel Agop

În epoca contemporană, oamenii de știință din varii domenii de activitate își canalizează atenția către domeniul neuroștiințelor, având ca focus o serie de teme și întrebări privind comportamentul creierului. Deschiderea Uniunii Europene față de domeniul medicinei a fost întotdeauna apreciat de cercetători. În acest sens, în cadrul Parlamentului European de la Bruxelles, a avut loc lansarea volumului „Towards the multifractal brain by means of informational paradigm”, realizată de Prof. univ. dr. Maricel Agop, Lector univ. dr. Alina Gavriluț, Manager Dr. Lucian Eva și Dr. Gabriel Crumpei, o carte ce prezintă fundamente și aplicații inovative explicate prin metode fizice și matematice. Un drum presărat cu împliniri pe plan profesional, dar ce lansează și noi provocări în tărâm științific, întrucât drumul spre cunoașterea creierului este complex și plin de mistere.

Profesorul univ. dr. Maricel Agop și contribuția științifică

Implicat activ în sfera academică, prof. univ. dr. Maricel Agop, personalitate emblematică de origine armeană, cadru didactic al Departamentului de Fizică din cadrul Universității Tehnice Gheorghe Asachi din Iași, s-a remarcat de-a lungul timpului prin studiile realizate în domeniul fizicii. Prin cercetările efectuate în cariera domniei sale a pus accentul pe dinamica nonlineară în studiul diferențiat al sistemelor fizice (plasmă, nanostructuri, compozite). În ultima perioadă și-a canalizat atenția asupra sistemelor biologice, mai specific, a celor conexe medicinei (tumori, celule canceroase) și farmaceutice (sisteme de furnizare a medicamentelor nanostructurate). O carieră academică bogată datorită publicațiilor realizate: 260 articole în jurnale ISI și 80 articole în jurnale indexate BDI, acestea fiind doar câteva dintre contribuțiile șțiințifice. Distincția ce încununează activitatea didactică și științifică este cea de „Doctor Honoris Causa” a Universitățiii „Vasile Alecsandri” din Bacău, acordată în anul 2013. Debutând cu anul 2018, domnia sa își desfășoară activitatea de studiu din postura de membru corespondent a Academiei Oamenilor de Știință.

Sursa: Arhiva personală a domnului prof. univ. dr. Maricel Agop
Neurologia și apelul la Eric Kandel pentru definirea principiilor științei neuronale

Domeniul neurologiei și neurochirurgiei au obținut o serie de victorii de-a lungul istoriei, tehnologia utilizată astăzi în diagnosticarea și tratarea problemelor psiho-patologice ale creierului reușind să atingă progrese extraordinare. Secretele creierului au început să ni se dezvăluie pe parcursul cercetărilor, reușind să aprofundăm informații despre cunoașterea acestuia inițiată de un grup de cercetători din Iași. Bazată pe teoria informației, aceștia au dorit să exprime, prin modele matematice și fizice, modul de funcționare al creierului.

Pășim uimiți pe acest teritoriu și apelăm la autorul Eric Kandel, cel care s-a implicat în dezvoltarea principiilor științei neuronale: „Sarcina neuroștiințelor este de a explica comportamentul în termeni ai activității creierului. Cum poate creierul să își organizeze milioanele de neuroni pentru a produce comportamentul și cum sunt aceste celule influențate de către mediul înconjurător? Ultima frontieră a biologiei- ultima încercare – este de a înțelege bazele biologice ale conștiinței și ale proceselor mentale cu ajutorul cărora percepem, acționăm, învățăm și citim.”  Laureat al premiului Nobel datorită implicațiilor științifice în domeniul psihologiei cognitive, Eric Kandel, studiază înțelegerea creierului și a comportamentului generat de acesta în sfera neuroștiințelor.

Sectoarele medicinei sunt considerate a fi complexe, comunitatea academică internațională oferind un cadru larg de analiză asupra patologiei sistemului nervos. Diagnosticarea și tratarea acestora implică un studiu amănunțit al interdisciplinarității date de studii diverse în domenii precum fizica, matemática, medicina și psihologia. Un grup de specialiști din Iași a reușit să spargă barierele cunoașterii, prin activitatea de cercetare, oferind noi perspective în aria neuroștiințelor.

Pentru a afla mai multe detalii despre această activitate academică puteți să accesați platforma online a Revistei In Society:

Cum s-a văzut Gala ArmenIS, evenimentul care a marcat centenarul Uniunii Armenilor din România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.